Η συνέντευξη τύπου της Οργανωτικής Επιτροπής της 3ης Εαρινής Γιορτής της Φύσης

 Στις 3 και 4 Μαϊου οι εκδηλώσεις της φετινής διοργάνωσης

Συνέντευξη τύπου με σκοπό την παρουσίαση του προγράμματος της 3ης Εαρινής Γιορτής της Φύσης παραχώρησαν, το μεσημέρι της Τρίτης 29 Απριλίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Λάμπρος Τσιούκης, ο Αντιπρόεδρος κ. Σωκράτης Βασιλάκος, ο Υπεύθυνος Οργανωτικού και Δημοσίων Σχέσεων κ. Νίκος Γκαμαλέτσος  και το μέλος (εκπρόσωπος της Π.Ε. Καρδίτσας) κ. Μαρία Καραμπινά.

 

Η 3η Εαρινή Γιορτή της Φύσης, που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 3 και 4 Μαϊου 2014, διοργανώνεται από την ΟικόΣφαιρα (κίνηση για το περιβάλλον, τον άνθρωπο και την ποιότητα ζωής), σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, τη ΛΔ ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας) και την ΑΝΚΑ Α.Ε. – Τμήμα Europe Direct.

Όπως τονίστηκε και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στην ανάγκη για δημιουργία τράπεζας παραδοσιακών σπόρων για διάσωση, διάδοση και χρήση τους.

Με επίκεντρο των εκδηλώσεων τον υπαίθριο και εσωτερικό χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας, οι διοργανωτές  θα προσπαθήσουν να αναδείξουν τη σπουδαιότητα των παραδοσιακών σπόρων που απειλούνται με αφανισμό.

Ακολουθούν οι τοποθετήσεις των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής που παραχώρησαν τη συνέντευξη τύπου καθώς επίσης και το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Λάμπρος Τσιούκης, Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής

Ως εκπρόσωπος του Δήμου και της Δημοτικής Αρχής θέλω αρχικά να επισημάνω ότι  ως Δήμος Καρδίτσας στηρίξαμε και στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία που στοχεύει στην ανάδειξη και προστασία του περιβάλλοντος, όπως αυτές που έλαβε τα τελευταία χρόνια η ΟικόΣφαιρα, καθώς και τις διοργανώσεις της Οικολογικής Γιορτής που είναι ένας θεσμός πανελλήνιας εμβέλειας και της Εαρινής Γιορτής της Φύσης, ένας νεότερος, αλλά εξίσου σημαντικός όπως εξελίσσεται θεσμός.

Ως Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της 3ης Εαρινής Γιορτής της Φύσης που διοργανώνεται από την ΟικόΣφαιρα  σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, τον Δήμο Καρδίτσας, τη ΛΔ΄  Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (Ε.Π.Κ.Α.) και την ΑΝΚΑ – Τμήμα Europe Direct σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας για να ενημερώσουμε μέσω των ΜΜΕ για τις εκδηλώσεις της φετινής διοργάνωσης που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Μαΐου  στο Αρχαιολογικό Μουσείο και τον περιβάλλοντα χώρο.

Μέσα από ένα πλήθος δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους, όπως ομιλίες, θεατρικό παιχνίδι, εργαστήρια, προβολή ταινίας και διαφανειών, αλλά και μουσικό και χορευτικό πρόγραμμα θέλουμε να  ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες σε ένα πολύ σημαντικό, όπως θεωρούμε ζήτημα:

Την ανάγκη να διασώσουμε τους παραδοσιακούς σπόρους που απειλούνται με αφανισμό, λόγω της προσπάθειας των μεγάλων πολυεθνικών να ελέγξουν πλήρως προς όφελός τους την σποροπαραγωγή, αλλά και να δράσουμε για να το αποτρέψουμε.

Είναι υποχρέωσή μας έναντι των επόμενων γενιών, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το περιβάλλον δεν το κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, αλλά το δανειστήκαμε από τα παιδιά μας. Γι' αυτό και καλούμε τους πολίτες που διατηρούν σπόρους από παραδοσιακές δικές τους ποικιλίες, να φέρουν μια μικρή ποσότητα για να διακινηθεί και να μοιραστεί σε νέους καλλιεργητές.

Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής για την άριστη συνεργασία που είχαμε όλο αυτό το διάστημα της προετοιμασίας των εκδηλώσεων, καθώς και όλους τους χορηγούς και υποστηρικτές, χωρίς την αρωγή των οποίων δεν θα ήταν εύκολο να υλοποιηθεί η  διοργάνωση.

Καλώ τους συμπολίτες να συμμετάσχουν μαζικά στις εκδηλώσεις της 3ης Εαρινής Γιορτής της Φύσης, δίνοντας με την ενεργό συμμετοχή τους περαιτέρω ώθηση στον νέο αυτό θεσμό.

Σωκράτης Βασιλάκος, Αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής

Για μας σκοπός της ημερίδας, τόσο για την Εαρινή γιορτή της φύσης όσο και για την οικολογική γιορτή, που και οι δύο είναι δράσεις της ΟικόΣφαιρας, είναι να αναδείξουμε και να προβάλλουμε ζητήματα, που έχουν σχέση με το περιβάλλον, τον άνθρωπο και την ποιότητα ζωής. Αρκετοί είναι που δεν δίνουν και τόση σημασία σε ημερίδες και συνέδρια, όμως, μέσα από αυτά, οι διοργανωτές προσπαθούν κάθε φορά να δώσουν το στίγμα της παρουσίας τους στο χώρο και στο χρόνο, να χαράξουν δρόμους, να αφυπνίσουν συνειδήσεις και συναισθήματα και να καλέσουν τον κάθε πολίτη να ξεφύγει από την καθημερινότητα και τον καναπέ και να πάρει θέση στα τόσα ζωτικά προβλήματα που μας απασχολούν και που δεν λύνονται αν όλοι δεν προσφέρουμε κάτι.

Θέλουμε να αναδείξουμε την σημασία του εθελοντισμού και της ανιδιοτελούς προσφοράς, να θυμίσουμε στους συνανθρώπους μας ότι ο σκοπός της ζωής μας έχει νόημα όταν εξελισσόμαστε πνευματικά, όταν εργαζόμαστε δημιουργικά, όταν προσφέρουμε εθελοντικά και χωρίς ιδιοτέλεια.

Η ημερίδα  της 3ης Εαρινής Γιορτής της Φύσης έχει ως κύριο θέμα: «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΣΥΜΒΑΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗΣ»,  παρουσιάζει 4 εισηγήσεις με θέματα που αναφέρονται:

Η πρώτη στην προσπάθεια για δημιουργία τράπεζας παραδοσιακών σπόρων, καθότι οι πολυεθνικές επιδιώκουν να χειραγωγήσουν την σποροπαραγωγή και το παγκόσμιο διατροφικό πρόβλημα.

Η δεύτερη  στην εναλλακτική γεωργία,(βιολογική, βιοδυναμική και ομοιοδυναμική)

Η τρίτη στις εναλλακτικές μεθόδους και πρακτικές για πρόληψη και θεραπεία των ασθενειών και

Η τέταρτη στη σχέση ανάμεσα στην υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και στην ανθρώπινη υγεία.

Νίκος Γκαμαλέτσος, Υπεύθυνος Οργανωτικού και Δημοσίων Σχέσεων

Τόσο  η ημερίδα με θέμα: «Πέρα από συμβατικές πρακτικές και κοντά στο χώρο της εναλλακτικής γεωργίας και ιατρικής» η οποία θα περιλαμβάνει τέσσερις συναφείς ομιλίες με εξέχοντες ομιλητές, όσο και το πλούσιο καλλιτεχνικό πολιτιστικό πρόγραμμα του διημέρου εντός και εκτός του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας, θα κινηθούν σε ένα εναλλακτικό πνεύμα προτάσεων για την καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων, διατροφής, προληπτικής ιατρικής, εργαστηρίων για τους μικρούς μας φίλους, αλλά και ενός ποιοτικού τρόπου διασκέδασης για μικρούς και μεγάλους.

Η 3η Εαρινή Γιορτή της Φύσης που διοργανώνεται με πρωτοβουλία της ΟικόΣφαιρας (κίνηση για το περιβάλλον, τον άνθρωπο και την ποιότητα ζωής), φιλοδοξεί να γίνει ένας νέος πολιτιστικός θεσμός στην πόλη μας που θα αγκαλιάσει όλο και περισσοτέρους πολίτες οι οποίοι δεν είναι απλά θεατές αλλά ενεργά μέλη που θα εμπλουτίζουν τις δράσεις με πρωτοτυπία και κέφι.

Προμηθευτείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του διημέρου και πλαισιώστε τις εκδηλώσεις που όπως αναφέρθηκε παραπάνω θα διεξαχθούν στο φιλόξενο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας που μετά χαράς μας τον παραχώρησε η προϊσταμένη της ΛΔ' ΕΠΚΑ κ. Μαρία Βαϊοπούλου

Μαρία Καραμπινά, μέλος Οργανωτικής Επιτροπής (εκπρόσωπος της Π.Ε. Καρδίτσας)

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας στηρίζει το θεσμό της 3ης Εαρινής Γιορτής της Φύσης που φέτος είναι αφιερωμένη στην ανάγκη για δημιουργία τράπεζας παραδοσιακών σπόρων για διάδοση, διάσωση και χρήση τους. Ένα θέμα πολύπλευρα σημαντικό για το οποίο θα πρέπει να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί ο καθένας. Ακόμη και στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε, είναι χρέος μας να στηρίξουμε το θεσμό και όλοι μαζί να συμβάλουμε ώστε να καλλιεργηθεί μια νέα περιβαλλοντική συνείδηση και να υιοθετηθεί ένας νέος τρόπος ζωής. Της ζωής που αξίζουμε να έχουμε. Με χαρά συμμετέχουμε στη διοργάνωση και καλούμε όλο τον κόσμο να λάβει μέρος στις εκδηλώσεις, τόσο στις κεντρικές όσο και στις παράλληλες.

ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Σάββατο πρωί 3 Μαΐου 2014

ΘΕΜΑ:«Πέρα από συμβατικές πρακτικές και κοντά στο χώρο της εναλλακτικής γεωργίας και ιατρικής»

Προεδρείο : Γκαμαλέτσος Νίκος, Τσιαχτής Βάϊος

> Ώρα  10.15 - 10.30 : Προσέλευση - Εγγραφή

> Ώρα  10.30 - 10.45 : Χαιρετισμοί

> Ώρα  10.45 - 11.05 : «Ανάγκη για δημιουργία τράπεζας παραδοσιακών σπόρων για  διάσωση, διάδοση και ανταλλαγή τους, ως απάντηση στην πρόθεση των πολυεθνικών να χειραγωγήσουν τη σποροπαραγωγή και την εμπορία τους»

Ομιλητής : Κουτής Κώστας, γεωπόνος - εκπρόσωπος ΑΙΓΙΛΩΠΑ

Ακολουθεί πεντάλεπτο με διευκρινιστικές ερωτήσεις

Ø Ώρα 11.10 - 11.35 : «Βιολογική, βιοδυναμική και ομοιοδυναμική γεωργία - Θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας»

Ομιλητής : Στρατής Πέτρος, γεωπόνος του πιστοποιητικού οργανισμού βιολογικών και βιοδυναμικών προϊόντων Bio-Ellas

Ακολουθεί πεντάλεπτο με διευκρινιστικές ερωτήσεις

Ø Ώρα 11.40 -12.05 : «Εναλλακτικές μέθοδοι και πρακτικές για πρόληψη και θεραπεία της υγείας»

Ομιλήτρια : Αρχοντή Ελευθερία, γιατρός

Ακολουθεί πεντάλεπτο με διευκρινιστικές ερωτήσεις

Ø Ώρα  12.10 -12.30 : «Υποβάθμιση φυσικού περιβάλλοντος και ανθρώπινη υγεία»  Ομιλητές :

Βραχνάκης Μιχάλης, Αναπλ. καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας, Τμ. Δασοπονίας και Διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος

Σοφία Νασιάκου, φοιτήτρια ΤΕΙ – Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας Καρδίτσας

Αριστέα Τυροκόμου, φοιτήτρια ΤΕΙ – Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας Καρδίτσας

Ακολουθεί πεντάλεπτο με διευκρινιστικές ερωτήσεις.

> Ώρα 12.35-13.30 :  Τοποθετήσεις – Συμπεράσματα – Κλείσιμο ημερίδας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛΛΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Σάββατο απόγευμα 3 Μαϊου

Ø Ώρα  18.00 - 19.00 :  «Χώμα και χρώμα» (διακόσμηση πήλινης γλάστρας).       Υπεύθυνη : Ντζιαβού Κωνσταντίνα, εκπαιδευτικόςØ Ώρα 19.00 - 20.30 : Θεατρικό παιχνίδι με τίτλο: «Στα ίχνη της Περσεφόνης». Συνεργασία Εικαστικού πολιτιστικού εργαστηρίου Κώστα Μπιλιούρη GranaΖΕΙ Girarte και Θεατρικού Εργαστηρίου «Ρόδα»Ø Ώρα 20.30 – 21.00 : Χαιρετισμός στην άνοιξη - Προβολή διαφανειών μετά μουσικήςØ Ώρα 21.00 :  Χαιρετισμοί καλεσμένων - Καλλιτεχνικό πρόγραμμα – Μπουφές

Κυριακή πρωί 4 Μαϊου 2014

Ø Ώρα 11.00 – 12.30 : Εργαστήριο και ομιλία με θέμα :  Επίδειξη τεχνικής και οδηγίες σποράς - φύτευσης λουλουδιών και κηπευτικών.  Συζήτηση για δημιουργία τράπεζας σπόρων και η σημασία της για τη διάσωση, διάδοση και ανταλλαγή τους. Στους συμμετέχοντες θα χαριστεί γλαστράκι με φυτό ή σπόρο και φακελάκι με παραδοσιακούς σπόρους. Υπεύθυνοι : Σωκράτης Βασιλάκος - Τσιαχτής Βάϊος – Βλάχος Βαγγέλης, γεωπόνοι και άλλοι εθελοντέςØ Ώρα 12.30 - 13.30 :  Εργαστήριο – Ομιλία με θέμα : «Βοτανικά ελιξίρια».  Υπεύθυνος : Σπυρίδης Αναστάσιος, σύμβουλος ορθομοριακής διατροφής

Κυριακή απόγευμα 4 Μαϊου 2014

Ø Ώρα 18.00 - 19.00 : «Σήμερα για σένα ανθίζουν με το Μάη τα λουλούδια» (Εργαστήρι κατασκευής κάρτας  για τη Γιορτή της Μητέρας). Υπεύθυνες : Βόβες Μιχαέλα, εκπαιδευτικός – Μάμαλη Ρίκα, δασολόγοςØ Ώρα 19.00 – 20.00 : Ομιλία – παρουσίαση με θέμα : «Υγιεινά σνακς και ροφήματα». Υπεύθυνη :  Βησαροπούλου Μαρία, διαιτολόγος-διατροφολόγος Ø Ώρα 20.00 - 21.00 : Προβολή ντοκιμαντέρ (Super size me) – Αναφέρεται στις επιπτώσεις της κακής διατροφής στην υγεία μας. Από την Κινηματογραφική Λέσχη ΚαρδίτσαςØ Ώρα 21.00 : Μουσική βραδιά με το Πολυφωνικό Ωδείο Καρδίτσας

Οργανωτής : ΟικόΣφαιρα

Συνδιοργανωτές :

1)      Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας

2)      Δήμος Καρδίτσας

3)      ΛΔ ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας)

4)      ΑΝΚΑ Α.Ε.  - Τμήμα Europe Direct

Χορηγοί : Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, Δήμος Καρδίτσας, ΑΝΚΑ Α.Ε. – Τμήμα Europe Direct

Για πληροφορίες - επικοινωνία

Για επικοινωνία και περισσότερες πληροφορίες :  τηλ. 6976017907, e-mail:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ιστοσελίδα: www.oikosfaira.gr