Αυτή την Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη, και ώρα 8.30μ.μ., τα εγκαίνια της 14ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας – Η Οργανωτική Επιτροπή παρουσίασε, στα πλαίσια συνέντευξης τύπου, το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων

 Αυτή την Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη, και ώρα 8.30μ.μ., εγκαινιάζεται η  14η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας που οργανώνει, μέχρι και τις 21 του μήνα, η ΟικόΣφαιρα Καρδίτσας (Κίνηση για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής), με συνδιοργανωτές το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (εντάσσεται στο νέο θεσμό του ΥΠΑΑΤ «Θεσμοφόρια 2014»), την Περιφέρεια Θεσσαλίας - Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, το Europe Direct Καρδίτσας της ΑΝΚΑ ΑΕ, το  Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καρδίτσας, τη Διεθνή Ένωση Αστυνομικών – Τοπική Διοίκηση Καρδίτσας, τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ Καρδίτσας και το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων.

 

 Το μεσημέρι της Τετάρτης 17 Σεπτέμβρη, η Οργανωτική Επιτροπή παραχώρησε συνέντευξη τύπου ανακοινώνοντας το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων και καλώντας τον κόσμο να συμμετάσχει ενεργά σε όλα τα δρώμενα που πρόκειται να πραγματοποιηθούν. Στη συνέντευξη τύπου, που έγινε στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, συμμετείχαν  : ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, περιφερειακός σύμβουλος κ. Ορέστης Ψαχούλας, ο Αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης και Πρασίνου του Δήμου Καρδίτσας κ. Δημήτρης Αραμπατζής, ο Υπεύθυνος της Ομάδας Παράλληλων Εκδηλώσεων κ. Αντώνης Ντάνης, ο Υπεύθυνος της Ομάδας Ημερίδας κ. Αριστοτέλης Τσόγκας καθώς και το μέλος της Ομάδας Εκθεσιακής Αγοράς κ. Χρυσάνθη Πετεινάρα.

 Η 14η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας είναι αφιερωμένη στον αγώνα κατά των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (μεταλλαγμένα).

 Στην Πανελλαδική Εκθεσιακή Αγορά Πιστοποιημένων Βιολογικών Προϊόντων, Χειροτεχνίας και Οικολογικών Δραστηριοτήτων που, όπως κάθε χρόνο, θα λειτουργήσει στο άλσος του Παυσιλύπου, συμμετέχουν 44 περίπτερα με εκθέτες από διάφορα σημεία της χώρας.

Εκτός από την Εκθεσιακή Αγορά, το πρόγραμμα της διοργάνωσης περιλαμβάνει και την πραγματοποίηση ημερίδας με θέμα «Γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί : Οι κίνδυνοι, τα προβλήματα και οι λύσεις», με εισηγητές καταξιωμένους επιστήμονες οι οποίοι πρόκειται να αναλύσουν μία σειρά από σημαντικά ζητήματα, όπως οι επιπτώσεις των μεταλλαγμένων στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον και ο ρόλος των καταναλωτών καθώς και των παραγωγών απέναντι σε όλη αυτή την κατάσταση.

 Ποικίλο και ενδιαφέρον είναι και το πρόγραμμα όλων των υπόλοιπων παράλληλων δράσεων και εκδηλώσεων που θα απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους και θα γίνουν επίσης στο άλσος του Παυσιλύπου.

 Σκοπός της Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας είναι η ενημέρωση και πληροφόρηση της κοινωνίας γύρω από περιβαλλοντικά θέματα και βιολογικά προϊόντα, αλλά και η κατάθεση μιας άλλης πρότασης, ενός εναλλακτικού τρόπου παραγωγής και τρόπου ζωής προς κάθε πολίτη και φυσικά και προς αγρότες και καταναλωτές.

Ακολουθούν οι τοποθετήσεις των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής κατά τη συνέντευξη τύπου καθώς το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων

 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

 

Τοποθέτηση του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής της 14ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας κ. Ορέστη Ψαχούλα

 «Για 14η χρονιά η πόλη μας, η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και ευρύτερα η περιοχή της Θεσσαλίας ετοιμάζονται να υποδεχτούν μία από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις. Την 14η Οικολογική Γιορτή που θα πραγματοποιηθεί από 18 έως 21 Σεπτέμβρη, στο άλσος του Παυσιλύπου από την ΟικόΣφαιρα και σε συνδιοργάνωση και με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας.

 Το πολύ έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή στην Εκθεσιακή Αγορά Πιστοποιημένων Βιολογικών Προϊόντων, Χειροτεχνίας και Οικολογικών Δραστηριοτήτων, η θετική ανταπόκριση Συλλόγων, υπηρεσιών, σχολείων και καλλιτεχνικών σχημάτων στο να συνεργαστούμε μαζί τους, αλλά και η αναγνώριση και η προβολή της Γιορτής σε πανελλαδικό επίπεδο αποδεικνύουν με τον πιο περίτρανο τρόπο τη δυναμική αυτού του πολύπλευρα σημαντικού θεσμού.

 Επί ένα τετραήμερο, οι πολίτες της Καρδίτσας, και φυσικά οι εκατοντάδες επισκέπτες που αναμένεται να δώσουν το παρών, θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα τα βιολογικά προϊόντα, να ενημερωθούν υπεύθυνα και σωστά για την αξία τους έναντι των συμβατικών, να ανταλλάξουν απόψεις με τους βιοκαλλιεργητές, να προβληματιστούν, να λάβουν μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις, ομιλίες και εργαστήρια, όπως επίσης και να ψυχαγωγηθούν.

 Φέτος, εξάλλου, η Γιορτή είναι αφιερωμένη στον αγώνα κατά των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, που αποτελεί ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα, γι ΄ αυτό και η συμμετοχή όλων μας στη σχετική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Κυριακής 21 Σεπτέμβρη, στις 10.30 το πρωί, στο Παυσίλυπο, θεωρείται επιβεβλημένη.

 Καλώ, λοιπόν, όλο τον κόσμο να «αγκαλιάσει» με την ίδια θέρμη και τις φετινές εκδηλώσεις γιατί όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα. Γιατί η οικολογία είναι στάση ζωής».

 

Τοποθέτηση του Αντιπροέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Δημήτρη Αραμπατζή

            «Η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας αποτελεί αναμφισβήτητα έναν καταξιωμένο θεσμό για την περιοχή μας με πανελλαδική εμβέλεια. Ένας θεσμός που από το ξεκίνημά του μέχρι και σήμερα που φτάσαμε αισίως στην 14η διοργάνωση υπηρετεί με συνέπεια έναν πολύ σημαντικό σκοπό:

          Να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες της περιοχής μας σε περιβαλλοντικά ζητήματα, να αναδείξει τις αξίες της Οικολογίας και την ανάγκη να στραφούμε σε βιολογικούς τρόπους καλλιέργειας που είναι η απάντηση στα διατροφικά σκάνδαλα της εποχής μας.

          Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, γνωστότερα ως “μεταλλαγμένα”, οι επιδράσεις των οποίων στην υγεία, αλλά και το περιβάλλον είναι ανυπολόγιστες και σε πολλούς άγνωστες.

          Η διαφύλαξη των παραδοσιακών σπόρων, η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία είναι ο δρόμος, που οδηγεί στην παραγωγή ανώτερων ποιοτικά και κυρίως πιο υγιεινών προϊόντων και χρειάζεται να υπάρξει στήριξη των βιοκαλλιεργητών τόσο από την Πολιτεία, όσο και από εμάς τους καταναλωτές. Η ανάπτυξη και διάδοση της βιολογικής γεωργίας, απαιτεί μία συγκροτημένη πολιτική που θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της βιολογικά καλλιεργούμενης γης μέσα από κίνητρα προς τον αγροτικό πληθυσμό, ώστε να στραφεί στη βιοκαλλιέργεια και να συνεχίσει να καλλιεργεί βιολογικά σε διαχρονική βάση.

          Θέλω και εκ μέρους του Δημάρχου κ. Φωτ. Αλεξάκου να συγχαρώ ιδιαίτερα την Οργανωτική Επιτροπή που για μία ακόμα χρονιά, και παρά τη δύσκολη συγκυρία, προγραμμάτισε ένα τετραήμερο εκδηλώσεων που στόχο έχουν να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τους Καρδιτσιώτες και ιδιαίτερα τα παιδιά που είναι το μέλλον μας, σε περιβαλλοντικά θέματα και να αναδείξουν την αξία των βιολογικών προϊόντων.

          Χαιρετίζω τη διοργάνωση της 14ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας και καλωσορίζω στην πόλη μας τους εκθέτες – βιοκαλλιεργητές απ’ όλη την Ελλάδα που θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους¨.

 

Τοποθέτηση του Υπεύθυνου της Ομάδας Παράλληλων Εκδηλώσεων κ. Αντώνη Ντάνη

 

 «Πλήθος ποικίλων εκδηλώσεων θα παρουσιαστεί και φέτος στην 14η Οικολογική Γιορτή της Καρδίτσας. Υπάρχουν εκδηλώσεις που αφορούν την οικολογία και το περιβάλλον, την γεωργία, το νερό, την ανακύκλωση, αλλά και τον πολιτισμό και την εκπαίδευση. Υπάρχουν μουσικά και θεατρικά σχήματα που καλύπτουν όλες τις ηλικίες και θα ψυχαγωγήσουν τους επισκέπτες, όσο και ταινίες που θα ενημερώσουν και θα προβληματίσουν.

  Υπάρχουν πολλές εκδηλώσεις , δράσεις και παιχνίδια για παιδιά που πιστεύουμε πως θα τα ευαισθητοποιήσουν, θα τα ενημερώσουν αλλά και θα τα ψυχαγωγήσουν.

   Στις παράλληλες εκδηλώσεις, και στην γιορτή αυτή για την πόλη μας συμμετέχουν αρκετοί φορείς αλλά και πρόσωπα, που είχαν διάθεση εθελοντικής προσφοράς στην τοπική κοινωνία. Αυτά όλα καταγράφονται στο πρόγραμμα που έχει διανεμηθεί στον Τύπο.

   Όπως ξέρετε ο σχεδιασμός της Οικολογικής Γιορτής διαχρονικά, ξεκινάει πριν το καλοκαίρι και ολοκληρώνεται 1-2 εβδομάδες πριν την πραγματοποίησή της. Σ΄ αυτό το διάστημα η Οικολογική Γιορτή είναι ανοιχτή σε προτάσεις συμμετοχής φορέων και προσώπων που επιθυμούν να συνεισφέρουν σ΄ αυτήν.

  Το όραμα όσων συμμετέχουν είναι η συνεχής ποιοτική βελτίωσή της που μπορεί να οδηγήσει και σε θεαματική αλλαγή».

 

Τοποθέτηση Αριστοτέλη Τσόγκα, Υπεύθυνου Ομάδας Ημερίδας

«Στην εποχή μας όλο και περισσότερα από τα κοινωνικά αγαθά που πρέπει εξ ορισμού να διατίθενται ελεύθερα περιορίζονται όπως αντίστοιχα περιορίζονται και καταπατούνται βασικές και θεμελιώδεις ελευθερίες μας. Αγαθά όπως το νερό, η ενέργεια, η στέγαση, το περιβάλλον και η τροφή εμπορευματοποιούνται και περνούν σε όλο και λιγότερα χέρια που έρχονται να μας στερήσουν την πρόσβαση να τα υποβαθμίσουν, να τα ελέγξουν.

Η φετινή ημερίδα έρχεται να μας υπενθυμίσει τους κινδύνους των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, για την υγεία μας, το περιβάλλον, τους κινδύνους να χάσουμε την πρόσβαση στην τροφή μας, αλλά και πως θα μπορούσαμε να αντισταθούμε, τι λύσεις έχουμε να προτείνουμε και πως πρέπει να δράσουμε στο μέλλον.

Το ζήτημα των ΓΤΟ είναι περίπλοκο, βαθιά πολιτικό καθώς στοχεύει στον έλεγχο της τροφής και απόλυτα επίκαιρο αφού η πίεση των πολυεθνικών συνεχώς αυξάνει, την ίδια στιγμή που η ΕΕ καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις.

Οι εισηγητές μας κ.κ. Μπάλας Γιώργος Επίκουρος Καθηγητής, Χαροκόπειο Παν/μιο, Δανάλη Έλενα, Υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία, Τρεμόπουλος Μιχάλης, Δημοσιογράφος, πρώην Ευρωβουλευτής, Γκουσιάρης Αλέξανδρος, βιοκαλλιεργητής Πανεπιστήμιο, καταξιωμένοι επιστήμονες, με πλούσια εμπειρία και δράση θα φωτίσουν διαφορετικές πλευρές του θέματος, όπως οι επιπτώσεις στην υγεία, το περιβάλλον, την γεωργία, η πολιτική διάσταση του θέματος, οι εξελίξεις στην Ευρώπη και τον κόσμο, η δράση των καταναλωτών, προτάσεις και λύσεις κ.α»

 

Τοποθέτηση της Χρυσάνθης Πετεινάρα, μέλους Ομάδας Εκθεσιακής Αγοράς

«Για 14η χρονιά πραγματοποιείται στο άλσος του Παυσιλύπου η Οικολογική Γιορτή το τετραήμερο 18 μέχρι 21 Σεπτέμβρη.

Συμμετέχουν πιστοποιημένοι βιοκαλλιεργητές από όλη την Ελλάδα, με διάφορα προϊόντα όπως όσπρια, δημητριακά, μέλι, λάδι, ελιές, κρασιά, τσίπουρο, σύκα, παστέλια, βότανα, μαρμελάδες, ενεργοί μικροοργανισμοί, διάφορα αρτοπαρασκευάσματα, πιστοποιητικοί οργανισμοί και άλλες οικολογικές δραστηριότητες.

Επίσης, συμμετέχουν χειροτέχνες των οποίων τα χειροποίητα εκθέματα τους είναι φτιαγμένα με γούστο και μεράκι, με υλικά φιλικά προς εμάς και το περιβάλλον.

Είναι μια Γιορτή που προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών Καρδιτσιωτών και όχι μόνο.  Πάνω από 5.000 άτομα από όλη την Ελλάδα κάθε χρόνο την επισκέπτονται.

Είναι η μοναδική Γιορτή σε όλη την Ελλάδα που γίνεται στην ίδια πόλη για τόσα πολλά χρόνια και τα προϊόντα των βιοκαλλιεργητών είναι πιστοποιημένα».

 

Φυλλάδιο - Το πρόγραμμα της 14ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας