ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗ, ΔΙΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΣΠΟΡΩΝ

Ζητάμε έστω και 10 γραμμάρια σπόρων

Την Κυριακή 4-5-14 και ώρα 11.00 το πρωί, στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας, στα πλαίσια των εκδηλώσεων της 3ης Εαρινής Γιορτής της Φύσης, πραγματοποιείται εργαστήριο – ομιλία με θέμα : « Επίδειξη σποράς-φύτευσης λουλουδιών και κηπευτικών.  Συζήτηση για δημιουργία τράπεζας σπόρων και η σημασία της για τη διάσωση, διάδοση και χρήση τους».

 

Παρουσιάζουν οι γεωπόνοι Σωκράτης Βασιλάκος, Τσιαχτής  Βάϊος,  Βλάχος Βαγγέλης και ο τεχνολόγος γεωπονίας Χατζής Θωμάς. Στους συμμετέχοντες θα χαριστεί γλαστράκι με φυτό ή σπόρο και φακελάκι με παραδοσιακούς σπόρους.

Το ζήτημα της διατήρησης της βιοποικιλότητας και των φυσικών πόρων έχει αναδειχθεί παγκοσμίως ως μείζον τόσο για το φυσικό περιβάλλον, όσο και για τις ανθρώπινες κοινωνίες διότι σχετίζεται άμεσα με την αειφορικότητα και τη διατροφική ασφάλεια.

Στην Ελλάδα, εδώ και τουλάχιστον μια δεκαπενταετία, υπάρχει ένα ισχυρό κίνημα για τη διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών στο οποίο συμμετέχουν γεωργοί, επιστήμονες αλλά και καταναλωτές που ανακαλύπτουν και ξανά τη χαμένηγεύση και ποιότητα στην καθημερινή ζωή τους και πρακτική.

Οι ντόπιες ποικιλίες, οι παραδοσιακές καλλιέργειες και όλες οι γνώσεις και συνήθειες που τις συνοδεύουν

(καλλιέργειας, χρήσης, μεταποίησης κ,λ.π.) αποτελούν τον πλούτο της παραδοσιακής γεωργίας η οποία περνάει από γενιά σε γενιά μέσω του σπόρου. Παύοντας οι γεωργοί να κρατούν και να ανταλλάσσουν σπόρο, χάνουν τα πιο πολύτιμα αγαθά και αξίες της γεωργίας αλλά κυρίως την ευκαιρία για ανεξαρτησία, αυτοδιάθεση και αυτάρκεια.

Μπροστά στην επιχειρούμενη προσπάθεια των πολυεθνικών να χειραγωγήσουν την διακίνηση των σπόρων και να ελέγξουν το παγκόσμιο διατροφικό πρόβλημα, η κοινωνία των πολιτών οφείλει να αντισταθεί με όλες της τις δυνάμεις πριν είναι αργά.

Ο κάθε πολίτης οφείλει πρώτα να ενημερωθεί για να είναι σε θέσει να κρίνει και να αποφασίσει για τη στάση του απέναντι στην επερχόμενη σε βάρος του θύελλα.

Το πρόβλημα της διάσωσης των σπόρων, δεν αφορά μόνο τους αγρότες, αλλά εξίσου όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες.

Προσπαθώντας να δημιουργήσουμε Τράπεζα Σπόρων, ζητάμε από εκείνους τους πολίτες, που παράγουν παραδοσιακούς σπόρους (κρατάνε δηλαδή σπόρους  από τα φυτά που καλλιεργούν) να μας φέρουν την Κυριακή, μια μικρή ποσότητα για να την ανταλλάξουν με άλλη ή να την χαρίσουν στην οργανωτική μας επιτροπή για να την διακινήσει σε εκείνους που πραγματικά ενδιαφέρονται για τη δημιουργία Τράπεζας Σπόρων.  Περισσότερα την Κυριακή 4-5-14, ώρα 11 πρωί, ή στα τηλ. 2441028550 ή 6976017907 ή www.oikosfaira.gr/earinigiorti