«Δημοτική Αγορά – Μια προσέγγιση από ψηλά» - Ενδιαφέρουσες προτάσεις για την αναβάθμιση του κτιρίου από τον πολιτικό μηχανικό κ. Ευ. Κατσαρό

Μια σειρά από ενδιαφέρουσες προτάσεις για την αναβάθμιση της Δημοτικής Αγοράς κατέθεσε ο πολιτικός μηχανικός κ. Ευάγγελος Δ. Κατσαρός κατά τη διάρκεια της ημερίδας με θέμα «Δημοτική Αγορά : Από το χθες στο αύριο» που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στα πλαίσια της 5ης Εαρινής Γιορτής της Φύσης που οργάνωσε η ΟικόΣφαιρα σε συνεργασία και με άλλους τοπικούς φορείς.

Ο κ. Κατσαρός ήταν ένας από τους τρεις ομιλητές της ημερίδας αναπτύσσοντας το θέμα «Δημοτική Αγορά – Μια προσέγγιση από ψηλά».

Έχοντας μελετήσει σε βάθος το ζήτημα, πρότεινε να συνεχιστεί το τρίπτυχο αγορά – πολιτισμός – διασκέδαση όπως αυτό είχε τεθεί μετά την ανακαίνιση της Δημοτικής Αγοράς και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μια νέα μελέτη ανακαίνιση που θα άρει όλα τα σημερινά προβλήματα που θα έχει ως αιχμή  την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου και ειδικά  σε ένα κτίριο ενεργειακά σχεδόν μηδέν σύμφωνα με τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει επικυρωθεί από την ελληνική Βουλή και από την 1/1/2019 όλα τα δημόσια κτίρια που θα ανακαινιστούν ή θα κατασκευαστούν από την αρχή θα πρέπει να πληρούν το πρότυπο αυτό που με απλά λόγια σημαίνει ότι το κόστος θέρμανσης ή ψύξης του κτιρίου ανά 100 τετραγωνικά μέτρα δεν θα ξεπερνά τα 150 ευρώ το χρόνο.

Εκπονώντας μία τέτοια  μελέτη  σήμερα, μπορεί να γίνει πιλοτική έτσι υπάρχει η δυνατότητα να τύχει χρηματοδότησης από την  Ευρωπαϊκή Ένωση στο 100% του προϋπολογισμού για την κατασκευή του έργου.

Επίσης, η μελέτη θα μπορούσε να πάει ένα βήμα παραπέρα δημιουργώντας ένα κτίριο που δεν θα είναι μόνο Βεβαίως η μελέτη θα μπορούσε να κάνει ένα ακόμη μεγαλύτερο βήμα μετατρέποντας το κτίριο όχι μόνο σε κτίριο με σχεδόν μηδενική κατανάλωση, αλλά σε ένα κτίριο που θα  παράγει τη διπλάσια ενέργεια από ότι καταναλώνει βάζοντας έτσι το κτίριο της Δημοτικής Αγοράς στα κορυφαία κτίρια όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο είδη στην Γερμανία και συγκεκριμένα στην Στουτγκάρδη έχει μελετηθεί και κατασκευαστεί σχετικό κτίριο που λειτουργεί από το 2011. Η σχετική τεχνογνωσία υπάρχει και στην Ελλάδα άλλωστε ό κ. Κατσαρός έχει μελετήσει  και κατασκευάσει τα πρώτα δύο κτίρια που έγιναν στην Ελλάδα με τις προϋποθέσεις αυτές τα οποία και πιστοποιούνται  τόσο οι μελέτες όσο και οι κατασκευές  από το Ελληνικό Παθητικό Ινστιτούτο www.eipak.org  όσο και από το Γερμανικό  http://passiv.de/en/

Επιπλέον, κατατέθηκαν προστάσεις για το ηχητικό πρόβλημα της Αγοράς με ηχητικές μεμβράνες σε τύπου τέντας  έτσι ώστε να μην αλλοιώνουν καθόλου τον χαρακτήρα του κτιρίου μιας και είναι κινητές, όπως επίσης αξιοποιούνται τα εξωτερικά διαζώματα του κτιρίου μετατρέποντάς  τα σε πράσινα δώματα που συμβάλουν πρώτον στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου καθώς και την αύξηση του πρασίνου στο κέντρο της πόλης μας. Επίσης μπήκε ο προβληματισμός για την αξιοποίηση αυτών όπως χώρος καφέ ή χώρος εστιατορίου δίνοντας την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε ένα κήπο.

Από την άλλη, τα δέντρα που ήταν να μπουν στο εσωτερικό της Αγοράς και ήταν προτεινόμενα από την αρχική μελέτη ανακαίνισης της Αγοράς  θα μπορούσαν να τοποθετηθούν τώρα συμβάλλοντας στην αισθητική αναβάθμιση του αίθριου

Ακόμη, τονίστηκε από τον κ. Κατσαρό πως στη μελέτη αυτή θα μπορούσε να γίνει και υπόγειος χώρος στάθμευσης στον ευρύτερα περιβάλλοντα χώρο της αγοράς που θα κάλυπτε τις ανάγκες όχι μόνο του κτιρίου, αλλά σε μεγάλο βαθμό και της πόλης  μέσα από την υλοποίηση ενός ευρύτερου προγράμματος, αρκεί ο Δήμος να τρέξει εγκαίρως και να ετοιμάσει τον φάκελο προκειμένου να τύχει χρηματοδότησης  και επισήμανε ότι δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία.

Επιπρόσθετα δόθηκαν με εικόνες πως θα μπορούσε και σήμερα να λειτουργήσει  η Δημοτική Αγορά καλύτερα.

Πρώτον για το θέμα καθαριότητας. Μας έδειξε ότι με ένα απλό πιεστικό των 100 bar θα μπορούσε η αγορά να δείχνει λες και τα πλακάκια περάστηκαν χθες. Μηδαμινό κόστος για το Δήμο.

Μας ανέφερε  ότι οι περιμετρικοί δρόμοι της αγοράς θα μπορούσαν με κινητές μπάρες να αποκλείουν τα αυτοκίνητα και να τα δίνουν πρόσβαση μόνο για την τροφοδοσία των καταστημάτων. Γεγονός που θα αύξανε την επισκεψιμότητα της αγοράς καθώς και την ασφάλεια των περιοίκων αλλά ειδικότερα των παιδιών.

Πρότεινε για την άρση των αυθαιρεσιών να δημιουργηθεί μια επιτροπή που θα αποτελείται από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, την Πολεοδομία το ΤΕΕ καθώς και από τον σύλλογο Αρχιτεκτόνων και Ελευθέρων Μηχανικών προκειμένου κάθε χρόνο να ελέγχουν τα καταστήματα της Αγοράς για αυθαιρεσίες και θα καταγράφουν τα προβλήματα συντήρησης του κτιρίου και θα προχωρούν στην αποκατάσταση με ευθύνη του Δήμου Καρδίτσας.

Όσο για τα χρήματα συντήρησης πρότεινε να βρίσκονται από τα ενοίκια που εισπράττει  ο  Δήμος χρησιμοποιώντας ένα ποσοστό αυτών της τάξεως του 10% ή και 20% εξαρτάται από τα προβλήματα που θα θέλει να αποκαταστήσει ο Δήμος. Άλλωστε εάν αυτό γινόταν από το 1998 που παραδόθηκε η ανακαινισμένη αγορά  σήμερα δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα

Επίσης τόνισε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος κανονισμός λειτουργίας της Αγοράς μιας και ο παλιός δεν περιλαμβάνει σχεδόν τίποτα πέρα από τα βασικά.

Θα πρέπει ακόμη, όπως σημείωσε ο κ. Κατσαρός, να απομακρυνθούν οι δημόσιες υπηρεσίες και στη θέση τους να λειτουργούν καταστήματα αγοράς και να δοθούν κίνητρα με χαμηλό ενοίκιο.

Παράλληλα, ανέλυσε το λόγο για τον οποίο δεν αναπτύσσονται τα δέντρα γύρω από την Δημοτική αγορά δείχνοντας φωτογραφίες για το τι συμβαίνει κάθε Τετάρτη κατά την διάρκεια της Λαϊκής Αγοράς και τους τρόπους με τους οποίους ο Δήμος Καρδίτσας θα μπορούσε να τα προστατεύσει.

Η όλη πρόταση συνοδεύτηκε από εικόνες εικονικής πραγματικότητας καθώς και video εικονικής πραγματικότητας που τεκμηρίωσαν αδιαπραγμάτευτα την πρότασή του. Εντυπωσιακή ήταν η πραγματική λήψη της Δημοτικής Αγοράς με DRONΕ από ψηλά που μας έδωσε μια άλλη οπτική γωνία αυτού του μνημείου που διαθέτει η Καρδίτσα, έτσι όπως δεν το είδαμε ποτέ ανακαλύπτοντας όλο το μεγαλείο του.