Οι Καρδιτσιώτες έβαλαν τον πρώτο «σπόρο» για τη δημιουργία τράπεζας παραδοσιακών σπόρων για τη διάσωση, διάδοση και χρήση τους

Μεγάλο το ενδιαφέρον για το εργαστήριο «Επίδειξη τεχνικής και οδηγίες σποράς - φύτευσης λουλουδιών και κηπευτικών» που πραγματοποιήθηκε, το πρωί της Κυριακής 4/5, στα πλαίσια της 3ης Εαρινής Γιορτής της Φύσης

 

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή του κόσμου στο εργαστήριο - ομιλία με θέμα «Επίδειξη τεχνικής και οδηγίες σποράς - φύτευσης λουλουδιών και κηπευτικών» που πραγματοποιήθηκε, το πρωί της Κυριακής 4 Μαϊου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας, στα πλαίσια της 3ης Εαρινής Γιορτής της Φύσης που διοργάνωσε η ΟικόΣφαιρα (κίνηση για το περιβάλλον, τον άνθρωπο και την ποιότητα ζωής), σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, τη ΛΔ ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και την ΑΝΚΑ Α.Ε. – Τμήμα Europe Direct.

  • egkainia-1
  • egkainia-2
  • epideiji-sporas-1
  • epideiji-sporas-2
  • epideiji-sporas-3

Υπεύθυνοι της εκδήλωσης ήταν οι γεωπόνοι κ. Σωκράτης Βασιλάκος,  Βάϊος Τσιαχτής και Βαγγέλης Βλάχος που με τη βοήθεια εθελοντών παρουσίασαν στο κοινό όλη τη διαδικασία που απαιτείται για τη σπορά και τη φύτευση και, κυρίως, ανέδειξαν την ανάγκη για δημιουργία τράπεζας παραδοσιακών σπόρων για τη διάσωση, διάδοση και χρήση τους.

Σε αυτό ακριβώς το θέμα, εξάλλου, είναι αφιερωμένη η φετινή διοργάνωση και πραγματικά υπήρξε μία εποικοδομητική συζήτηση. Ο Αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Σωκράτης Βασιλάκος ανέφερε χαρακτηριστικά πως η προσπάθεια για δημιουργία τράπεζας παραδοσιακών σπόρων είναι πολύπλευρα σημαντική καθότι οι πολυεθνικές επιδιώκουν να χειραγωγήσουν την σποροπαραγωγή και το παγκόσμιο διατροφικό πρόβλημα. Οι παραδοσιακοί σπόροι απειλούνται με αφανισμό, γι ΄ αυτό και η ανάγκη να προστατεύσουμε και να διαφυλάξουμε το περιβάλλον και τη φύση προβάλλει πιο επιτακτική από ποτέ.

Σε όλους συμμετέχοντες χαρίστηκε γλαστράκι με φυτό ή σπόρο και φακελάκι με παραδοσιακούς σπόρους. Το δικό της δυναμικό παρών στην εκδήλωση έδωσε και η α ΄ ομάδα προσκόπων της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Καρδίτσας που παρακολούθησε το εργαστήρι με ενδιαφέρον.

Ακολούθησε εργαστήριο – ομιλία με θέμα : «Βοτανικά ελιξίρια» από τον σύμβουλο ορθομοριακής διατροφής κ. Αναστάσιο Σπυρίδη που επίσης προσέλκυσε το ενδιαφέρον του κόσμου.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν, το βράδυ του Σαββάτου 3 Μαϊου, και τα επίσημα εγκαίνια της 3ης Εαρινής Γιορτής της Φύσης. Το κοινό είχε τη δυνατότητα να απολαύσει μία μουσικοχορευτική βραδιά Latin την οποία οργάνωσε η κ. Αντιγόνη Κρικέλη.