Τα εγκαίνια της 14ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας

 Εγκαινιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης 18 Σεπτέμβρη, η  14η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας που οργανώνει, μέχρι και τις 21 του μήνα, η ΟικόΣφαιρα Καρδίτσας (Κίνηση για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής), με συνδιοργανωτές το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (εντάσσεται στο νέο θεσμό του ΥΠΑΑΤ «Θεσμοφόρια 2014»), την Περιφέρεια Θεσσαλίας - Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, το Europe Direct Καρδίτσας της ΑΝΚΑ ΑΕ, το  Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καρδίτσας, τη Διεθνή Ένωση Αστυνομικών – Τοπική Διοίκηση Καρδίτσας, τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ Καρδίτσας και το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων.

 

Λόγω της βροχής, όλες οι εκδηλώσεις της βραδιάς των εγκαινίων μεταφέρθηκαν εντός του αναψυκτηρίου του Παυσιλύπου (αντί για το άλσος) και παρα το γεγονός αυτό η προσέλευση του κόσμου υπήρξε ικανοποιητική.

 Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, περιφερειακός σύμβουλος κ. Ορέστης Ψαχούλας, ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος ο οποίος εξήρε το επίπεδο της διοργάνωσης και παράλληλα τόνισε την αξία του εθελοντισμού,  η Γενική Γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Απόδημων Θεσσαλών κ. Ρένα Γούλα – Ντόντου,  εστιάζοντας στην ανάγκη να προσαρμοστούν τα τοπικά προϊόντα στις απαιτήσεις των αγoρών των ομογενών,  καθώς και ο Πρόεδρος της ΟικόΣφαιρας κ. Σωκράτης Βασιλάκος που επεσήμανε τους κινδύνους των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών για την ανθρώπινη υγεία και το ίδιο το περιβάλλον. Σε αυτό ακριβώς, εξάλλου, το θέμα αφιερώνεται και η φετινή Οικολογική Γιορτή.

 Τη σκυτάλη πήρε το Πολυφωνικό σχήμα του Λαογραφικού και Μουσικοχορευτικού Συλλόγου «Θεσσαλικό Χοροστάσι», ενώ ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με το ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ μουσικό σχήμα των Φάνη και Ντίνου Οικονόμου.

 Στις 6.30μ.μ., εξάλλου, προηγήθηκε και το δρώμενο με τίτλο «Η ιστορία του νερού» (παρουσίαση, πειράματα, κατασκευές, θεατρικό παιχνίδι) που οργανώθηκε από τις Παιδικές Βιβλιοθήκες Δήμου Καρδίτσας και συνεργάτες (Θανάσης Κουρόγλου, Κωνσταντίνα Βλαχούτα, Ασπασία Ζάχου, Χριστίνα Βήτα).

 Τη βραδιά των εγκαινίων παρουσίασε η κ. Κατερίνα Σταθοπούλου, φιλόλογος.

 

  • egkainia-1
  • egkainia-2
  • egkainia-3-thessaliko-xorostasi
  • egkainia-4-rempetiko

 

Ο χαιρετισμός του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής, περιφερειακού συμβούλου κ. Ορέστη Ψαχούλα

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας συνδιοργανώνει και στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο και τη φετινή Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας αποδεικνύοντας εμπράκτως τη σημασία που δίνει σε θέματα οικολογίας και προστασίας του περιβάλλοντος. Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι το πρώτο Περιφερειακό Συμβούλιο που έγινε κατά την προηγούμενη θητεία μας ασχολήθηκε αποκλειστικά με τα θέματα του περιβάλλοντος, ενώ όταν, πριν λίγο καιρό, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Ε.Ε. πήραν απόφαση να επιτρέψουν την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στις χώρες της Ευρώπης, οι παρεμβάσεις της Περιφερειακής Αρχής και του Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού υπήρξαν άμεσες, συγκαλώντας ανοιχτή σύσκεψη της διευρυμένης Επιτροπής Διαβούλευσης με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα εισήλθαν στην αγορά για πρώτη φορά το 1996 και συνήθως αυτά τα τρόφιμα είναι προϊόντα διαγονιδιακών φυτών : σόγια, καλαμπόκι, ελαιοκράμβη, ρύζι και βαμβάκι. Οι κίνδυνοι των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών είναι πολλοί και ποικίλοι, γνωστοί και άγνωστοι. Με την κατανάλωση μεταλλαγμένων έχει παρατηρηθεί η εμφάνιση συχνών αλλεργικών κρίσεων, σε άτομα που είναι επιρρεπή στις αλλεργίες. Παρουσιάστηκε υψηλή θνησιμότητα και καθυστέρηση ανάπτυξης σε ποντίκια-πειραματόζωα, τρεφόμενα με μεταλλαγμένη σόγια. Επίσης, έρευνες δείχνουν ότι η γύρη από ένα μεταλλαγμένο καλαμπόκι σκότωνε κατά χιλιάδες ένα είδος πεταλούδας. Αυτό δείχνει ότι διαταράσσεται η ισορροπία του περιβάλλοντος και συνεπώς επηρεάζονται οι τροφικές αλυσίδες.

Μεταξύ 1996 και 2003 σημειώθηκε αύξηση της παραγωγής των μεταλλαγμένων προϊόντων κατά 20%. Κυριότεροι παραγωγοί τους είναι οι ΗΠΑ, η Αργεντινή, ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Κίνα και η Ν. Αφρική. Η πρώτη απόπειρα παρασκευής μεταλλαγμένων τροφίμων, έγινε στις ΗΠΑ, το 1983, δημιουργώντας δενδρύλλια καπνού τα οποία ήταν ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Στην Ελλάδα, η πειραματική καλλιέργεια του πρώτου μεταλλαγμένου προϊόντος, της ντομάτας, επιτράπηκε το 1997 και υπέστη τροποποίηση για την επιβράδυνση της ωρίμανσής της. Στη συνέχεια, ακολούθησε η έγκριση για την καλλιέργεια μεταλλαγμένου βαμβακιού, το οποίο εμφανίζει εντομοκτόνο δράση και αντοχή στο Roundup. Τέλος, σειρά είχαν το μεταλλαγμένο καλαμπόκι και τα ζαχαρότευτλα, τα οποία τροποποιήθηκαν ώστε να παρουσιάζουν αυξημένη αντοχή στο Roundup της Monsato που έχει και το μονοπώλιο των γενετικώς τροποποιημένων σπόρων.

Οι πολυεθνικές εταιρίες ελέγχουν με δύο τρόπους τους αγρότες-παραγωγούς. Ο πρώτος τρόπος είναι η επιλογή-πιστοποίηση των σπόρων γιατί τίποτε δεν μπορείς να πουλήσεις και να εξάγεις χωρίς πιστοποίηση και ο δεύτερος είναι ότι τα φυτοφάρμακα είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των υβριδίων. Στο όνομα της παγκοσμιοποίησης μας ρίχνουν σιγά-σιγά στο λάκκο με τα φίδια.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια υπήρχαν 605 ποικιλίες φασολιού, σήμερα υπάρχουν 30, υπήρχαν 200 είδη καλαμποκιού, έχουν μείνει μόνο τα 30. Επίσης, 250 ποικιλίες σιταριού, απ ΄ τις 80 σκληρού σιταριού που υπήρχαν το 1929 στην Ελλάδα, έχουν απομείνει οι 20, χωρίς να γνωρίζουμε ποιες θα παίρνουν πιστοποίηση τα επόμενα χρόνια, υπήρχαν 1.200 είδη, ακόμη υπήρχαν 32 ποικιλίες μήλου στο Πήλιο το 1889, απ ΄ τις οποίες έχουν απομείνει 4-5.

 Είναι ατελείωτος ο κατάλογος των σπόρων που έχουν εξαφανιστεί και τείνουν προς εξαφάνιση. Γι ΄ αυτό δεν πρέπει να επιτραπεί στις πολυεθνικές να κατακλύσουν το Θεσσαλικό κάμπο με καλλιέργειες μεταλλαγμένων προϊόντων στο βωμό του κέρδους και των πειραμάτων.

 Σε έναν υπέροχο τόπο που κληρονομήσαμε, οφείλουμε να τον παραδώσουμε στις επόμενες γενιές όσο γίνεται λιγότερο δηλητηριασμένο.

 Στηρίζουμε, λοιπόν, με κάθε τρόπο την 14η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας, που επιχειρεί να αναδείξει τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη χρήση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

 Κλείνοντας δε, θα ήθελα να ευχαριστώ θερμά όλες τις Ομάδες εργασίες που μήνες τώρα κοπιάζουν για την οργάνωση αυτής της Γιορτής, όλους τους εκθέτες για τη συμμετοχή τους, τους εθελοντές που δίνουν το δικό τους παράδειγμα και, φυσικά, όλους τους χορηγούς και τους υποστηρικτές που διέθεσαν τα προϊόντα τους».

 

Ώρες λειτουργίας της Εκθεσιακής Αγοράς :

  • Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 10.00 - 14.30 και 17.30 - 22.30

 

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιφέρεια Θεσσαλίας - Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, Δήμος Καρδίτσας, Europe Direct Καρδίτσας της ΑΝΚΑ ΑΕ, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου, Διεθνής Ένωση Αστυνομικών-Τοπική Διοίκηση Καρδίτσας, Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός ΔΗΜΗΤΡΑ Καρδίτσας, Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων

ΧΟΡΗΓΟΙ

Δήμος Καρδίτσας

ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ Α.Ε. Καρδίτσας

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΥΤΣΙΛΗΣ  (Αλουμινοκατασκευές – σιδηροκατασκευές), Καλλίθηρο / Τηλ. : 6972707142

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

EMELLAS – «Η τεχνολογία των ενεργών μικροοργανισμών», Αθήνα / Τηλ. : 210-9765464

ΣΙΔΕΡΑ – ΛΑΜΑΡΙΝΕΣ Αθανάσιος Τσιαμαντάς και Σία Ο.Ε, Καρδίτσα / Τηλ. : 24410-26012

Συνεταιριστική Ελαιοχρωματιστών – Σκούρας Βασίλης, Καρδίτσα / Τηλ. : 24410-26372