Παράνομη και αντιπεριβαλλοντική η παρέμβαση του ΤΟΕΒ στο ανάχωμα του ποταμού Γάβρα

 

Ανοιχτή επιστολή προς τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, και στην Καρδίτσα σε αντιπεριφερειάρχη, δήμαρχο, εισαγγελέα, δασάρχη και πρόεδρο της ΟικόΣφαιρας

Του Σωκράτη Βασιλάκου-www.sokratisvasilakos.gr

            Αυτές τις ημέρες, βρίσκεται σε εξέλιξη μια παρέμβαση του ΤΟΕΒ Καρδίτσας, ακριβώς πάνω στο ανάχωμα του ποταμού Γάβρα, νότια της πόλης, στο διάστημα από γέφυρα κεντρικής οδού Καρδίτσας -  Σμοκόβου μέχρι τη γέφυρα Καράμπαλη, σε μια απόσταση πάνω από 1000 μέτρα.  Σκοπός της παρέμβασης, σύμφωνα με τον ΤΟΕΒ, είναι να καθαριστεί η παρακείμενη διώρυγα.  Όμως με την παρέμβαση αυτή καταστρέφεται χωρίς εξαίρεση όλο το πράσινο όπου και δένδρα ηλικίας κάποιων δεκαετιών.

            Τη περασμένη Παρασκευή 11-9-15, μίλησα επί τόπου με το πρόεδρο του ΤΟΕΒ κ. Κ. Μπάρα καθώς και με τον αρμόδιο μηχανικό και είπα και συμφωνήσαμε, ότι μπορεί να γίνει η επιθυμητή παρέμβαση  του ΤΟΕΒ αλλά με σεβασμό στο πράσινο και την προϋπόθεση να μην κοπούν τα μεγάλα δένδρα τα οποία δεν ενοχλούν τις εργασίες τους. Και πράγματι υπήρχαν δένδρα τα οποία δεν ενοχλούσαν αλλά κόπηκαν παρά την προφορική συμφωνία. Ύστερα από τα παραπάνω και απευθυνόμενος προς αρχές και φορείς που θεωρώ ότι έχουν λόγο ερωτώ:

  1.  Ο ΤΟΕΒ      έχει άδεια από την περιφέρεια ή αντιπεριφέρεια Καρδίτσας γιαυτή την      παρέμβαση;
  2. Το δασαρχείο Καρδίτσας έδωσε σχετική άδεια, (ο      πρόεδρος του ΤΟΕΒ μας είπε ότι την έχει) προσήλθε για αυτοψία το δασαρχείο      και διαπίστωσε ότι εφαρμόζεται επακριβώς η δοθείσα άδεια;  Τελικά έδωσε τέτοια άδεια  για ολοκληρωτική αποψίλωση; Λέγεται ότι      για να κόψεις ένα δένδρο ακόμη και στην αυλή του σπιτιού μας απαιτείται      άδεια από το δασαρχείο!
  3.  Για μια      τέτοια παρέμβαση, σίγουρα απαιτείται περιβαλλοντική μελέτη, η οποία από      ότι πληροφορηθήκαμε δυστυχώς δεν υπάρχει και άρα υπάρχει προφανής      παρανομία.
  4.  Ο      εργολάβος που ανέλαβε το έργο, έχει στα χέρια του τις απαιτούμενες  σχετικές άδειες και μελέτες ή είναι και      αυτός υπόδικος όπως όλοι όσοι παρανομούν στο εν λόγω έργο;
  5.  Η      ΟικόΣφαιρα, σε στενή συνεργασία με το δήμο Καρδίτσας, τον Ορειβατικό      σύλλογο καθώς και πολλούς άλλους τοπικούς φορείς, προσπαθεί από το έτος      2012 για εξωραϊσμό, ανάδειξη και ανάπλαση ακριβώς της συγκεκριμένης      περιοχής. Καθάρισε τους τόνους σκουπιδιών και  τοποθέτησε απαγορευτικές μπάρες διόδου      από όπου ο καθένας περνούσε και       πετούσε ανεξέλεγκτα σκουπίδια και απόβλητα κάθε είδους. Το ανάχωμα      είχε μετατραπεί σε μια απέραντη χωματερή, αλλά επί τέλους ξεκίνησε μια      προσπάθεια προς τη σωστή κατεύθυνση. Τώρα ήρθε ο ΤΟΕΒ ξήλωσε τις μπάρες      (για τις οποίες δαπανήθηκαν αρκετά χρήματα), τις πέταξε  και τις παράχωσε με μπάζα εκσκαφής και      κανείς δεν γνωρίζει που είναι. Νομίζουμε ότι όφειλε να σεβαστεί το έργο      που προηγήθηκε και θα μπορούσε να ενημερώσει το δήμο ή  την ΟικόΣφαιρα ή κάποιον άλλο,  για να φροντίσουμε για την διαχείρισή      τους.

Ύστερα από όλα τα παραπάνω οι παραλήπτες αυτής της επιστολής καλούνται να πάρουν θέση και να σταματήσουν τις παρανομίες τους ΤΟΕΒ, ο δε δήμος και η ΟικόΣφαιρα να κινήσουν τις νόμιμες διαδικασίες για να σταματήσει η παρανομία και να επιβληθούν οι επιβαλλόμενες από το  νόμο κυρώσεις σε όλους τους παρανομούντες.