Εξωραϊσμός - ανάδειξη και ανάπλαση παραποτάμιας περιοχής (Ανάχωμα)

Γράφτηκε από τον/την Esl Web Design & Services. Posted in Εξωραϊσμός περιοχής (Ανάχωμα)

Η παρουσία ενός ποταμιού σε μια πόλη, συνηθίζεται να αξιοποιείται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έχουμε τόσα παραδείγματα από ξένες και ελληνικές πόλεις όπου τα ποτάμια τα οποία είτε διασχίζουν την πόλη είτε περνάνε δίπλα της έχουν γίνει πραγματικά στολίδια και αλλάζουν τελείως τη φυσιογνωμία των πόλεων. Ο Σηκουάνας των Παρισίων, ο Τάμεσης του Λονδίνου, ο Δούναβης πολλών πόλεων της κεντρικής Ευρώπης, και ο Ληθαίος των γειτονικών Τρικάλων είναι μερικά παραδείγματα. Το ποτάμι στο οποίο κάνουμε την παρέμβαση με το όνομα Φαγάνα ή Γαβράς είναι μια περίπτωση που από χρόνια μπήκε στο τραπέζι των διαβουλεύσεων για αξιοποίηση και ανάδειξη της περιοχής αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα τίποτα δεν προχώρησε από τις αρχές  της πόλης και του νομού μας.  Η ΟικόΣφαιρα, κάνει το μεγάλο τόλμημα και με τη στενή συνεργασία του δήμου Καρδίτσας καταπιάνεται με αυτό το μεγάλο όραμα, πιστεύοντας ότι κάτι καλό μπορεί να προκύψει.

Η παρέμβαση αυτή διαχειρίζεται ένα σημαντικό τμήμα μήκους πέντε χιλιομέτρων που έχει αφετηρία το Παλέρμο, βαδίζουμε προς το ανάχωμα από την πεζογέφυρα  των Καροπλεσίτικων (Μνημείο Ζαφειροπουλέων) συνεχίζουμε  πάνω στο ανάχωμα μέχρι την γέφυρα Καράμπαλης,και από την Καράμπαλη συνεχίζουμε προς την πόλη, πάνω στο σημείο που ήταν οι σιδηροδρομικές γραμμές και τώρα η διάβαση αυτή ασφαλτοστρώθηκε, και φτάνουμε ξανά στο αθλητικό κέντρο Παλέρμο. Στο σκαρίφημα που ακολουθεί, φαίνεται η διαδρομή.

 

 

Το ξεκίνημα της δράσης έγινε στις 29-4-12 παγκόσμια ημέρα κατά των σκουπιδιών. Ήταν ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα με:  εβδομήντα και πλέον  εθελοντές του νομού μας, την καταλυτική συμμετοχή και το αμέριστο ενδιαφέρον του Δήμου Καρδίτσας, καθώς και την σημαντική και αποτελεσματική συμμετοχή του ορειβατικού συλλόγου Καρδίτσας. Η πρώτη δράση στόχευε στο να απομακρυνθούν όλα τα σκουπίδια της παραποτάμιας περιοχής, κάτι που ολοκληρώθηκε και με μια ακόμη παρέμβαση. Η δεύτερη δράση στόχευε στο κλείσιμο των διόδων με απροσπέλαστες μπάρες, ώστε ο κάθε ασυνείδητος να μην μπορεί να την παραβιάζει για να ρίχνει τα σκουπίδια. Και αυτή η δράση ολοκληρώθηκε.  Η Τρίτη δράση Στοχεύει στον εξωραϊσμό και ανάπλαση της περιοχής ώστε  ο χώρος αυτός να δοθεί στη χρήση και στην κυκλοφορία του πεζού, του αθλητή και του ποδηλάτη. Πιστεύουμε ότι  με αρκετές άλλες παρεμβάσεις, και βελτιώσεις πέρα από τις λίγες που έγιναν, μπορεί η περιοχή  να γίνει ένας σημαντικός πόλος άθλησης, περιπάτου και ψυχαγωγίας για τους πολίτες του νομού μας.

Πρόκειται για ένα έργο που θέλει επιμονή, υπομονή και δύναμη ψυχής. Παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, όταν υπάρχει θέληση πολλά μπορούν να γίνουν  Η παρέμβαση θα συνεχιστεί με τη στενή συνεργασία του δήμου Καρδίτσας, του ορειβατικού συλλόγου καθώς και εθελοντών του νομού μας.