Οι ντόπιες-παραδοσιακές ποικιλίες φυτών απειλούνται με αφανισμό - Ας συμβάλλουμε όλοι στην δημιουργία Τράπεζας Σπόρων - Κρατήστε ντόπιους σπόρους και διαδώστε τους, δώστε μια μικρή ποσότητα και στην ΟικόΣφαιρα για την Τράπεζα Σπόρων

Την Κυριακή 3 Μαϊου  2015 στο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας πραγματοποιείται η 4η Εαρινή Γιορτή της Φύσης, που είναι αφιερωμένη στην δημιουργία Τράπεζας Σπόρων για διάσωση, διάδοση και χρήση τους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σχετική ημερίδα που ξεκινάει ώρα 10,45 και παράλληλα υπάρχουν και αρκετές άλλες δράσεις για μικρούς και μεγάλους καθώς και ανταλλαγή και δωρεάν διανομή σπόρων και φυτών.

 

Αν και χρειάζονται αιώνες για να εξελιχθούν οι τοπικές ποικιλίες φυτών, παρατηρούμε ότι σε ολόκληρη την Ελλάδα και σε λίγες μόνο δεκαετίες, οι τοπικές ποικιλίες εξαφανίζονται με ιδιαίτερα ανησυχητικούς ρυθμούς. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα, από τις 200 ποικιλίες σταριού που καλλιεργούνταν, έχουν απομείνει μόνο 20, δηλαδή μειώθηκαν κατά 90%. Επίσης, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι από τις ποικιλίες λαχανικών που καλλιεργούνταν πριν  50 χρόνια στην χώρα μας, μόνο το 2-3 % έχει διασωθεί  μέχρι τις μέρες μας.

Γιατί απειλούνται με αφανισμό;
.   Ο κ. Νίκος Σταυρόπουλος, προϊστάμενος της Τράπεζας Γενετικού Υλικού της Ελλάδας, στο ΕΘΙΑΓΕ επισημαίνει:  «Όποιος ελέγχει το γενετικό υλικό των φυτών, ελέγχει την παγκόσμια διατροφή για το μέλλον. Οι μεγάλες εταιρείες παράγουν σπόρους για όλο τον κόσμο και έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν αυτό που θέλουν».
    Από χρόνια λοιπόν βρίσκεται σε εξέλιξη μια  επικίνδυνη κατάσταση, πολύ καλά οργανωμένη και δρομολογημένη με σκοπό τον έλεγχο στις παγκόσμιες διατροφικές πηγές και κατά προέκταση τον έλεγχο στο παγκόσμιο διατροφικό πρόβλημα.
    Οι πολυεθνικές θέλουν να πουλάνε σπόρους για να θησαυρίζουν και σε λίγο, εφόσον δεν αντισταθούμε, θα είναι ποινικό αδίκημα για όποιον κρατάει σπόρο δικό του και τον χρησιμοποιεί στην παραγωγή του.

Τι μπορούμε να κάνουμε
Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την επικίνδυνη κατάσταση, πρέπει να κινητοποιηθούμε τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Για παράδειγμα, οι αγρότες ενός οικισμού, χωριού ή ακόμα κι ενός νησιού, μπορούν να πάρουν μία συλλογική απόφαση, έτσι ώστε να χρησιμοποιούν σπόρους από παραδοσιακές μόνο ποικιλίες, και να τους ανταλλάσουν μεταξύ τους .

Η Τράπεζα Σπόρων
Η ΟικόΣφαιρα, μπροστά σε αυτή την απειλή προσπαθεί σε συνεργασία και με άλλους φορείς να δημιουργήσει Τράπεζα Σπόρων, με σκοπό να μην εξαφανιστούν οι ντόπιες – παραδοσιακές ποικιλίες φυτών.  Συνεργάζεται με παραγωγούς που καλλιεργούν ντόπιους σπόρους, συγκεντρώνει ντόπιους σπόρους, τους ανταλλάσει με άλλους, και επί πλέον διανέμει και δωρεάν φυτάρια και σπόρους σε εκείνους που αδυνατούν να παράγουν δικά τους.  Όλοι οι παραπάνω κρατάνε  σπόρο από τα φυτά που θα καλλιεργήσουν  με την ευχή  ή  υποχρέωση να επιστρέψουν  μια μικρή ποσότητα στην ΟικόΣφαιρα, για να συνεχίζουμε έτσι την προσπάθεια για τη διάσωση, διάδοση και χρήση τους.
 Αν λοιπόν δεν δράσουμε άμεσα για να υπερασπιστούμε κεκτημένα δικαιώματα  χιλιετιών, τότε όχι μόνο θα μας απαγορεύσουν να χρησιμοποιούμε τους παραδοσιακούς σπόρους, αλλά τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα (μεταλλαγμένα), θέλουμε δε θέλουμε  θα τα έχουμε πλέον στο πιάτο μας, χωρίς να υπάρχει άλλη επιλογή. Και μεταλλαγμένα σημαίνει καταστροφή για το περιβάλλον και την υγεία μας.
Για επικοινωνία:   τηλ. 6973999653, e-mail  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  Αριστοτέλης Τσόγκας και 2441028550 και 6976017907  Σωκράτης Βασιλάκος, Ιστοσελίδα www.oikosfaira.gr