Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Καρδίτσας

Δείτε: Προγραμματισμένες δράσεις, του Δικτύου Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Καρδίτσας

 

Ανταλλακτική οικονομία σημαίνει η οικονομία, κατά την οποία λαμβάνει χώρα η ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ οικονομικών μονάδων χωρίς τη διαμεσολάβηση του χρήματος.

Το διάστημα της κρίσης στην Αργεντινή (1999-2002), αναπτύχθηκαν από τους πολίτες εναλλακτικές μορφές οικονομίας, που βοήθησαν τον κόσμο να επιβιώσει.  Συγκεκριμένα, το 2001 η Αργεντινή καταρρέει οικονομικά μετά το εκεί μνημόνιο, τα ποσοστά της ανεργίας γιγαντώνονται, επικρατούν η ηθική και οικονομική εξαθλίωση και η κατάσταση μοιάζει εκτός ελέγχου. Τότε, οι πολίτες δημιουργούν το «Τρουέκε», ένα σύστημα ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών και τα ,,nodos,, κοινωνικές λέσχες ανταλλαγών, χάρη στα οποία επιβιώνουν εκατομμύρια κάτοικοι και σύντομα λαμβάνουν μεγάλες διαστάσεις στη χώρα. Ο κόσμος ανταλλάσσοντας προϊόντα και υπηρεσίες, διασώζεται με τις δικές του δυνάμεις και το παράδειγμα της Αργεντινής συμπαρασύρει σχεδόν όλη τη Λατινική Αμερική με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Η Ελλάδα σήμερα έχει τη δική της απάντηση στην κρίση με οργανωμένα δίκτυα ανταλλαγής - αλληλεγγύης να λειτουργούν ήδη σε πολλές πόλεις της χώρας.

Ανταλλάσσουμε σημαίνει: Αναθεωρούμε τις ανάγκες μας εγκαταλείποντας την νοοτροπία των κάλπικων αναγκών. Εφαρμόζουμε το σεβασμό στη φύση και το συνάνθρωπο μέσα από εναλλακτικές μορφές οικονομίας. Προτάσσουμε  την αυτάρκεια, την αυτοδιάθεση και την αλληλεγγύη   απέναντι στον άκριτο καταναλωτισμό. Μοιραζόμαστε γνώσεις, ιδέες, βιβλία, υπηρεσίες ,δωρεάν μαθήματα, προϊόντα, ρούχα, χρήσιμα αντικείμενα. Σε εποχές ιδιαίτερα δύσκολες  οικοδομούμε σχέσεις συνεργασίας και ισοτιμίας,  χωρίς να αναπολούμε τη χαμένη  καταναλωτική μας δύναμη. Δεν πετάμε, αλλά ανακυκλώνουμε, επαναχρησιμοποιούμε, ανακαλύπτοντας ξανά την αξία των αντικειμένων, επιστρέφοντας στις ανθρώπινες σχέσεις, προτείνοντας δημιουργικές λύσεις και προτάσεις .Ξαναδίνουμε αξία στα αντικείμενα παρατείνοντας τον κύκλο ζωής τους, προσφέροντας πράγματα χρησιμοποιημένα, αλλά όχι άχρηστα. Χωρίς χρηματικό αντίτιμο, αλλά όχι χωρίς αξία. Χωρίς να χρειάζεται να φέρουμε κάτι, για να πάρουμε κάτι άλλο ή να είμαστε φτωχοί. Η επαναχρησιμοποίηση δεν είναι άμυνα ή μειονέκτημα, είναι πρόταση και στόχος. Δεν σημαίνει φιλανθρωπία ή άδειασμα αποθήκης ή ντουλάπας, αλλά αλληλεγγύη. Χωρίς αντίτιμο, σημαίνει ΠΡΟΣΦΕΡΩ, ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΙ. Μόνος όρος: παίρνουμε μόνο αυτό που έχουμε πραγματικά ανάγκη! Για να πάψουμε να είμαστε ό,τι καταναλώνουμε. Για να αλλάξουμε καταναλωτική συμπεριφορά, νοοτροπία  και πρότυπα. Αναθεωρούμε τον υπερκαταναλωτισμό και τον έντονο προσανατολισμό του σύγχρονου ανθρώπου στην απόκτηση πλούτου. 

Χωρίς αντίτιμο προσφέρουμε, προστατεύουμε το περιβάλλον, ανακυκλώνουμε τις πρώτες ύλες και παράγουμε λιγότερα απορρίμματα. Τα αντικείμενα στην εποχή μας έχουν χάσει την αξία τους, είναι περισσότερο αναλώσιμα από ποτέ! Ξεχάσαμε ότι μπορούμε να τα επισκευάσουμε, να τα επιδιορθώσουμε, να τα μεταποιήσουμε ή να τα χρησιμοποιήσουμε για κάποιον άλλο σκοπό. Ανακύκλωση δεν σημαίνει ΜΟΝΟ να πετάμε πλαστικό, μέταλλο, γυαλί και χαρτί στους αντίστοιχους κάδους, αλλά και το να δίνουμε ζωή σε παλιά και άχρηστα αντικείμενα. Με αυτό τον τρόπο κάνουμε καλό στο περιβάλλον και αυτό μας το ανταποδίδει. 

Η αλληλεγγύη είναι τρόπος να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση.

Για να ξεκινήσουμε από κάπου το ταξίδι.  Για να γίνει η ζωή μας πιο όμορφη, πιο συναρπαστική, πιο ουσιαστική.