Το παλιό είναι …. αλλιώς !

Η επανάχρηση είναι μια παλιά ιστορία που πρώτοι την έκαναν οι παππούδες μας και οι γιαγιάδες μας κόβοντας ένα βαρέλι, για να ψήσουν ή πλέκοντας σακούλες για χαλάκια.  Στην Ελλάδα η κουλτούρα της επανάχρησης κάνει τώρα τα πρώτα της βήµατα  – σε µια συγκυρία που η οικονοµική κρίση έβαλε τέλος στο όραµα της ατέρμονης και απρόσκοπτης κατανάλωσης.

Η καταστροφή του περιβάλλοντος, οι άθλιες εργασιακές συνθήκες στα εργοστάσια των πολυεθνικών σε χώρες του Τρίτου Κόσµου, ο πολιτισµός των σκουπιδιών– γέννησαν αρκετούς επικριτές, που είδαν στην κουλτούρα της επανάχρησης µια κάποια λύση. Φυσικά είναι ιδανική η περίοδος, εν µέσω οικονοµικής κρίσης, για την επέκταση αυτής της κουλτούρας, αφού δίνει λύσεις, οικονοµικές και πρακτικές.

Η επανάχρηση βασίζεται στη λογική του επαναπροσδιορισμού των αντικειμένων που σε αντίθετη περίπτωση θα είχαν θέση στον κάλαθο των αχρήστων. Λέξεις όπως ανακύκλωση, οικολογική συνείδηση, επανάχρηση αποκτούν ουσιαστικό νόημα μέσα από τα «πολύτιμα» έργα. Tο αποτέλεσμα κάθε φορά είναι συνθέσεις υλικών που έχουν ήδη διανύσει τον πρώτο κύκλο ζωής τους και στο τέλος της διαδρομής ανατρέπουν την προδιαγεγραμμένη χρήση τους. Kάθε υλικό αλλάζει ταυτότητα, για να εξυπηρετήσει ένα νέο σκοπό και να ξεφύγει από την αχρηστία.

Όραμα μας στην ΟικόΣφαιρα είναι μέσω της επανάχρησης να συμβάλουμε στη μείωση των απορριμμάτων και στη μικρότερη κατανάλωση φυσικών πρώτων υλών σε μια προσπάθεια να περιορίσουμε ο καθένας από εμάς τους ρύπους στο ελάχιστο, μέσα από το μετασχηματισμό άχρηστων υλικών σε χρηστικά αντικείμενα. Επιδιώκουμε να ζούμε και να δημιουργούμε στη βάση της δικής μας ενέργειας σε μια αδιάκοπη συνδιαλλαγή με το φυσικό μας περιβάλλον.Γι' αυτόη ΟικόΣφαιρα (Κίνηση για το περιβάλλον, τον άνθρωπο και την ποιότητα ζωής)  σας καλεί  το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου και ώρα 12.00 μ.  έως 18.00  μ.μ. στο καφέ Recuerdo (Ιεζεκιήλ 27), όπου διοργανώνει το 9ο ανταλλακτικό –χαριστικό παζάρι δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην επανάχρηση.

Ανταλλάσουμε οτιδήποτε, αρκεί να είναι σε καλή κατάσταση: χριστουγεννιάτικα στολίδια, βιβλία, παιχνίδια, cd, διακοσμητικά, ρούχα (πλυμένα και σιδερωμένα), παπούτσια, κλπ..

Από 13.00 μ.μ. έως 15.00 μ.μ. παράλληλη εκδήλωση για τους μικρούς μας φίλους:

«Ουφ! Βαρέθηκα εκεί μέσα κλεισμένο. Ευτυχώς βρέθηκαν αυτά τα δύο παιδικά χεράκια και θα μου ξαναδώσουν ζωή»,  σκέφτηκε το παλιό ύφασμα και χαμογέλασε!

Υπεύθυνες παράλληλης εκδήλωσης: Ασπασία Ζάχου, Ιωάννα Χαβρουζά.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6932717677, 6937306716.