ΤΗΛΕΔΙΑΛΕΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΣΦΑΙΡΑΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Με τον γιατρό-χειρούργο μαστού Τριαντάφυλλο Λιάππη

Η ΟικόΣφαιρα στα πλαίσια ενημέρωσης μελών, φίλων της αλλά και του ευρύτερου κοινού έχει συστήσει και λειτουργεί θεματική ομάδα με τίτλο «ΟΜΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ». Στα πλαίσια της οποίας πραγματοποιούνται διάφορες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, γύρω από θέματα φυσικής διαβίωσης και υγιεινής διατροφής. Με τον τρόπο αυτό, ο κάθε πολίτης παίρνοντας πληροφόρηση και ερεθίσματα, μπορεί να θέτει την υγεία του σε πρώτη προτεραιότητα, να ενδιαφέρεται και να αναζητά τρόπους ανάκτησης, διατήρησης και βελτίωσής της, που αναμφισβήτητα θεωρείται το πολυτιμότερο αγαθό. Η αναφερόμενη τηλεδιάλεξη είναι η 4η κατά σειρά.

Στο παραπάνω πνεύμα η ΟικόΣφαιρα και με αφορμή ότι ο μήνας Οκτώβριος είναι αφιερωμένος στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, πραγματοποίησε την Παρασκευή 29-10-21, τηλεδιάλεξη με τον γιατρό – χειρούργο μαστού Τριαντάφυλλο Λιάππη, και θέμα: «Καρκίνος Μαστού και Προληπτικός Έλεγχος: Ο Ρόλος του Χειρούργου Μαστού ως Διαχειριστή της Πληροφορίας». Η εκδήλωση αυτή λόγω των περιοριστικών μέτρων εξ αιτίας της πανδημίας του κορονοϊού πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά (μέσω Zoom) και αναμετάδοση μέσω της σελίδας της ΟικόΣφαιρας στο Facebook (https://www.facebook.com/oikosfaira/) όπου και παραμένει μαγνητοσκοπημένη προς παρακολούθηση από το κοινό.

Λίγα λόγια για τον ομιλητή

Ο Τριαντάφυλλος Απ. Λιάππης γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Καρδίτσα. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2003, όπου εισήχθη μετά από Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Ειδικεύθηκε στη χειρουργική στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ο Άγιος Δημήτριος» και το Φεβρουάριο του 2013 απέκτησε, μετά από επιτυχείς εξετάσεις, τον τίτλο της Χειρουργικής ειδικότητας. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών από το Τμήμα Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (2011).

Μετά την απόκτηση της Χειρουργικής ειδικότητας εξειδικεύθηκε στη χειρουργική του Μαστού και την Ογκοπλαστική Χειρουργική. Έχει συμμετάσχει σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και μετεκπαιδευτικά μαθήματα. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικές εργασίες σχετικά με την Χειρουργική του Μαστού.

Προσφέρει τις υπηρεσίες του στα ιατρεία του στη Θεσσαλονίκη και την Καρδίτσα καθώς και στο Κέντρο Μαστού στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Χειρουργεί στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο και στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας.

 

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΤΗΛΕΔΙΑΛΕΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΣΦΑΙΡΑΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 16-10-2021 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Με τις γιατρούς Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου και Μυρτώ Γρίβα

Η ΟικόΣφαιρα στα πλαίσια ενημέρωσης μελών, φίλων της αλλά και του ευρύτερου κοινού έχει συστήσει και λειτουργεί θεματική ομάδα με τίτλο «ΟΜΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ». Στα πλαίσια της οποίας πραγματοποιούνται διάφορες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, γύρω από θέματα φυσικής διαβίωσης και υγιεινής διατροφής. Με το τρόπο αυτό, ο κάθε πολίτης παίρνοντας πληροφόρηση και ερεθίσματα, μπορεί να θέτει την υγεία του σε πρώτη προτεραιότητα, να ενδιαφέρεται και να αναζητά τρόπους ανάκτησης, διατήρησης και βελτίωσής της, που αναμφισβήτητα θεωρείται το πολυτιμότερο αγαθό.

Στο παραπάνω πνεύμα η ΟικόΣφαιρα και με αφορμή την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, πραγματοποίησε το Σάββατο 16-10-21 και ώρα 19:00, τηλεδιάλεξη με δύο γιατρούς: Την Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου-Γρίβα και την Μαρία-Μυρτώ Γρίβα, και θέμα: ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Την εκδήλωση μπορείτε να την παρακολουθήσετε στη σελίδα της ΟικόΣφαιρας στο Facebook (https://www.facebook.com/oikosfaira/)

Λίγα λόγια για τις ομιλήτριες

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ –ΓΡΙΒΑ

Σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και της Θεσσαλονίκης. Πήρε το πτυχίο της από την ιατρική σχολή της Θεσσαλονίκης. Ειδικεύτηκε στην παθολογία. Ασκήθηκε στη φυσική ιατρική κοντά στον πατέρα της Τηλέμαχο Ευθυμιάδη (στον οποίο οφείλεται η εισαγωγή της νεο-ιπποκρατικής ιατρικής στην Ελλάδα). Ασκεί τη φυσική ιατρική και τη φυτοθεραπεία επί 40 και πλέον χρόνια. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Με τον σύζυγό της, Δρ. Νευρολόγο-ψυχίατρο Κλεάνθη Γρίβα, έχουν μια κόρη, την Μαρία-Μυρτώ Γρίβα, ειδική παθολόγο επίσης. Είναι μέλος της «Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Φυτοθεραπείας και Αρωματοθεραπείας» (που ανήκει στην αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Εταιρεία) και συμμετέχει στα πιο ενδιαφέροντα ελληνικά και διεθνή συνέδρια και σεμινάρια για τη φυσική ιατρική και τη φυτοθεραπεία.

Συμμετείχε με ανακοινώσεις της στα εξής Συνέδρια:

1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φυτοθεραπείας (Μόναχο, Ιατρική Σχολή, 1992).

1ο Ελληνικό Συνέδριο Φυτοθεραπείας (Ρόδος, 1992).

1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φυτο-Αρωματοθεραπείας (Τυνησία, 1993).

2ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φυτο-Αρωματοθεραπείας (Genova, 1996).

Συνέδριο Εναλλακτικής Ιατρικής (Κύπρος, 1999).

3ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φυτοθεραπείας (Μόναχο, 2000).

Επίσης πήρε μέρος και στα πολυήμερα εκπαιδευτικά σεμινάρια του «Αμερικανικού Βοτανικού Συμβουλίου» στο Περού (1994) και την Κένυα (1998). Έχει κάνει πλήθος ομιλιών σε όλη την Ελλάδα και πολλές δημοσιεύσεις στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο.

ΜΑΡΙΑ -ΜΥΡΤΩ ΓΡΙΒΑ

Ειδική παθολόγος, πτυχιούχος Ιατρικής Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.  Συνεχίζοντας μια οικογενειακή παράδοση 4 γενεών, εφαρμόζει στην κλινική πράξη την φυσική ιατρική. Με τον συνδυασμό διατροφικών μοντέλων που είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες του ασθενούς, με την πολύτιμη συμβολή της φαρμακευτικής χρήσης των βοτάνων (φυτοθεραπεία), επιδιώκεται η βελτίωση της συνολικής λειτουργίας του οργανισμού και όχι η προσωρινή καταστολή του συμπτώματος.

Έχει εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί στη θεραπευτική και κοσμετική ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ στο Παρίσι.

Έχει παρακολουθήσει:

Μετεκπαιδευτικά μαθήματα στο νοσοκομείο ROYAL FREE HAMPSTEAD, στο Λονδίνο.

Τον 10ο μετεκπαιδευτικό κύκλο της Διαβητολογικής Εταιρείας Βόρειας Ελλάδας.

Το πρόγραμμα «ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΣΕΞΟΛΟΓΙΑΣ», του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2015

της Γαλλικής Εταιρείας Εθνοφαρμακολογίας, και συμμετείχε σε μετεκπαιδευτικά μαθήματά της στη Metz (Γαλλία, 2005).

Έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και τα ετήσια International Health Symposium στη Νέα Υόρκη (2016 και 2019).

Σε συνεργασία με την μητέρα της Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου-Γρίβα, παθολόγο και πρωτοπόρο της φυσικής ιατρικής στην Ελλάδα, κάνουν πολλές ομιλίες κάθε χρόνο με αντικείμενο τα σύγχρονα νοσήματα και τον ρόλο της φυσικής ιατρικής.

Η ΟΙΚΟΣΦΑΙΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗ ΝΗΣΤΕΙΑ & ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΝΟΣΩΝ

Μπορείτε να δείτε την διάλεξη στη σελίδα της ΟικόΣφαιρας στο Facebook (https://www.facebook.com/oikosfaira)

Η ΟικόΣφαιρα συνεχίζοντας την προσπάθεια ενημέρωσης μελών, φίλων και του ευρύτερου κοινού σε θέματα υγείας, οργάνωσε μία ακόμα δράση με διάλεξη του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα με θέμα «ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗ ΝΗΣΤΕΙΑ & ΑΠΟΦΥΓΗ ΝΟΣΩΝ» την Πέμπτη 22-07-2021 και ώρα 20:00, η οποία λόγω των περιοριστικών μέτρων εξ αιτίας της πανδημίας του κορονοϊού πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά με δυνατότητα ελεύθερης παρακολούθησης και υποβολής ερωτήσεων από κάθε ενδιαφερόμενο. Η πλήρης νηστεία μπορεί να θεραπεύσει πληθώρα ασθενειών και να ενισχύσει αποτελεσματικά την άμυνα του οργανισμού. Η διαλειμματική νηστεία είναι μια μορφή νηστείας, δημοφιλής στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες και μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά τόσο στην ανάκτηση όσο και στη διατήρηση της υγείας, ενισχύοντας και αυτή το ανοσοποιητικό σύστημα ειδικά τώρα στην περίοδο της πανδημίας.

Λίγα λόγια για τον ομιλητή

Ο Δημήτρης Κουρέτας σπούδασε Φαρμακευτική στην Πάτρα και στη συνέχεια πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα στη Βιοχημεία από το Χημικό Τμήμα του Α.Π.Θ. Από το 1990-1992 εργάστηκε ως ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Harvard στη Βοστώνη.

Είναι Καθηγητής Φυσιολογίας Zωικών Oργανισμών και Τοξικολογίας και διευθυντής του ομώνυμου εργαστηρίου, στο τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ζει στη Λάρισα. Ερευνητικά εργάζεται στον τομέα της μελέτης των μηχανισμών αλληλεπίδρασης διατροφικών στοιχείων με τον οργανισμό σε μοριακό επίπεδο, ειδικά σε περιπτώσεις άσκησης. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 180 άρθρα σε διεθνή έγκυρα περιοδικά. Επίσης, έχει συν-συγγράψει το βιβλίο με τίτλο «Διαλειμματική Νηστεία & Αποφυγή Νόσων», το οποίο έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία.

Ήταν εμπειρογνώμονας στην Ε.Ε. στην τεχνολογική πλατφόρμα ‘Food for life’ για την περίοδο 2007-2013 και την περίοδο 2014-2020. Είναι Associate Editor του περιοδικού διατροφικής τοξικολογίας Food and Chemical Toxicology.

Η δουλειά του στην καινοτομία των τροφίμων έχει βραβευθεί στην Ελλάδα και στην Ε.Ε.

Το 2013-2014 ήταν αναπληρωτής Πρύτανη στο Π.Θ. και από το 2018 μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων της Commission για χημικές και διατροφικές κρίσεις.

Από τον Ιανουάριο του 2019 είναι μέλος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Επιστημών.

 

Η ΟικόΣφαιρα λοιπόν, όπως προαναφέραμε, στην προσπάθειά της ενημέρωσης μελών, φίλων της αλλά και του ευρύτερου κοινού έχει συστήσει θεματική ομάδα με τίτλο «ΟΜΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ». Στα πλαίσια αυτής της ομάδας πραγματοποιούνται διάφορες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, γύρω από θέματα φυσικής διαβίωσης και υγιεινής διατροφής έτσι ώστε ο κάθε πολίτης πληροφορούμενος, να μπορεί να θέτει την υγεία του σε πρώτη προτεραιότητα, να ενδιαφέρεται και να αναζητά τρόπους ανάκτησης, διατήρησης και βελτίωσης της υγείας του που αναμφισβήτητα θεωρείται το πολυτιμότερο αγαθό.

Για αποτελεσματικότερη λειτουργία της ομάδας ζητούνται εθελοντές, ευαισθητοποιημένοι σε παρόμοια θέματα, οι οποίοι θα μπορούσαν να πλαισιώσουν την ομάδα και να συνδράμουν στο έργο αυτό.

Η ΟικόΣφαιρα οργανώνει διάλεξη με θέμα: "Ιριδολογία η προληπτική ιατρική του μέλλοντος"

Την Κυριακή 20 Μαρτίου και ώρα 11 πρωί στην αίθουσα της ΠΕΔ (πρ. ΤΕΔΚ) οδός Μεγ. Αλεξάνδρου 36, 1ος όροφος, η ΟικόΣφαιρα οργανώνει διάλεξη με θέμα   ‘’ΙΡΙΔΟΛΟΓΙΑ Η ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ’’. Ομιλητής θα είναι ο γιατρός Μιχάλης Νταϊλάκης, Ιριδολόγος, βελονιστής , Ομοιοπαθητικός.

Είναι ο πρώτος γιατρός που εισήγαγε την επιστήμη της Ιριδολογίας στην Ελλάδα. Κατά την άσκηση της μεθόδου εξετάζεται η ίριδα του ματιού, με σκοπό να γίνει διερεύνηση γενετικών προδιαθέσεων. Η μέθοδος στηρίζεται στο γεγονός ότι κάθε όργανο στο ανθρώπινο σώμα αντιστοιχεί σε ένα μέρος της ίριδος. Σημάδια ή χρωματικές μεταβολές που υπάρχουν στην αντίστοιχη ζώνη μας πληροφορούν για το είδος της γενετικής ευαισθησίας. Συμβιώνει με τις αρχές τις ομοιοπαθητικής, του βελονισμού, της υγιεινής διατροφής και αποτελεί ένα ολόκληρο φιλοσοφικό σύστημα πάνω στην υγεία και στον τρόπο ζωής.

Το ανεκτίμητο πλεονέκτημα της ιριδολογίας είναι ότι μπορεί να εκτιμήσει την κατάσταση υγείας ενός ασθενούς στο παρελθόν, το παρόν αλλά και το μέλλον, να διακρίνει τάσεις ασθένειας και οργανικές αδυναμίες, επίκτητες ή κληρονομημένες

Ο κ. Νταϊλάκης είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Ιριδολογίας.

Συγγραφέας βιβλίων: Αιφνίδιος θάνατος (1988), σε συνεργασία με το Ιατροδικαστικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Ρώμης, Δίαιτα και Υγεία (1997),  Καρδιακές Παθήσεις και Ιριδολογία (2000), Εγχειρίδιο Ιριδολογίας ( 2002 ), Ιδιοσυστασίες και Ιριδολογία (2002).

Καθηγητής Ιριδολογίας της Ιταλικής Σχολής Φυσικοπαθητικών Επιστημών με έδρες τις πόλεις της Ιταλίας: Salerno, Trani, Reggio Calabria, Messina, Palermo, Catania    Διδάσκει Ιριδολογία επίσης και σε αντίστοιχες σχολές της Ελβετίας και της Ελλάδος. 

Ερευνητής στον τομέα της Ιριδολογίας με μελέτες στην Σκλήρυνση κατά Πλάκας, Μυϊκή Δυστροφία Duchenne, Νευροϊνομάτωση τύπου Ι (Νόσος του Von Recklinghausen ), Νόσος Alzheimer, Καρδιακές Παθήσεις και Μυοπάθειες.   

Η ΟικόΣφαιρα για τον Εθισμό στα Ηλεκτρονικά Μέσα

Η ΟΙΚΟΣΦΑΙΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΙΣΜΟ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΕΣΑ

Το βίντεο της εκδήλωσης μπορείτε να το βρείτε ΕΔΩ

Η ΟικόΣφαιρα (www.oikosfaira.gr) στα πλαίσια ενημέρωσης μελών, φίλων της αλλά και του ευρύτερου κοινού αποφάσισε να συστήσει και να λειτουργήσει μια θεματική ομάδα με τον τίτλο «ΟΜΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ». Στα πλαίσια αυτής της ομάδας θα πραγματοποιούνται διάφορες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, γύρω από θέματα φυσικής διαβίωσης και υγιεινής διατροφής έτσι ώστε ο κάθε πολίτης να θέτει την υγεία του σε πρώτη προτεραιότητα, να ενδιαφέρεται και να αναζητά τρόπους ανάκτησης, διατήρησης και βελτίωσης της υγείας του που αναμφισβήτητα θεωρείται το πολυτιμότερο αγαθό.

Για αποτελεσματικότερη λειτουργία της ομάδας αυτής ζητούνται εθελοντές, ευαισθητοποιημένοι σε παρόμοια θέματα, οι οποίοι θα μπορούσαν να συνδράμουν στο έργο αυτό.

Στο παραπάνω πνεύμα η ΟικόΣφαιρα ξεκίνησε τη σχετική δράση με μια ομιλία του Δρ Κωνσταντίνου Σιώμου με θέμα «Εξάρτηση μικρών και μεγάλων από τα ηλεκτρονικά μέσα, συνέπειες και προτάσεις αντιμετώπισης» την Τρίτη 22-06-2021 και ώρα 18:00-19:00, η οποία λόγω των περιοριστικών μέτρων εξ αιτίας της πανδημίας του κορονοϊού πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά (μέσω Zoom).

Λίγα λόγια για τον ομιλητή

Ο Κωνσταντίνος Σιώμος είναι Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα: "Εθισμός των εφήβων στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές και το Διαδίκτυο: Ψυχιατρικά συμπτώματα και διαταραχές ύπνου". Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος εξειδίκευσης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Κοινωνική Ψυχιατρική-Παιδοψυχιατρική. Υπήρξε υπεύθυνος σχεδιασμού και οργάνωσης, του πρώτου στην Ελλάδα Ειδικού Ψυχιατρικού Ιατρείου για τον εθισμό στο Διαδίκτυο, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Έχει μεγάλη εμπειρία στη διάγνωση και θεραπεία της διαταραχής εθισμού στο διαδίκτυο, καθώς ανέλαβε την διαχείριση πολυάριθμων κλινικών περιπτώσεων εθισμένων εφήβων. Διδάσκει στο ΜΠΣ των εξαρτήσεων του τμήματος της Ιατρικής στο ΕΚΠΑ. Έχει πάνω από 30 δημοσιεύσεις σε Διεθνή και Ελληνικά Επιστημονικά Περιοδικά και πολυάριθμες ανακοινώσεις σε Διεθνή και Ελληνικά Συνέδρια. Επίσης, είναι αξιολογητής επιστημονικών ερευνών σχετικών με τα θέματα του διαδικτύου.

Έχει αναλάβει ως επιστημονικά υπεύθυνος ερευνητικές και επιμορφωτικές δράσεις, σε συνεργασία με την Προεδρία της Δημοκρατίας (2016), το Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής (2016), το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (2014), τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας Ελλάδας και Κύπρου (2011 και 2012) και από το 2011 συμμετέχει σε επιμορφώσεις του κοινού σε συνεργασία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο από το 2008.

Επίσης οργάνωσε τα 5 Διεθνή Συνέδρια της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο.

Επιμελήθηκε την έκδοση τριών συλλογικών έργων με θέματα α) Έρευνα-πρόληψη-αντιμετώπιση των κινδύνων στη χρήση του διαδικτύου (2011), β) Εθισμός στο διαδίκτυο και άλλες διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου (εκδόσεις Λιβάνη 2012) και γ) Οφέλη και κίνδυνοι στη χρήση του διαδικτύου (2013).

Ο Κωνσταντίνος Σιώμος σήμερα εργάζεται ως Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων στις πόλεις των Αθηνών και της Λάρισας όπου διατηρεί ιδιωτικά ιατρεία.

Ανοιχτή επιστολή προς: Υπουργό Αγροτικής Αν. και Τροφίμων και Πρόεδρο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (πρ. ΚΕΓΕ) ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗ 15η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ!!!

Ανακοίνωση της ΟικόΣφαιρας

 Κ. Υπουργέ, κ. πρόεδρε ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

Στην Καρδίτσα για 15η συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία η Οικολογική Γιορτή. Φέτος έγινε το 4ήμερο από 17 έως 20 Σεπτέμβρη. Την οργανώνει η ΟικόΣφαιρα με μόνιμους συνδιοργανωτές και χορηγούς την Περιφερειακή Ενότητα (παλαιότερα νομαρχία, Ν.Α.), Δήμο Καρδίτσας, Αναπτυξιακή Καρδίτσας, σχεδόν κάθε χρόνο το Υπουργείο Αγρ. Αν. και Τροφίμων και περιοδικά πολλούς άλλους φορείς, μεταξύ αυτών και ο ΕΛΓΟ.

 Η οργανωτική επιτροπή της 15ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας, με δύο αιτήσεις της (2-7-15 και 2-9-15) ζητάει από το Κέντρο Δήμητρα (πρ. ΚΕΓΕ) Καρδίτσας, την παροχή φιλοξενίας – διανυκτέρευση στους κοιτώνες του, για ένα μικρό αριθμό αγροτών βιοκαλλιεργητών εκθετών της γιορτής.

Η φιλοξενία αυτή πραγματοποιούνταν επί σειρά ετών με αγαστή συνεργασία και χωρίς κανένα πρόβλημα, ενώ φέτος απορρίφτηκε το αίτημά μας.

Καταθέτουμε τα γεγονότα με τη σειρά:    

 Στις 15-9-15, δηλαδή την παραμονή της φιλοξενίας και ενώ η πρώτη αίτησή μας υποβλήθηκε στις 2-7-15,  υπάλληλος του Κέντρου Δήμητρα Καρδίτσας, μας ενημερώνει προφορικά ότι οι κεντρικές υπηρεσίες του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ δεν μπορούν να μας εκχωρήσουν τους χώρους φιλοξενίας, «διότι το κτίριο δεν παρέχει ασφάλεια». Μπροστά στον αιφνιδιασμό και τον πανικό που μας δημιούργησε η είδηση,(ακριβώς μία ημέρα πριν τη φιλοξενία των αγροτών) δεν σκεφτήκαμε καν να ζητήσουμε το σχετικό έγγραφο για να δούμε με ποια αιτιολογία αρνούνται την φιλοξενία.

            Λίγες ημέρες μετά το τέλος της γιορτής, ζητήσαμε το σχετικό απαντητικό έγγραφο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ το οποίο, όπως με μεγάλη έκπληξη διαπιστώσαμε, δεν απευθύνεται στην οργανωτική επιτροπή της 15ης Οικολ. Γιορτής, ούτε στο Κέντρο Δήμητρα Καρδίτσας, αλλά πρόκειται για ένα Υπηρεσιακό Σημείωμα με το οποίο Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ  απευθύνεται Προς: Γεν. Δ/νση Διοικητικού και Οικονομικού, υπόψη κ. Μ. Καρκάνη. Πρόκειται δηλαδή για εσωτερική αλληλογραφία μεταξύ των κεντρικών υπηρεσιών του ΕΛΓΟ και όχι απάντηση προς τους αιτούντες.(Σας επισυνάπτουμε το σχετικό έγγραφο)

Σύμφωνα με τον κώδικα λειτουργίας των υπηρεσιών, η δεύτερη υπηρεσία, παραλήπτης του υπηρεσιακού σημειώματος, εντέλλονταν να διατυπώσει την γνώμη της και να προωθήσει την αλληλογραφία ή σε άλλη υπηρεσία του ΕΛΓΟ, για περαιτέρω γνωμοδότηση, ή στους αιτούντες που είναι η Οργανωτική Επιτροπή της 15ης Οικολογικής  Γιορτής Καρδίτσας.

Το έγγραφο αυτό -Υπηρεσιακό Σημείωμα - που στάλθηκε με φαξ αυθημερόν στο Κέντρο Καρδίτσας,  χωρίς αριθ. Πρωτοκόλλου, χωρίς υπογραφές και σφραγίδες, χωρίς όνομα αρμόδιου υπάλληλου για πληροφορίες, χωρίς τηλ. για επικοινωνία, γράφει σχετικά: «Λαμβάνοντας υπόψη την από 14-2-15 έκθεση του τεχνικού ασφαλείας, δεν διασφαλίζεται η λειτουργική κατάσταση του κτιρίου και κατά συνέπεια η ασφάλεια στους φιλοξενούμενους. Παρατηρήθηκαν προβλήματα τόσο κατασκευαστικά (ρωγμές στους εσωτερικούς τοίχους – πεσμένους σοβάδες) όσο και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης (θερμοσίφωνες κλπ) που κάνουν αδύνατη τη διαμονή στους χώρους..…Κλείνοντας η  κυριότητα του Κέντρου Δήμητρα Καρδίτσας ανήκει στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και δεν έχει εκδοθεί απόφαση παραχώρησης νομής και χρήσης στον ΕΛΓΟ. Ως εκ τούτου είμαστε αναρμόδιοι να ικανοποιήσουμε το παραπάνω αίτημα»

Εν τω μεταξύ, στους ίδιους χώρους που αποκλείστηκαν για φιλοξενία, πραγματοποιούνται τις τελευταίες εβδομάδες (Οκτώβρης 2015), εντατικά ενημερωτικά μαθήματα-σεμινάρια σε αγρότες του νομού μας, «για τη διαδικασία κατάρτισης και πιστοποίησης για τη χρήση φυτοφαρμάκων στο Νομό Καρδίτσας».

Ύστερα από τα παραπάνω εύλογα ανακύπτουν σκέψεις και ερωτήματα:

  1.  Οι ίδιες υπηρεσίες του ΕΛΓΟ  αναγνωρίζουν ότι είναι αναρμόδιες και ίσως γι΄ αυτό περιορίστηκαν στο ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ και δεν απάντησαν στο Κέντρο Καρδίτσας και στην Οργανωτική επιτροπή.
  2.  Γιατί ενώ υποβάλλαμε την πρώτη αίτησή μας στις 2-7-15 και ενώ υπήρχαν προφορικές διαβεβαιώσεις για την φιλοξενία, από τις κεντρικές υπηρεσίες προς την προϊσταμένη του Κέντρου Καρδίτσας, καθώς και επικοινωνία από τα κεντρικά του ΕΛΓΟ Δήμητρα με την οργανωτική επιτροπή για τη σύνταξη της αντίστοιχης σύμβασης,  μία ημέρα πριν τη φιλοξενία, αιφνιδιάζεται η οργανωτική επιτροπή με αυτό τον τρόπο, αφού έγγραφη απάντηση δεν πήρε ούτε το Κέντρο Δήμητρα Καρδίτσας ούτε η οργανωτική επιτροπή;
  3.  Γιατί τώρα πραγματοποιούνται  μαθήματα σε αγρότες στους ίδιους επικίνδυνους και ανασφαλείς χώρους, ενώ στους αγρότες εκθέτες δεν εκχωρήθηκαν; 
  4. Πως οι δύο υπάλληλοι του Κέντρου, συνεχίζουν να εργάζονται από τις 14-2-15 (ημερομηνία έκθεσης τεχνικού ασφαλείας) μέχρι και σήμερα σε επικίνδυνους και ανασφαλείς χώρους;
  5. Αξίζει να αναφέρουμε ότι επί σειρά ετών οι χώροι αυτοί εκχωρούνταν  από τον ΕΛΓΟ , για την ίδια φιλοξενία, χωρίς καμιά αντίρρηση και φυσικά ύστερα από θετική εισήγηση της προϊστάμενης του Κέντρου, κάτι που επαναλήφθηκε και φέτος.

Επίσης να αναφέρουμε ότι τους χώρους αυτούς κάθε χρόνο η οργανωτική επιτροπή με φροντίδα και δικές της δαπάνες, τους καθαρίζει, κάνει έλεγχο και επισκευή στις υδραυλικές και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις με συνεργεία του δήμου Καρδίτσας, αποψιλώνει τα αγριόχορτα στον  αύλειο χώρο και τόσες άλλες εξωραϊστικές και εξυγιαντικές παρεμβάσεις. Ακόμη οι χώροι αυτοί με δικές μας  δαπάνες  έχουν βαφεί από την πρώτη φορά που ζητήσαμε φιλοξενία.

Κ. Υπουργέ, κ. πρόεδρε του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ,

Για την ΟικόΣφαιρα το θέμα δεν έχει κλείσει. Παρακαλούμε, όπως προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε το κτίριο του ΕΛ.ΓΟ. Δήμητρα να εκπληρώνει εκτός των άλλων και αυτόν το σκοπό της ύπαρξής του, δηλαδή τη φιλοξενία των αγροτών συνολικά και όχι επιλεκτικά.

Περιμένουμε τις απαντήσεις σας

                          Για το Δ.Σ. της ΟικόΣφαιρας

            Η πρόεδρος                                           Ο γραμματέας

         Κρύστα Λάππα                                  Αριστοτέλης  Τσόγκας