Η ΟικόΣφαιρα ανοίγει το διάλογο για την αναβάθμιση της Δημοτικής Αγοράς

Ένα πρώτο και ουσιαστικό βήμα ώστε να ανοίξει ο διάλογος για το παρόν και το μέλλον της Δημοτικής Αγοράς Καρδίτσας και να δρομολογηθούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις και δράσεις για την προστασία και την περαιτέρω αξιοποίησή της αποτέλεσε η σχετική ημερίδα που διοργάνωσε, το πρωί της Κυριακής 10 Απριλίου, η ΟικόΣφαιρα (Κίνηση για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής) στα πλαίσια της 5ης Εαρινής Γιορτής της Φύσης.

Η ημερίδα, που έλαβε χώρα στο αίθριο της Δημοτικής Αγοράς, είχε ως τίτλο «Δημοτική Αγορά : από το χθες στο αύριο» και περιλάμβανε μια σειρά από ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, αλλά και τοποθετήσεις.

Οι εργασίες ξεκίνησαν με τον χαιρετισμό της Αντιδημάρχου Καρδίτσας κ. Ελένης Αντωνίου, ως εκπρόσωπος του Δήμου Καρδίτσας, η οποία, αφού πρώτα εξήρε το έργο της ΟικόΣφαιρας, επεσήμανε πως η Δημοτική Αρχή έχει ήδη σχεδιάσει κάποια πρώτα βήματα για την αναβάθμιση του κτιρίου, όπως εργασίες συντήρησης, βελτίωση του περιβάλλοντα χώρου, τοποθέτηση δέντρων, μέτρα για την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση και απομάκρυνση των υπηρεσιών του Δήμου (μετά τη μεταφορά στο νέο Δημαρχείο).

Ακολούθως, το λόγο έλαβε η Πρόεδρος της ΟικόΣφαιρας κ. Κρύστα Λάππα ευχαριστώντας όλους τους συνδιοργανωτές, όπως και τους ομιλητές της ημερίδας, και δηλώνοντας πως η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει σχετικά με τη Δημοτική Αγορά θα έχει και συνέχεια.

Η ημερίδα συνεχίστηκε με τις τοποθετήσεις των πρώην δημάρχων της πόλης. Παίρνοντας πρώτος το λόγο, ο κ. Δημήτρης Αρχοντής συνεχάρη την ΟικόΣφαιρα για τις δράσεις της και για τη συγκεκριμένη ημερίδα και, στη συνέχεια, προχώρησε σε μια σύντομη αναδρομή σε όσα έγιναν από τη στιγμή που άνοιξε η συζήτηση για τη δημιουργία της Δημοτικής Αγοράς στα τέλη του 1970 – αρχές 1980 και μέχρι το όραμα αυτό να γίνει πραγματικότητα. Επίσης, πρότεινε ο διάλογος αυτός που ξεκίνησε να συνεχιστεί από το Δήμο Καρδίτσας, να γίνουν μελέτες καλύτερης οργάνωσης της Αγοράς, όπως επίσης και να υλοποιηθεί η μελέτη της παλιάς Ηλεκτρικής.

Από την πλευρά του, ο πρώην δήμαρχος κ. Δομήνικος Βερίλλης έκανε λόγο για ένα κτίριο μνημειακού χαρακτήρα που συνδυάζει το τρίπτυχο εμπόριο, πολιτισμός και ψυχαγωγία. Γι ΄ αυτό και υπογράμμισε πως θα πρέπει να διατηρηθεί ο τριπλός αυτός χαρακτήρας και πρόσθεσε και εκείνος πως η Δημοτική Αρχή θα πρέπει τώρα να συνεχίσει αυτό τον διάλογο.

Ο πρώην δήμαρχος κ. Κώστας Παπαλός τόνισε πως το κτίριο έχει ανάγκη άμεσης συντήρησης αφού αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο έχει ατονήσει η επισκεψιμότητα. Πρόσθεσε, εξάλλου, πως μέσα από κάποιο σχετικό έργο του ΕΣΠΑ θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί μια μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου. Ακόμη, τόνισε την ανάγκη να εκπονηθεί και μία ηχητική μελέτη, αλλά και να προχωρήσει το έργο της παλιάς Ηλεκτρικής.

Ο πρώην δήμαρχος κ. Αθανάσιος Κανταρτζής δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, αλλά μέσα από ένα σχετικό μήνυμα που απέστειλε δήλωσε πως πρόκειται για μία πραγματικά σημαντική πρωτοβουλία.

Το πρόγραμμα της ημερίδας συνεχίστηκε με τις σύντομες τοποθετήσεις τριών πρώην ενοικιαστών-χρηστών καταστημάτων της Νέας Αγοράς πριν την ανακαίνιση. Οι κ. Μιχάλης Παπούλιας, Χαρίλαος Γούσιος και Περικλής Πρίτσας  κατέθεσαν τις δικές τους μαρτυρίες, σκέψεις και αναμνήσεις δίνοντας ένα άλλο ΄΄χρώμα΄΄.

Σειρά είχαν οι εισηγήσεις, με πρώτη αυτή του αρχιτέκτονα – ζωγράφου κ. Πολύβιου Γούζιου ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Δημοτική αγορά : ένας θεσμός σε παρακμή;». Ο κ. Γούζιος συμφώνησε πως θα πρέπει να γίνουν άμεσα κάποιες παρεμβάσεις που είναι απολύτως απαραίτητες, όπως η βελτίωση της ακουστικότητας του κτιρίου, και κατέληξε λέγοντας πως «θα πρέπει να νιώσουν όλοι ότι τους αφορά. Μόνον έτσι θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα».

Η επόμενη εισήγηση ήταν από την πλευρά της κ. Φωτεινής Λέκκα, υπεύθυνης του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Δήμου Καρδίτσας, η οποία μίλησε με θέμα «Δημοτική αγορά - ένα νεωτερικό εμπορικό κέντρο». Η κ. Λέκκα έκανε μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή παραθέτοντας όλο το χρονικό της δημιουργίας και μετέπειτα της ανακαίνισης του κτιρίου ΄΄φωτίζοντας΄΄ πάρα πολλές πτυχές.

Ακολούθησε η εισήγηση με θέμα : «Δημοτική αγορά Καρδίτσας - Μια προσέγγιση από ψηλά» από τον Βαγγέλη Κατσαρό, Πολιτικό Μηχανικό, μέλος του Δ.Σ. της ΟικόΣφαιρας.

Ο κ. Κατσαρός πρότεινε να συνεχιστεί το τρίπτυχο αγορά – πολιτισμός – διασκέδαση και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου σε ένα κτίριο ενεργειακά σχεδόν μηδέν σύμφωνα με τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει επικυρωθεί από την ελληνική Βουλή και από την 1η/1/2019 όλα τα δημόσια κτίρια που θα ανακαινιστούν ή θα κατασκευαστούν από την αρχή θα πρέπει να πληρούν το πρότυπο αυτό που με απλά λόγια σημαίνει ότι το κόστος θέρμανσης ή ψύξης του κτιρίου ανά 100 τετραγωνικά μέτρα δεν θα ξεπερνά τα 150 ευρώ το χρόνο.

Εκπονώντας μία μελέτη λοιπόν σήμερα, που μπορεί να γίνει πιλοτική, υπάρχει η δυνατότητα να τύχει χρηματοδότησης από την  Ευρωπαϊκή Ένωση στο 100% του προϋπολογισμού.

Επίσης, η μελέτη θα μπορούσε να πάει ένα βήμα παραπέρα δημιουργώντας ένα κτίριο που δεν θα είναι μόνο ενεργειακά μηδέν, αλλά θα παράγει τη διπλάσια ενέργεια από ό,τι καταναλώνει βάζοντας έτσι το κτίριο της Δημοτικής Αγοράς στα κορυφαία κτίρια όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Επιπλέον, κατατέθηκαν προστάσεις για το ηχητικό πρόβλημα της Αγοράς με τέντες οι οποίες δεν αλλοιώνουν καθόλου τον χαρακτήρα του κτιρίου μιας και είναι κινητές, όπως επίσης αξιοποιούνται τα εξωτερικά διαζώματα του κτιρίου μετατρέποντάς το σε πράσινα δώματα και προτείνοντας ακόμα και τη χρήση αυτών.

Από την άλλη, τα δέντρα που ήταν να μπουν στο εσωτερικό της Αγοράς και ήταν προτεινόμενα από την αρχική εισήγηση θα μπορούσαν να τοποθετηθούν τώρα.

Ακόμη, τονίστηκε από τον κ. Κατσαρό πως στη μελέτη αυτή θα μπορούσε να γίνει και υπόγειο πάρκινγκ, κάτω από τη Δημοτική Αγορά, που θα κάλυπτε τις ανάγκες όχι μόνο του κτιρίου, αλλά σε μεγάλο βαθμό και της πόλης, μέσα από την υλοποίηση ενός ευρύτερου προγράμματος, αρκεί ο Δήμος να τρέξει εγκαίρως.

Η όλη πρόταση συνοδεύτηκε από εικόνες εικονικής πραγματικότητας καθώς και video εικονικής. Εντυπωσιακή ήταν η πραγματική λήψη της Δημοτικής Αγοράς με DRONΕ από ψηλά που μας έδωσε μια άλλη οπτική γωνία αυτού του μνημείου που διαθέτει η Καρδίτσα, έτσι όπως δεν το είδαμε ποτέ, και ανακαλύπτοντας το μεγαλείο του.   

 

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τοποθετήσεις από την πλευρά των συνέδρων τις οποίες η ΟικόΣφαιρα θα λάβει πολύ σοβαρά υπ ΄όψιν της ώστε να καθορίσει και τα επόμενά βήματά της σε σχέση με όλη την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει.

Καθ ΄ όλη τη διάρκεια της ημερίδας υπήρξε  απευθείας αναμετάδοση από το κατάστημα U Shop Computer Center – Παπαβασιλείου Βαγγέλης που ανέλαβε τη βιντεοσκόπηση ως χορηγός.