Επιτυχής η πρώτη πρόδρομη εκδήλωση της 13ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας στον Παλαμά – Συνέχεια των εκδηλώσεων την Παρασκευή 13/9 στο Μασχολούρι και την Κυριακή 15/9 στο Μουζάκι

  Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το βράδυ του Σαββάτου 7 Σεπτέμβρη, στην κεντρική πλατεία Παλαμά, η πρώτη πρόδρομη εκδήλωση της 13ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας που πραγματοποιεί η ΟικόΣφαιρα Καρδίτσας (Κίνηση για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής), το τετραήμερο από 19 μέχρι 22 Σεπτέμβρη 2013, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Θεσσαλίας - Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, αλλά και σε συνεργασία με αρκετούς ακόμη φορείς της περιοχής.

  Η εκδήλωση, η οποία έγινε στα πλαίσια των «Τιτάνειων» που διοργανώνει αυτό το διάστημα ο Δήμος Παλαμά, ξεκίνησε με μία ενδιαφέρουσα ομιλία από το γεωπόνο – βιοκαλλιεργητή κ. Σωκράτη Βασιλάκο με θέμα «Κίνδυνοι από τη χρήση των φυτοφαρμάκων στο Θεσσαλικό κάμπο».

  Μεταξύ άλλων, ο κ. Βασιλάκος υπογράμμισε πως τα φυτοφάρμακα δεν αποτελούν λύση αφού τόσο ο κόσμος, όσο και οι ίδιοι οι παραγωγοί θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι εγκυμονούν σοβαρότατους κινδύνους.  «Είναι δηλητήρια και τα δηλητήρια επηρεάζουν σημαντικά τον άνθρωπο και το περιβάλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλάκος προσθέτοντας πως κάθε χρόνο καταγράφονται 3.000 περιπτώσεις δηλητηριάσεων μόνον σε Αθήνα και σε Θεσσαλονίκη, ενώ υπάρχουν και πολλοί θάνατοι (καρκίνος). Σε ό, τι αφορά στην Καρδίτσα, παρατηρείται επιβάρυνση του περιβάλλοντος σε αρκετά σημεία της Θεσσαλίας και το νομό μας, κυρίως από την περιοχή των Φαρσάλων έως και το Λεοντάρι.

  Γι ΄ αυτό και οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και να τηρούν ορισμένους  βασικούς κανόνες όπως :

  • Να μην πετάνε ποτέ τα κενά συσκευασίας στα χωράφια
  • Να μην αυξάνουν τη δόση
  • Να μην χρησιμοποιούν το φυτοφάρμακο σε άλλη καλλιέργεια από αυτή που αναφέρουν οι οδηγίες
  • Να φροντίζουν για την επιδιόρθωση τυχόν κακοσυντηρημένων ψεκαστικών

 Με δυο λόγια, τα φυτοφάρμακα επιβαρύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό, ρυπαίνουν το περιβάλλον, προκαλούν μεγάλη ρύπανση στα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα, ενώ επηρεάζουν και τα τρόφιμα.

  «Η εναλλακτική λύση είναι η βιολογική καλλιέργεια που εμείς ως ΟικόΣφαιρα προωθούμε μέσω της Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας» κατέληξε ο κ. Βασιλάκος καλώντας όλους τους παρευρισκόμενους να συμμετάσχουν ενεργά σε όλες τις εκδηλώσεις της διοργάνωσης.

 Αμέσως μετά την ομιλία, ο δήμαρχος Παλαμά κ. Κώστας Πατσιαλής απένειμε στον κ. Βασιλάκο, που είναι και ο Πρόεδρος της ΟικόΣφαιρας, μία τιμητική πλακέτα ως ένδειξη αναγνώρισης του έργου και της προσφοράς του όλα αυτά τα χρόνια. 

 Στη συνέχεια, προβλήθηκαν ορισμένα σποτάκια μέσα από τα οποία ο κόσμος είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί για την ασφαλή χρήση των φυτοφαρμάκων.

 Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή φωτογραφικού υλικού από τη ΛΕΦΚΚ με θέματα «Αναβίωση εθίμων» και «Περιβάλλον – Τοπία της Καρδίτσας»,  σε επιμέλεια του Θεόφιλου Μπρουζιώτη.

    Ανάλογες εκδηλώσεις θα ακολουθήσουν την ερχόμενη Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη στο Μασχολούρι του Δήμου  Σοφάδων και την Κυριακή 15 Σεπτέμβρη στο Μουζάκι.

  Οι κύριες εκδηλώσεις της 13ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας, που είναι αφιερωμένη στην οικολογική αρχιτεκτονική και το αστικό πράσινο, θα πραγματοποιηθούν το τετραήμερο από 19 έως 22 Σεπτέμβρη.

  Η Πανελλαδική Εκθεσιακή Αγορά Βιολογικών Πιστοποιημένων Προϊόντων και Ειδών Χειροτεχνίας θα λειτουργήσει, όπως κάθε χρόνο, στο άλσος Παυσιλύπου και ήδη το ενδιαφέρον για συμμετοχές διαγράφεται πολύ θετικό.