ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

 

Η Οργανωτική Επιτροπή της 5ης Εαρινής Γιορτής της Φύσης, η οποία πραγματοποιήθηκε το διήμερο 9 και 10 Απριλίου 2016, στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς Καρδίτσας, αισθάνεται την ανάγκη να καταθέσει κάποιες απόψεις σχετικά με τις εκδηλώσεις που έγιναν καθώς επίσης και να ευχαριστήσει όλους όσοι βοήθησαν με οποιονδήποτε τρόπο.

Έτσι, ευχαριστεί :

. Τους συνδιοργανωτές: Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, Δήμο Καρδίτσας, Τμήμα Europe Direct της ΑΝΚΑ Α.Ε.

. Το εργατοτεχνικό προσωπικό του Δήμου Καρδίτσας

. Τον κ. Βασίλη Κωστούλα  από την Περιφερειακή Ενότητα που επιμελήθηκε το πρόγραμμα και την Αφίσα  

. Όλους τους εκθέτες που συμμετείχαν στην Πανελλαδική Εκθεσιακή Αγορά

.Όλους τους εμπλεκόμενους στην οργάνωση των παράλληλων εκδηλώσεων που είναι πολλοί και συμπεριλήφθηκαν στο πρόγραμμα της Γιορτής.

. Το κατάστημα U Shop Computer Center και τον Βαγγέλη Παπαβασιλείου που ανέλαβε τη βιντεοσκόπηση και την απευθείας αναμετάδοση της ημερίδας

.Την κ. Βανέσσα Στυλοπούλου για την παρουσίαση της βραδιάς των εγκαινίων

.Την κάβα ποτών του κ. Γιώργου Καραμήτρου για τα κρασιά που μας προσέφερε δωρεάν

. Τα τοπικά και περιφερειακά μέσα μαζικής ενημέρωσης για την προβολή της διοργάνωσης

 

Απόψεις - Σχόλια:  

Η Οργανωτική Επιτροπή επέλεξε συνειδητά η φετινή Εαρινή Γιορτή να αφιερωθεί στη Δημοτική Αγορά με στόχο να αναδειχθεί η αξία του σημαντικού αυτού μνημείου και να δρομολογηθούν συγκεκριμένες ενέργειες για την προστασία και την περαιτέρω αξιοποίησή του.

Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αποτέλεσε η σχετική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 10/4, με θέμα «Δημοτική Αγορά : Από το χθες στο αύριο». Μέσα από τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, τις τοποθετήσεις, τις παρεμβάσεις, αλλά και τον γόνιμο διάλογο που αναπτύχθηκε, τονίστηκε η ανάγκη  να επανακαθοριστεί ο ρόλος της Δημοτικής Αγοράς (ποιες ανάγκες θα καλύπτει και ποια ακριβώς ΄΄ταυτότητα΄΄ θα έχει), να γίνουν άμεσα εργασίες συντήρησης που θα αλλάξουν τόσο την όψη, όσο και τη λειτουργικότητα του κτιρίου, καθώς και να αναζητηθούν και άλλοι τρόποι  για την ανάδειξή του αφού αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη και αξίζει μιας καλύτερης αντιμετώπισης.    

Αποδείχτηκε ακόμη ότι η χρήση και η λειτουργία της δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τη βούληση των φορέων, αλλά είναι αποτέλεσμα πολύπλοκων αλληλεπιδράσεων, όπως:

             - Οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας

            - Το καταναλωτικό πρότυπο

             -Η δυναμική του παραγωγικού συστήματος

             -Ο ευρύτερος σχεδιασμός και η χωροθέτηση  διαφόρων λειτουργιών της πόλης (όπως η λαϊκή αγορά, πολιτιστικές  λειτουργίες)

             -Η χωροθέτηση υπηρεσιών που προσελκύουν τους δημότες

            -Η χωροθέτηση υποδομών (χώροι στάθμευσης) κλπ

Κατά τη συζήτηση που αναπτύχθηκε στην ημερίδα προτάθηκε η οργάνωση ενός συνεδρίου αποκλειστικά για το παρελθόν – παρόν και το μέλλον της Δημοτικής Αγοράς, με τη συμμετοχή όλων των φορέων που άμεσα ή έμμεσα παίζουν ρόλο στην πορεία της (Δήμος, Επιμελητήριο, Εμπορικός Σύλλογος, πολιτιστικοί φορείς, ΟικόΣφαιρα κλπ).

Η ΟικόΣφαιρα, εξάλλου, πρόκειται να ετοιμάσει μία σύντομη αναμνηστική έκδοση με τα πρακτικά της ημερίδας και, αφού πρώτα επεξεργαστεί όλα όσα προέκυψαν σαν συμπεράσματα από την ημερίδα, θα συντονίσει και τις επόμενες ενέργειές της.

Με την πεποίθηση ότι ενεργός πολίτης είναι αυτός που ενδιαφέρεται πραγματικά για τα όσα συμβαίνουν γύρω του και τα όσα επηρεάζουν την καθημερινότητα και τη ζωή του, η ΟικόΣφαιρα θα συνεχίσει την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει αναδεικνύοντας σοβαρά ζητήματα, όπως αυτό της Δημοτικής Αγοράς, και άλλα που έχουν σχέση αποκλειστικά με το περιβάλλον, παρεμβαίνοντας και προτείνοντας λύσεις.

Άλλωστε, η Εαρινή Γιορτή της Φύσης φιλοδοξεί να γίνει και αυτή ένας ουσιαστικός θεσμός για τα τοπικά – και όχι μόνο – δρώμενα, όπως η Οικολογική. Συνεχίζουμε την προσπάθεια με το ίδιο μεράκι και την ίδια αγάπη γι ΄ αυτό που κάνουμε και θέλουμε κοντά μας και συμπαραστάτες μας και άλλους φορείς αφού με την ενότητα μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα.

 

 

 

 

 

«Δημοτική Αγορά – Μια προσέγγιση από ψηλά» - Ενδιαφέρουσες προτάσεις για την αναβάθμιση του κτιρίου από τον πολιτικό μηχανικό κ. Ευ. Κατσαρό

Μια σειρά από ενδιαφέρουσες προτάσεις για την αναβάθμιση της Δημοτικής Αγοράς κατέθεσε ο πολιτικός μηχανικός κ. Ευάγγελος Δ. Κατσαρός κατά τη διάρκεια της ημερίδας με θέμα «Δημοτική Αγορά : Από το χθες στο αύριο» που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στα πλαίσια της 5ης Εαρινής Γιορτής της Φύσης που οργάνωσε η ΟικόΣφαιρα σε συνεργασία και με άλλους τοπικούς φορείς.

Ο κ. Κατσαρός ήταν ένας από τους τρεις ομιλητές της ημερίδας αναπτύσσοντας το θέμα «Δημοτική Αγορά – Μια προσέγγιση από ψηλά».

Έχοντας μελετήσει σε βάθος το ζήτημα, πρότεινε να συνεχιστεί το τρίπτυχο αγορά – πολιτισμός – διασκέδαση όπως αυτό είχε τεθεί μετά την ανακαίνιση της Δημοτικής Αγοράς και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μια νέα μελέτη ανακαίνιση που θα άρει όλα τα σημερινά προβλήματα που θα έχει ως αιχμή  την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου και ειδικά  σε ένα κτίριο ενεργειακά σχεδόν μηδέν σύμφωνα με τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει επικυρωθεί από την ελληνική Βουλή και από την 1/1/2019 όλα τα δημόσια κτίρια που θα ανακαινιστούν ή θα κατασκευαστούν από την αρχή θα πρέπει να πληρούν το πρότυπο αυτό που με απλά λόγια σημαίνει ότι το κόστος θέρμανσης ή ψύξης του κτιρίου ανά 100 τετραγωνικά μέτρα δεν θα ξεπερνά τα 150 ευρώ το χρόνο.

Εκπονώντας μία τέτοια  μελέτη  σήμερα, μπορεί να γίνει πιλοτική έτσι υπάρχει η δυνατότητα να τύχει χρηματοδότησης από την  Ευρωπαϊκή Ένωση στο 100% του προϋπολογισμού για την κατασκευή του έργου.

Επίσης, η μελέτη θα μπορούσε να πάει ένα βήμα παραπέρα δημιουργώντας ένα κτίριο που δεν θα είναι μόνο Βεβαίως η μελέτη θα μπορούσε να κάνει ένα ακόμη μεγαλύτερο βήμα μετατρέποντας το κτίριο όχι μόνο σε κτίριο με σχεδόν μηδενική κατανάλωση, αλλά σε ένα κτίριο που θα  παράγει τη διπλάσια ενέργεια από ότι καταναλώνει βάζοντας έτσι το κτίριο της Δημοτικής Αγοράς στα κορυφαία κτίρια όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο είδη στην Γερμανία και συγκεκριμένα στην Στουτγκάρδη έχει μελετηθεί και κατασκευαστεί σχετικό κτίριο που λειτουργεί από το 2011. Η σχετική τεχνογνωσία υπάρχει και στην Ελλάδα άλλωστε ό κ. Κατσαρός έχει μελετήσει  και κατασκευάσει τα πρώτα δύο κτίρια που έγιναν στην Ελλάδα με τις προϋποθέσεις αυτές τα οποία και πιστοποιούνται  τόσο οι μελέτες όσο και οι κατασκευές  από το Ελληνικό Παθητικό Ινστιτούτο www.eipak.org  όσο και από το Γερμανικό  http://passiv.de/en/

Επιπλέον, κατατέθηκαν προστάσεις για το ηχητικό πρόβλημα της Αγοράς με ηχητικές μεμβράνες σε τύπου τέντας  έτσι ώστε να μην αλλοιώνουν καθόλου τον χαρακτήρα του κτιρίου μιας και είναι κινητές, όπως επίσης αξιοποιούνται τα εξωτερικά διαζώματα του κτιρίου μετατρέποντάς  τα σε πράσινα δώματα που συμβάλουν πρώτον στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου καθώς και την αύξηση του πρασίνου στο κέντρο της πόλης μας. Επίσης μπήκε ο προβληματισμός για την αξιοποίηση αυτών όπως χώρος καφέ ή χώρος εστιατορίου δίνοντας την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε ένα κήπο.

Από την άλλη, τα δέντρα που ήταν να μπουν στο εσωτερικό της Αγοράς και ήταν προτεινόμενα από την αρχική μελέτη ανακαίνισης της Αγοράς  θα μπορούσαν να τοποθετηθούν τώρα συμβάλλοντας στην αισθητική αναβάθμιση του αίθριου

Ακόμη, τονίστηκε από τον κ. Κατσαρό πως στη μελέτη αυτή θα μπορούσε να γίνει και υπόγειος χώρος στάθμευσης στον ευρύτερα περιβάλλοντα χώρο της αγοράς που θα κάλυπτε τις ανάγκες όχι μόνο του κτιρίου, αλλά σε μεγάλο βαθμό και της πόλης  μέσα από την υλοποίηση ενός ευρύτερου προγράμματος, αρκεί ο Δήμος να τρέξει εγκαίρως και να ετοιμάσει τον φάκελο προκειμένου να τύχει χρηματοδότησης  και επισήμανε ότι δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία.

Επιπρόσθετα δόθηκαν με εικόνες πως θα μπορούσε και σήμερα να λειτουργήσει  η Δημοτική Αγορά καλύτερα.

Πρώτον για το θέμα καθαριότητας. Μας έδειξε ότι με ένα απλό πιεστικό των 100 bar θα μπορούσε η αγορά να δείχνει λες και τα πλακάκια περάστηκαν χθες. Μηδαμινό κόστος για το Δήμο.

Μας ανέφερε  ότι οι περιμετρικοί δρόμοι της αγοράς θα μπορούσαν με κινητές μπάρες να αποκλείουν τα αυτοκίνητα και να τα δίνουν πρόσβαση μόνο για την τροφοδοσία των καταστημάτων. Γεγονός που θα αύξανε την επισκεψιμότητα της αγοράς καθώς και την ασφάλεια των περιοίκων αλλά ειδικότερα των παιδιών.

Πρότεινε για την άρση των αυθαιρεσιών να δημιουργηθεί μια επιτροπή που θα αποτελείται από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, την Πολεοδομία το ΤΕΕ καθώς και από τον σύλλογο Αρχιτεκτόνων και Ελευθέρων Μηχανικών προκειμένου κάθε χρόνο να ελέγχουν τα καταστήματα της Αγοράς για αυθαιρεσίες και θα καταγράφουν τα προβλήματα συντήρησης του κτιρίου και θα προχωρούν στην αποκατάσταση με ευθύνη του Δήμου Καρδίτσας.

Όσο για τα χρήματα συντήρησης πρότεινε να βρίσκονται από τα ενοίκια που εισπράττει  ο  Δήμος χρησιμοποιώντας ένα ποσοστό αυτών της τάξεως του 10% ή και 20% εξαρτάται από τα προβλήματα που θα θέλει να αποκαταστήσει ο Δήμος. Άλλωστε εάν αυτό γινόταν από το 1998 που παραδόθηκε η ανακαινισμένη αγορά  σήμερα δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα

Επίσης τόνισε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος κανονισμός λειτουργίας της Αγοράς μιας και ο παλιός δεν περιλαμβάνει σχεδόν τίποτα πέρα από τα βασικά.

Θα πρέπει ακόμη, όπως σημείωσε ο κ. Κατσαρός, να απομακρυνθούν οι δημόσιες υπηρεσίες και στη θέση τους να λειτουργούν καταστήματα αγοράς και να δοθούν κίνητρα με χαμηλό ενοίκιο.

Παράλληλα, ανέλυσε το λόγο για τον οποίο δεν αναπτύσσονται τα δέντρα γύρω από την Δημοτική αγορά δείχνοντας φωτογραφίες για το τι συμβαίνει κάθε Τετάρτη κατά την διάρκεια της Λαϊκής Αγοράς και τους τρόπους με τους οποίους ο Δήμος Καρδίτσας θα μπορούσε να τα προστατεύσει.

Η όλη πρόταση συνοδεύτηκε από εικόνες εικονικής πραγματικότητας καθώς και video εικονικής πραγματικότητας που τεκμηρίωσαν αδιαπραγμάτευτα την πρότασή του. Εντυπωσιακή ήταν η πραγματική λήψη της Δημοτικής Αγοράς με DRONΕ από ψηλά που μας έδωσε μια άλλη οπτική γωνία αυτού του μνημείου που διαθέτει η Καρδίτσα, έτσι όπως δεν το είδαμε ποτέ ανακαλύπτοντας όλο το μεγαλείο του.  

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διοργάνωση

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε, το βράδυ της Κυριακής 10 Απριλίου, η 5η Εαρινή Γιορτή της Φύσης που οργάνωσε η ΟικόΣφαιρα (Κίνηση για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής) σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα, τον Δήμο Καρδίτσας, το Τμήμα Europe Direct της ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε. και άλλους τοπικούς φορείς.

Ήταν ένα διήμερο (Σάββατο και Κυριακή) με πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους που έδωσαν ΄΄ζωή΄΄ στο κτίριο της Δημοτικής Αγοράς όπου και έλαβαν χώρα.

Η επιλογή του χώρου, εξάλλου, δεν ήταν καθόλου τυχαία καθώς η φετινή Γιορτή ήταν αφιερωμένη στη Δημοτική Αγορά, σε μια προσπάθεια των διοργανωτών να αναδειχθεί η αξία του σημαντικού αυτού μνημείου και να δρομολογηθούν συγκεκριμένες ενέργειες για την προστασία και την αξιοποίησή του.

Και το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έγινε ήδη καθώς η ημερίδα με θέμα «Δημοτική Αγορά : Από το χθες στο αύριο», που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, άνοιξε το διάλογο και είχε ως αποτέλεσμα να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα. Η ΟικόΣφαιρα θα τα λάβει όλα πολύ σοβαρά υπ ΄ όψιν της ώστε να καθορίσει τις επόμενες ενέργειές της.  

Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον πλήθους κόσμου προσέλκυσε και η Πανελλαδική Εκθεσιακή Αγορά Πιστοποιημένων Βιολογικών Προϊόντων, Χειροτεχνίας και Οικολογικών Δραστηριοτήτων. Συμμετείχαν 13 συνολικά εκθέτες από όλη τη χώρα δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να γνωρίσει καλύτερα την αξία των βιολογικών προϊόντων έναντι των συμβατικών.