Η καρδιά της οικολογίας χτυπάει στην Καρδίτσα

Όλα είναι έτοιμα για την 18η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας που οργανώνει από 20 έως 23 Σεπτεμβρίου 2018, στο άλσος του Παυσιλύπου, η ΟικόΣφαιρα (Κίνηση για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής), σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας - Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, την Αναπτυξιακή Καρδίτσας Α.Ε., το Κέντρο Εκπαίδευσης Αειφορίας Μουζακίου, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού και τον Φυσιολατρικό Όμιλο Καρδίτσας.

Η φετινή Γιορτή αφιερώνεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και περιλαμβάνει:

-Πανελλαδική Εκθεσιακή Αγορά Πιστοποιημένων Βιολογικών Προϊόντων, Ειδών χειροτεχνίας και Οικολογικών δραστηριοτήτων με τη συμμετοχή 41 εκθετών από όλη την Ελλάδα

-Παράλληλες εκδηλώσεις και δράσεις για μικρούς και μεγάλους

Το πρωί της Τετάρτης 19 Σεπτεμβρίου, εκπρόσωποι των διοργανωτών, και συγκεκριμένα ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, περιφερειακός σύμβουλος κ. Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος κ. Δημήτρης Αραμπατζής, ο Πρόεδρος της ΟικόΣφαιρας και Συντονιστής της Γιορτής κ. Σωκράτης Βασιλάκος και η Υπεύθυνη της Ομάδας Παράλληλων Εκδηλώσεων κ. Μαρία Τσουρή-Καραμπινά, παραχώρησαν σχετική συνέντευξη τύπου, στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, καλώντας τον κόσμο να συμμετάσχει ενεργά σε όλες τις εκδηλώσεις.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος τόνισε πως επί ένα τετραήμερο η Καρδίτσα θα βρεθεί στο επίκεντρο του οικολογικού ενδιαφέροντος και πρόσθεσε πως σε μια εποχή όπου το περιβάλλον βάλλεται, το να το να γίνεται μια τέτοια εκδήλωση και μας τιμάει ως περιοχή αλλά παράλληλα μας δείχνει τί πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα.

Επίσης, υπογράμμισε πως το θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπου αφιερώνεται η 18η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας, είναι πιο επίκαιρο ποτέ.

«Οι πολίτες πρέπει να σκέφτονται οικολογικά. Το χρωστάμε στα παιδιά μας» κατέληξε ο κ. Τσιάκος.

Ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος επεσήμανε πως κάθε χρόνο η Οικολογική Γιορτή γίνεται ολοένα και καλύτερη και συμπλήρωσε πως ο Δήμος Καρδίτσας στηρίζει τη διοργάνωση έμπρακτα και θα είναι πάντα δίπλα στους διοργανωτές.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο κ. Αλεξάκος το χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό δηλώνοντας πως θα πρέπει όλοι μας ως πολίτες να στηρίζουμε τις ΑΠΕ με κάθε τρόπο.

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, περιφερειακός σύμβουλος κ. Δημήτρης Αναγνωστόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Επί ένα τετραήμερο, η περιοχή μας θα βρεθεί στο επίκεντρο του πανελλαδικού ενδιαφέροντος και το άλσος του Παυσιλύπου, όπου θα λάβει χώρα η διοργάνωση, θα γίνει το σημείο αναφοράς όλων μας. Εκεί θα ΄΄χτυπάει΄΄ η ΄΄καρδιά΄΄ της οικολογίας, μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους, ενώ η Πανελλαδική Εκθεσιακή Αγορά Πιστοποιημένων Βιολογικών Προϊόντων, Ειδών Χειροτεχνίας και Οικολογικών Δραστηριοτήτων αναμένεται να προσελκύσει, για άλλη μια φορά, το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών, ντόπιων και ξένων. Προσωπικά για μένα, ως Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, ήταν τιμή μου που συμμετείχα ενεργά στη φετινή διοργάνωση και ευχαριστώ ολόθερμα όλη την ομάδα για την πολύ εποικοδομητική συνεργασία που είχαμε».

Ο Πρόεδρος της ΟικόΣφαιρας και Συντονιστής της Γιορτής κ. Σωκράτης Βασιλάκος δήλωσε: «Δέκα οχτώ ολόκληρα χρόνια παρουσίας και δράσης στα οικολογικά και περιβαλλοντικά θέματα μετράει η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας. Όμως το μεράκι και η διάθεση για δουλειά δεν φτάνουν, τέτοιες εκδηλώσεις χρειάζονται και χρήματα και ηθική τουλάχιστον συμπαράσταση από τους φορείς του νομού και κυρίως από την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση και περισσότερο θα έλεγα από την κυβέρνηση. Διατίθενται σοβαρά κονδύλια για πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις και ψίχουλα για μια εκδήλωση που έχει σχέση με την ποιότητα ζωής μας, την ύπαρξή μας και την επιβίωση του πλανήτη γη. Η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια είναι απούσα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το κυρίως αρμόδιο, προκλητικά απόν, ενώ τα Υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος βλέπουν αδιάφορα τις δραστηριότητες της Οικολογικής Γιορτής. Εάν πραγματικά τα λόγια πρέπει να συμβαδίζουν και με τις πράξεις, θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στη Γιορτή αυτή, εφόσον θέλουν να υπάρχει, και παράγει ουσιαστικό έργο, όπως κάνει επί 18 συναπτά έτη. Ωστόσο, ευχαριστούμε τους τοπικούς φορείς γι ΄ αυτή τη λίγη για εμάς βοήθεια και κάνουμε σαφές ότι αν υπάρχει ενδιαφέρον για να συνεχιστεί αυτή η Γιορτή, θα πρέπει να στηριχτεί ηθικά αλλά κυρίως οικονομικά. Εμείς δηλώνουμε παρών».

Η Υπεύθυνη της Ομάδας Παράλληλων Εκδηλώσεων κ. Μαρία Τσουρή-Καραμπινά ανέφερε τα εξής: «Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής και ως υπεύθυνη της ομάδας των παράλληλων εκδηλώσεων της 18ης οικολογικής γιορτής Καρδίτσας σας προσκαλούμε από τις 20 έως 23 Σεπτεμβρίου 2018 στην ενεργό συμμετοχή σας στο πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων που οργανώνονται κάθε χρόνο  στο πλαίσιο της γιορτής  από την ΟικόΣφαιρα.

Οι δράσεις απευθύνονται σε όλους και έτσι μικροί και μεγάλοι μπορούν να επιλέξουν μέσα από ένα ευρύ πεδίο εκδηλώσεων δράσεις ιδιαίτερων ενδιαφερόντων.

Οι  παράλληλες εκδηλώσεις  θα πραγματοποιηθούν στο άλσος του Παυσίλυπου  σε διαμορφωμένο χώρο  δίπλα στον χώρο της εκθεσιακής αγοράς. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη για όλους σε όλες τις δράσεις και μουσικές βραδιές.

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει βιωματικά  διακρατικά εργαστήρια για μαθητές δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες, θεατρική παράσταση, θεατρικά εργαστήρια παιχνίδια, καλλιτεχνικά και εικαστικά δρώμενα, ζωγραφική, πρακτική εξάσκηση στην φύση με δράσεις φωτογραφίας, κινηματογραφική προβολή και μουσικές βραδιές από μουσικά σχήματα και το δημοτικό ωδείο που θα πλαισιώσουν τις βραδιές  κοινού και εκθετών μέσω της ψυχαγωγίας.

Όλες οι δράσεις φιλοδοξούν μέσα από την συμμετοχή να ευαισθητοποιήσουν και ενημερώσουν μικρούς και μεγάλους για το θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ένα ζήτημα  επίκαιρο που με την σωστή εφαρμογή του μπορεί να βελτίωση την ποιότητα ζωής όλων μας.

Τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν αύριο Πέμπτη στις 20:30 στο άλσος Παυσιλύπου.

Στην συνέχεια θα ακολουθήσει μουσική βραδιά με έντεχνα και έθνικ τραγούδια από τους: Αναστασία Σπύρου (τραγούδι), Ξένια Τσέλιγκα (ακορντεόν, τραγούδι), Γιώργο Ρέτο (κιθάρα, λαούτο), Δήμο Μπαλάφα (κρουστά)

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνει η οργανωτική επιτροπή της γιορτής στους έμπειρους επιστήμονες και καλλιτέχνες που με την προσφορά τους υλοποιήθηκε ο προγραμματισμός των παράλληλων εκδηλώσεων.

Επιτυχία για την οργανωτική επιτροπή η προτροπή συμμέτοχης στις εκδηλώσεις αναμένουμε να σας υποδεχτούμε  με την ενεργό συμμετοχή σας στην οικολογική  γιορτή θεσμό  και μια  γιορτή πολιτισμού.

Ακολουθεί το πρόγραμμα αναλυτικά:

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΒΡΑΔΙΑ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ

Στο Άλσος Παυσιλύπου

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

20:30-21:00 Εγκαίνια-Χαιρετισμοί

Παρουσιάζει ο Γιώργος Μπανάτσας, δημοσιογράφος

21:00 Μουσικό πρόγραμμα ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ

Έντεχνα / έθνικ τραγούδια με τους: Αναστασία Σπύρου (τραγούδι), Ξένια Τσέλιγκα (ακορντεόν, τραγούδι), Γιώργο Ρέτο (κιθάρα, λαούτο), Δήμο Μπαλάφα (κρουστά)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Στο Άλσος Παυσιλύπου

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Πρωί

10:00-12:00 Εργαστήριο για μαθητές με θέμα «Δραστηριότητες για εξοικονόμηση ενέργειας»

Κέντρο Εκπαίδευσης Αειφορίας Μουζακίου

12:00-13:00 Θεατρικό παιχνίδι «Το παράπονο της γοργόνας»

Σύλβια Σινάνη, παιδαγωγός θεάτρου

Απόγευμα

17:00-18:30 Διαδραστικό εργαστήριο με θέμα «Ακουαρέλα». Τα παιδιά ζωγραφίζουν με τη δύναμη του νερού.

Κώστας Μπιλιούρης, εικαστικός

18:30-20:30 Εργαστήριο για παιδιά δημοτικών σχολείων και γυμνασίων με τίτλο «μεταμορφώνομαι και παίζω-ενεργώ»

΄΄τέχνης παίδευσις΄΄ - Θεατρικό Εργαστήριο Καρδίτσας

21:00 Μουσικά σχήματα Δημοτικού Ωδείου Καρδίτσας

Συμμετέχουν οι σπουδαστές: Ελευθερία Παπαοικονόμου, Δημήτριος Κουνέλης, Φώτιος Τσίπρας, Γλυκερία Τσίπρα, Κατερίνα Ζαχαρή, Ορέστης Σιωρόπουλος, Ευθύμιος Κωστόπουλος, Εύα Μπάτσαρη

 

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

Πρωί

10:00-11:00 «Δημιουργώντας οικολογικά» - Εργαστήριο δημιουργίας υφασμάτινων περικάρπιων

Μιχαέλα Βόβες, χημικός

11:00-12:30 «Μαθαίνουμε με παιχνίδια και κατασκευές για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» (για παιδιά ηλικίας 5-10 ετών).

Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού – Τοπικό Τμήμα

12:30-13:30 «Το Καραγκούνικο Νοικοκυριό ως απόδειξη εφαρμογής των εναλλακτικών πηγών ενέργειας»

Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων

Απόγευμα

17:00-19:00 «Συζητάμε για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» (για παιδιά ηλικίας 10-17 ετών).

Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού – Τοπικό Τμήμα

19:00-20:00 «Παίζουμε και γνωρίζουμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας του χθες, του σήμερα και του αύριο»

Ευαγγελία Βασιλάκου, Διπλωματούχος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Πολυτεχνικής Σχολής Πατρών

20:00-21:00 Ομιλία με θέμα «Ζεόλιθος, Ενεργοί Μικροοργανισμοί, Όζον, Υπεροξείδιο του Υδρογόνου: ουσίες με εξαιρετική αποτελεσματικότητα που λίγο έως ελάχιστα χρησιμοποιούνται»

Σωκράτης Βασιλάκος, γεωπόνος-βιοκαλλιεργητής

21:00 Μουσική αναδρομή από το ρεμπέτικο μέχρι το νεότερο λαϊκό τραγούδι

Συμμετέχουν: Παναγιώτης Καλπίας (μπουζούκι, φωνή), Φραγκίσκος Καραμέτος (βιολί, φωνή), Παντελής Μπουγιουκμάνος (κιθάρα, φωνή)

 

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

Πρωί

10:00-10:30 Βιωματικό εργαστήρι-παραμύθι «Ο Ντάντη φοράει δύο φτερά και πετάει μακριά»

Κωνσταντίνα Μουτσέλου, νηπιαγωγός-συγγραφέας

11:00-13:00 «Η ζωή μέσα στη φύση»

Εφορεία Προσκόπων Καρδίτσας

12:30-13:30 Θεατρική παράσταση με τίτλο «Ω!!! Φύση γιορτινή»

Θεατρική Σκηνή Καρδίτσας

Κείμενα: Αντώνης Νικολάου. Συμμετέχουν: Μίνα Αναστασοπούλου, Γιώργος Κούτσικος, Ντίνα Φλώρου

 

Απόγευμα

20:30-21:30  Προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα «Ανοίγοντας τον Ασκό του Αιόλου»

Κινηματογραφική Λέσχη Καρδίτσας

 

Καθ ‘ όλη τη διάρκεια του τετραημέρου θα λειτουργεί (κατά τις απογευματινές ώρες) Έκθεση Φωτογραφίας macro των μελών της Λέσχης Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Καρδίτσας, στο περίπτερό της, με τίτλο «Μικρόκοσμος».

Στον ίδιο χώρο (επίσης κατά τις απογευματινές ώρες) καθημερινά θα πραγματοποιούνται διάφορες θεματικές κατά το ακόλουθο πρόγραμμα:

Παρασκευή 21/9: «Γνωρίζω τη φωτογραφική μου μηχανή»

Σάββατο 22/9: «Μαθαίνω να ζωγραφίζω σωστά»

Κυριακή 23/9: «Πρακτική εξάσκηση, ΄΄Macro΄΄ φωτογράφιση»

 

Ώρες λειτουργίας της Εκθεσιακής Αγοράς:

-Πέμπτη: 18:00-22:30

-Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή: 10:00-14:30 και 17:30-22:30

 

Χορηγοί της 18ης Οικολογικής Γιορτής

Μεγάλος Χορηγός: Δήμος Καρδίτσας – Ενεργειακή Κάμπου Α.Ε. ΟΤΑ

Χορηγός: Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας

Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ3, ΕΡΤ ΒΟΛΟΥ, ΕΡΤ ΛΑΡΙΣΑΣ