Η οικολογία είναι στάση ζωής

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν, το βράδυ της Κυριακής 22/9, οι εκδηλώσεις της 13ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας

    «Η οικολογία είναι στάση ζωής». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε η 13η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας που πραγματοποίησε η ΟικόΣφαιρα Καρδίτσας, το τετραήμερο από 19 έως 22 Σεπτέμβρη, στο άλσος του Παυσιλύπου, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Θεσσαλίας - Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, την Αναπτυξιακή Καρδίτσας (ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε.), την Αναπτυξιακή Σύμπραξη ΕΝΤΟΣ, το Europe Direct Καρδίτσας, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου, αλλά και σε συνεργασία με αρκετούς ακόμη φορείς της περιοχής.

 

  Το τελευταίο απόγευμα (της Κυριακής), το παιδιά είχαν και πάλι την «τιμητική» τους καθώς είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν Θέατρο Σκιών με τον Μάκη Χάρμπα στο έργο «Ο γάμος του Μπάρπα-Γιώργου». Πολλά από αυτά συμμετείχαν λίγο νωρίτερα και στο Εργαστήριο κεραμικής με υπεύθυνη την κ. Σοφία Παλαμπουγιούκη, ενώ και το «ΣΚΑΚΙ για παιδιά και μεγάλους», που υλοποιήθηκε από τον Σκακιστικό Όμιλο Παλαμά και τον Φυσιολατρικό Όμιλο Καρδίτσας, συνεχίστηκε επίσης δυναμικά.

 

  • 002
  • 003
  • 004

 

  Δεν έλλειψε, όμως, και η ενημέρωση αφού πραγματοποιήθηκε μία ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα «Ζεόλιθος:Ένα ηφαιστοστειογενές ορυκτό με εκπληκτικές ιδιότητες και πολύτιμη συνδρομή στη γεωργία, κτηνοτροφία, περιβάλλον, ιατρική κ.α.» από τον Γεωπόνο – Βιοκαλλιεργητή κ. Σωκράτη Βασιλάκο.

  Παράλληλα, ολοκληρώθηκε και το Εργαστήριο κατασκευής πλιθιών και πλίθινου τοίχου που είχε ξεκινήσει από το πρωί του Σαββάτου. Μικροί και μεγάλοι παρακολουθούσαν εντυπωσιασμένοι την όλη διαδικασία και τον παραδοσιακό Τεχνίτη Πλίθινων Κτιρίων κ. Γεώργιο Καζνέση που παρουσίασε αναλυτικά όλα τα βήματα από τη δημιουργία λάσπης μέχρι το «καλούπωμα» των πλιθιών. Ήταν ένα Εργαστήριο πολλαπλά σημαντικό και ωφέλιμο για όσους το παρακολούθησαν και αυτό διότι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν όχι απλά για τον τρόπο κατασκευής ενός πλίθινου σπιτιού, αλλά και για όλα εκείνα τα πλεονεκτήματα τα οποία συγκεντρώνει μία τέτοιου είδους κατασκευή, όπως η αντισεισμικότητα, αλλά και η μεγάλη θερμική μάζα που παρουσιάζει συγκρατώντας πολύ καλά τη ζέστη ή την δροσιά. Η φετινή Γιορτή, εξάλλου, ήταν αφιερωμένη στην οικολογική αρχιτεκτονική και το αστικό πράσινο και μέσα από τη σχετική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου, με τη συμμετοχή επιστημόνων διάφορων ειδικοτήτων, αναδείχτηκε η αναγκαιότητα στροφής στην οικολογική δόμηση και στις βιοκλιματικές κατασκευές.

 

  • 005
  • 006
  • 008

 

  Την ίδια στιγμή, η επισκεψιμότητα στην Εκθεσιακή Αγορά Πιστοποιημένων Βιολογικών Προϊόντων, Χειροτεχνίας και Οικολογικών Δραστηριοτήτων συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό και ενδιαφέρον. Φέτος, συμμετείχαν 43 περίπτερα με παραγωγούς από όλη την Ελλάδα. Οι επισκέπτες, από την πλευρά τους, είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την αξία των βιολογικών προϊόντων και φυσικά να τα γευτούν, αφού ένας από τους στόχους της Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας είναι η κατάθεση μιας άλλης πρότασης, ενός εναλλακτικού τρόπου παραγωγής προς τους αγρότες και τους καταναλωτές.

  Η βραδιά ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα με έντεχνο ροκ με τους : Βάϊο Κρικέλλη, Ηλία Καραμέτο, Νίκο Μανούκα και τους Gravity.

  Ήταν μία ακόμα επιτυχημένη διοργάνωση και, για άλλη μια φορά, καταδείχτηκε η δυναμική του θεσμού που είναι ο μοναδικός σε όλη την Ελλάδα που πραγματοποιείται ανελλιπώς από το 2001 που ξεκίνησε.

   Οι διοργανωτές ανανεώνουν το «ραντεβού» τους με το κοινό για του χρόνου, στην 14η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας.

  Μεγάλοι ΧΟΡΗΓΟΙ της φετινής διοργάνωσης ήταν η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και ΧΟΡΗΓΟΣ ο Δήμος Καρδίτσας.