Ανακοίνωση της ΟικόΣφαιρας σχετικά με την διαχείριση του αρδευτικού νερού της λίμνης Πλαστήρα

Γράφτηκε από τον/την Esl Web Design & Services. Posted in 2014

Η ΟικόΣφαιρα ως γνωστόν, είναι μια περιβαλλοντική οργάνωση του νομού μας με σημαντική δράση και παρεμβάσεις που είναι γνωστές σε όλη την Ελλάδα.

          Στο άτυπο συντονιστικό όργανο που συνεδρίασε την περασμένη Τρίτη 19-8-14 για να αποφασίσει για την παραπέρα διαχείριση του ελλείμματος των νερών της Λίμνης Πλαστήρα (Λ.Π.), δεν κλήθηκε η ΟικόΣφαιρα. Ήταν παράλειψη, ήταν σκοπιμότητα δεν το γνωρίζουμε. Ας περάσουμε όμως στο θέμα:

Στη σύσκεψη αυτή αποφασίστηκε να εκταμιευθεί τις προσεχείς ημέρες από τη Λ.Π. ποσότητα νερού κάπου στα 7 εκατ. κ. μ. με συνέπεια να κατέβει το οικολογικό όριο αρκετά κάτω και από τα 784 μ. Η εκτίμησή μας είναι ότι θα φτάσει κοντά στα 783.50 μ. και όχι στα 783.82 που αναφέρθηκε στη σύσκεψη.

  1. Το οικολογικό όριο ασφαλείας της Λ.Π. έχει συζητηθεί κατά κόρον. Κάθε φορά όμως που έρχεται  η ώρα να εφαρμοστεί , διαστρεβλώνεται η πραγματικότητα. Είναι δηλαδή στα 784 μ. όπως και στην προαναφερόμενη σύσκεψη αναφέρθηκε και φαίνεται να το αποδέχονται σχεδόν όλοι (ίσως βολεύει τους περισσότερους έτσι) ή είναι στα 786 μ.;

 Μελέτη που εκπονήθηκε από το Εργαστήριο Υγειονομικής Τεχνολογίας του ΕΜΠ, το έτος 2005 – 2006 με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Ανδρέα Ανδρεαδάκη αναφέρει: «.Οι προτάσεις: Ενόψει των ανωτέρω και από τη διερεύνηση των εναλλακτικών τρόπων αντιμετώπισης του προβλήματος που έγινε, προτείνονται τα ακόλουθα:

Η διατήρηση της ελάχιστης οικολογικής στάθμης της λίμνης (+784 m έως +786 m) κρίνεται ότι αποτελεί ένα αξιόπιστο προληπτικό μέτρο, καθώς με τον τρόπο αυτό, πέραν των γενικότερων οικολογικών και αισθητικών πλεονεκτημάτων, αποτρέπεται η ανάπτυξη φυτοπλαγκτόν, το οποίο αποτελεί και τη γενεσιουργό αιτία… (σ.σ. εννοεί την δυσάρεστη οσμή του πόσιμου νερού)

  1. 2.   Ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Δημήτρης Κουτσογιάννης στην ημερίδα που διοργάνωσε η ΤΕΔΚ στις 12-1-08 με θέμα «διαχείριση υδατικών πόρων στο νομό Καρδίτσας» αναφερόμενος στη διαχείριση των νερών της λίμνης Πλαστήρα είπε: « Το οικολογικό όριο πρέπει να καθιερωθεί στα 786 μ. Η στάθμη μπορεί να κατέβει στα 784 μ. σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις.  Όταν κάνουμε σοβαρή διαχείριση των νερών , θα έχουμε και υπερχείλιση. Δεν είμαστε ευτυχείς που κάναμε μια μελέτη και δεν τηρήθηκε..» (σ.σ. εννοεί την προαναφερόμενη μελέτη του  ΕΜΠ με τον καθηγητή κ. Ανδρεαδάκη η οποία τον καιρό εκείνο αγνοούνταν όπως και τώρα εξακολουθεί να αγνοείται)
  2. 3.    Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι όταν μιλάμε για οικολογικό όριο ασφαλείας της Λ.Π. δεν εννοούμε τα 784 μ. αλλά τα 786 μ. και σε εξαιρετικές περιπτώσεις  τα 784 μ.
  3. 4.   Έτσι καλούμαστε να ορίσουμε ποιες είναι οι εξαιρετικές περιπτώσεις. Κατά τη γνώμη μας δεν είναι οι αρδευτικές ανάγκες των καλλιεργειών (σεβαστές και δίκαιες) αλλά κάτι άλλο. Π.χ. εάν  ο νομός της Καρδίτσας ή και κάποιων άλλων νομών  δεν έχουν πόσιμο νερό, τότε αυτό αποτελεί εξαιρετική περίπτωση και θα μπορούμε να κατέβουμε έστω κάτω και από τα 785 μ. για να σταματήσουμε όμως στα 784.
  4. 5.    Αν ανατρέξει κανείς στα γενικότερα στατιστικά στοιχεία προκύπτει ότι οι υδρολογικές εισροές προς τη λίμνη, δηλαδή το νερό που μας δίνει η φύση, δεν μπορεί να καλύψει τις αρδευτικές ανάγκες του νομού μας, (για τις ανάγκες της Λάρισας δυστυχώς δεν επαρκεί) όπως σήμερα διαμορφώθηκαν και είναι πολύ μεγαλύτερες από το νερό που εισρέει στη λίμνη. Απαιτείται λοιπόν ορθολογική διαχείριση και όχι κατάχρηση του νερού της.

Η ΟικόΣφαιρα παρακολουθεί τα περιβαλλοντικά ζητήματα του νομού μας, έχει άποψη και θα ήταν χρήσιμο να καλείται σε συσκέψεις που έχουν σχέση με τους σκοπούς και τους στόχους της, για να βοηθάει  έτσι στην καλύτερη λήψη αποφάσεων.

 

 

 

 

Η ΟΙΚΟΣΦΑΙΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ - 22 ΜΑΡΤΗ

Γράφτηκε από τον/την Esl Web Design & Services. Posted in 2014

 

 

Η Κίνηση για το Περιβάλλον τον Άνθρωπο και την Ποιότητα Ζωής (ΟικόΣφαιρα),  με αφορμή την χθεσινή  παγκόσμια ημέρα για το νερό, καταθέτει λίγα στοιχεία και λίγες σκέψεις:

Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου, ύστερα από απόφαση του ΟΗΕ, που πάρθηκε το έτος 1992.

Το νερό που το λέμε και λευκό χρυσό, είναι πηγή ζωής για τον άνθρωπο.

Στον πλανήτη γη, το νερό είναι ανισομερώς κατανεμημένο.

Το 1/6 το πληθυσμού της γης , δηλαδή πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πηγές νερού,

1,1 δισεκατομμύριο άνθρωποι πίνουν νερό από μη ασφαλείς πηγές.

Τετρακόσια  εκατομμύρια παιδιά, σχεδόν το 1/5 των παιδιών του κόσμου, στερούνται και την ελάχιστη ποσότητα καθαρού νερού που χρειάζονται για να ζήσουν.

Πέντε εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που έχουν σχέση με μολυσμένα νερά, δέκα φορές περισσότεροι θάνατοι από αυτούς που σκοτώνονται κάθε χρόνο σε πολέμους.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στον πλανήτη μας, κάπου 300 σημεία θεωρούνται τόποι πιθανών συγκρούσεων, που θα έχουν ως  αίτιο το νερό. Αναμφίβολα το νερό που είναι  ένα σημαντικότατο συστατικό της ζωής,  τείνει να μετατραπεί σε είδος σε ανεπάρκεια , εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής , αλλά και της αλόγιστης χρήσης από τον άνθρωπο.

Κανείς δεν πρέπει να μένει αμέτοχος μπροστά στο φάντασμα της λειψυδρίας που απειλεί να περάσει το κατώφλι και της δικής μας χώρας.

Σύμφωνα με την άποψη πολλών ειδικών επιστημόνων , το σημερινό μοντέλο διάρθρωσης της γεωργίας μας, κατασπαταλά τεράστιες ποσότητες νερού που δεν αναπληρώνονται, ενώ η μόλυνση των ποταμών , των λιμνών και άλλων πηγών απειλεί να φέρει τη χώρα μας σε υδάτινο αδιέξοδο.

Πολλές γεωτρήσεις που εκτελούνται για άρδευση καλλιεργειών φθάνουν σε βάθος μέχρι 300 μέτρα κάτω από το έδαφος και αυτό θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε σαν κλοπή νερού από τις επόμενες γενεές.

Δεκαοχτώ  χώρες στην Αφρική και την Ασία βρίσκονται στο όριο των υδατικών αποθεμάτων τους.

Η έλλειψη του νερού θα αναχθεί σε μείζον γεωπολιτικό ζήτημα, καθώς το έτος 2050 ο παγκόσμιος πληθυσμός,  σύμφωνα με προβλέψεις, θα έχει ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια, οπότε η ζήτηση του νερού θα αυξηθεί πολύ σε σχέση με σήμερα.

Στη Αφρική και την Ινδία , πολλά παιδιά αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο τους για να κουβαλήσουν νερό στα σπίτια τους, μια ενέργεια που πολλές φορές αποτελεί την κύρια ενασχόλησή τους.

Στη χώρα μας το 86% των υδατικών αποθεμάτων καταναλώνει ο τομέας της γεωργίας , ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχεται στο 24% !. Συγχρόνως το νερό που ξοδεύεται για αστική , ενεργειακή και βιομηχανική χρήση αποτελεί το 14%.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι απώλειες χρήσιμου νερού από την κακή λειτουργία των δικτύων ύδρευσης είναι σημαντική.  Στην περιοχή της Αττικής π.χ., οι απώλειες του δικτύου ύδρευσης ανέρχονται στο 50% του νερού που καταναλώνεται συνολικά.

Σαν επίλογο θα λέγαμε ότι απαιτείται η σχεδίαση και εφαρμογή ενός Προγράμματος  Εθνικής Πολιτικής που θα λαμβάνει υπόψη όλες τις σημερινές παραμέτρους για το νερό , με στόχο την ορθή χρήση και την πρόβλεψη να μη βρεθούμε σύντομα σε δυσάρεστες εκπλήξεις και τότε θα είναι δύσκολο να ξαναφέρουμε την απαραίτητη ισορροπία στην χρήση και την διαχείριση αυτού του πολύτιμου αγαθού. 

          Η ΟικόΣφαιρα, στα πλαίσια των δυνατοτήτων της, προσπαθεί κάθε φορά, να αναδείχνει παρόμοια ζητήματα, με σκοπό την πληροφόρηση και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Η εταιρεία μας είναι ανοιχτή για κάθε πολίτη της Καρδίτσας και καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να γίνει μέλος ή φίλος. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα μας : www.oikosfaira.gr

 

Για την ΟικόΣφαιρα, Βάϊος Τσιαχτής