Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στην Πανελλαδική Εκθεσιακή Αγορά της 19ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων-δηλώσεων για συμμετοχή στην Πανελλαδική Εκθεσιακή Αγορά Πιστοποιημένων Βιολογικών Προϊόντων, Ειδών Χειροτεχνίας και οικολογικών δραστηριοτήτων της 19ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας που οργανώνει, από 19 έως 22 Σεπτεμβρίου 2019, η ΟικόΣφαιρα (Κίνηση για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής), με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Θεσσαλίας - Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, την Αναπτυξιακή Καρδίτσας A.E.,  την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας, το Φυσιολατρικό Όμιλο Καρδίτσας, το Σύλλογο Φίλων Μουσείου Καρδίτσας και άλλους φορείς.

     Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Εκθεσιακή Αγορά θα λειτουργήσει στο άλσος του Παυσιλύπου, ενώ μπορούν να λάβουν μέρος πιστοποιημένοι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής, μεταποιητές και τυποποιητές βιολογικών προϊόντων, περιβαλλοντικές οργανώσεις, οργανισμοί ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων και φορείς που σχετίζονται με τη βιολογική παραγωγή και προστασία του περιβάλλοντος, όπως επίσης και χειροτέχνες με οικολογικά είδη χειροτεχνίας.

  Συνολικά, αναμένεται να στηθούν 50 έως 60 περίπτερα και ήδη υπάρχει σημαντική ανταπόκριση. Η υποβολή των αιτήσεων θα διαρκέσει έως ότου καλυφθεί το σύνολο των διατιθέμενων περιπτέρων.

  Εκτός από την Πανελλαδική Εκθεσιακή Αγορά, η 19η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας περιλαμβάνει ενημερωτική ημερίδα με θέμα την Κομποστοποίηση, την Επανάχρηση και την Ανακύκλωση, όπου αφιερώνεται η φετινή γιορτή. Η ημερίδα θα διεξαχθεί την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου και στόχος μέσα από την ανάδειξη του συγκεκριμένου θέματος είναι η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα θέματα αυτά.

  Το πρόγραμμα της 19ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας θα πλαισιώνεται επίσης από μια σειρά με παράλληλες εκδηλώσεις, όπως ομιλίες – συζητήσεις, εργαστήρια, οικολογικά και καλλιτεχνικά δρώμενα και διάφορες δράσεις για τα παιδιά.

  Μέσα στους επί μέρους σκοπούς, εξάλλου, της Οικολογικής Γιορτής είναι:

  1. Η ενημέρωση και πληροφόρηση της κοινωνίας του Ν. Καρδίτσας, της ευρύτερης περιοχής, αλλά και ολόκληρης της χώρας, γύρω από περιβαλλοντικά θέματα και βιολογικά προϊόντα.

  2. Η κατάθεση μιας άλλης πρότασης, ενός εναλλακτικού τρόπου παραγωγής, προς τους αγρότες και του καταναλωτές.

  3. Να συναντηθούν βιοπαραγωγοί από όλη την Ελλάδα, να γνωριστούν, να συζητήσουν για τα προβλήματα της βιολογικής καλλιέργειας και να ανταλλάξουν χρήσιμες απόψεις και εμπειρίες σχετικά με την εμπορία και διακίνηση βιολογικών προϊόντων, αλλά και γενικότερων οικολογικών θεμάτων.

  4. Να συναντηθούν παραγωγοί και έμποροι βιολογικών προϊόντων, από όλη την Ελλάδα, να γνωριστούν και να κλείσουν συμφέρουσες εμπορικές συμφωνίες.

 

giorti-2018-1  giorti-2018-2  giorti-2018-3 

Υποβολή Αιτήσεων- Δηλώσεων συμμετοχής:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.,   fax: 2441071636

Πληροφορίες και επικοινωνία:

Πετεινάρα Χρυσάνθη

2441021000  κιν.6976017907  cosmote

Πρίτσα Κατερίνα 6979914084 cosmote

Ιστοσελίδα: www.oikosfaira.gr

Η ΟικόΣφαιρα οργανώνει διάλεξη με θέμα: "Ιριδολογία η προληπτική ιατρική του μέλλοντος"

Την Κυριακή 20 Μαρτίου και ώρα 11 πρωί στην αίθουσα της ΠΕΔ (πρ. ΤΕΔΚ) οδός Μεγ. Αλεξάνδρου 36, 1ος όροφος, η ΟικόΣφαιρα οργανώνει διάλεξη με θέμα   ‘’ΙΡΙΔΟΛΟΓΙΑ Η ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ’’. Ομιλητής θα είναι ο γιατρός Μιχάλης Νταϊλάκης, Ιριδολόγος, βελονιστής , Ομοιοπαθητικός.

Είναι ο πρώτος γιατρός που εισήγαγε την επιστήμη της Ιριδολογίας στην Ελλάδα. Κατά την άσκηση της μεθόδου εξετάζεται η ίριδα του ματιού, με σκοπό να γίνει διερεύνηση γενετικών προδιαθέσεων. Η μέθοδος στηρίζεται στο γεγονός ότι κάθε όργανο στο ανθρώπινο σώμα αντιστοιχεί σε ένα μέρος της ίριδος. Σημάδια ή χρωματικές μεταβολές που υπάρχουν στην αντίστοιχη ζώνη μας πληροφορούν για το είδος της γενετικής ευαισθησίας. Συμβιώνει με τις αρχές τις ομοιοπαθητικής, του βελονισμού, της υγιεινής διατροφής και αποτελεί ένα ολόκληρο φιλοσοφικό σύστημα πάνω στην υγεία και στον τρόπο ζωής.

Το ανεκτίμητο πλεονέκτημα της ιριδολογίας είναι ότι μπορεί να εκτιμήσει την κατάσταση υγείας ενός ασθενούς στο παρελθόν, το παρόν αλλά και το μέλλον, να διακρίνει τάσεις ασθένειας και οργανικές αδυναμίες, επίκτητες ή κληρονομημένες

Ο κ. Νταϊλάκης είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Ιριδολογίας.

Συγγραφέας βιβλίων: Αιφνίδιος θάνατος (1988), σε συνεργασία με το Ιατροδικαστικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Ρώμης, Δίαιτα και Υγεία (1997),  Καρδιακές Παθήσεις και Ιριδολογία (2000), Εγχειρίδιο Ιριδολογίας ( 2002 ), Ιδιοσυστασίες και Ιριδολογία (2002).

Καθηγητής Ιριδολογίας της Ιταλικής Σχολής Φυσικοπαθητικών Επιστημών με έδρες τις πόλεις της Ιταλίας: Salerno, Trani, Reggio Calabria, Messina, Palermo, Catania    Διδάσκει Ιριδολογία επίσης και σε αντίστοιχες σχολές της Ελβετίας και της Ελλάδος. 

Ερευνητής στον τομέα της Ιριδολογίας με μελέτες στην Σκλήρυνση κατά Πλάκας, Μυϊκή Δυστροφία Duchenne, Νευροϊνομάτωση τύπου Ι (Νόσος του Von Recklinghausen ), Νόσος Alzheimer, Καρδιακές Παθήσεις και Μυοπάθειες.   

Ο Δήμος ξηλώνει το πράσινο και φυτεύει τσιμέντο – Ανακοίνωση της ΟικόΣφαιρας

Με έκπληξη αντικρίσαμε προχθές τα συνεργεία του δήμου επί τω έργω: Να ξηλώνουν χλοοτάπητα για να τον πλακοστρώσουν. Αναφερόμαστε στον  μεγάλο κυκλοφορικό κόμβο στο τέλος της οδού Χαρ. Φλωράκη (πρ. Κουμουνδούρου) στη διασταύρωση με τη σιδηροδρομική  γραμμή. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τη λογική που επικράτησε στη δημοτική αρχή με βάση την οποία ξηλώνει το πράσινο και στη θέση του τοποθετεί πλακάκια. Σε μια πόλη με λιγοστό πράσινο όπου κάθε τόσο μεμφόμαστε τις προηγούμενες δημοτικές αρχές αλλά και τις προηγούμενες γενεές που αδιαφόρησαν για επαρκές πράσινο, σε μια πόλη που όλοι πλέον μιλάνε για ανάγκη για περισσότερο, να βλέπουμε την δημοτική αρχή να συνεχίζει το έργο της τσιμεντοποίησης της πόλης. Μπορούμε όμως και να προσθέσουμε και το οικονομικό μέρος που είναι εξίσου σημαντικό: Σε μια περίοδο που τα οικονομικά του δήμου από χρόνια βρίσκονται στο κόκκινο, που η περιοχή του δήμου έχει τόσες άλλες σοβαρότερες ανάγκες, μας είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί τσιμεντοποιεί την πόλη και δαπανεί χρήματα που  θα μπορούσαν να καλύψουν άλλες πιο επείγουσες ανάγκες και αναφέρουμε το παράδειγμα:

Τα πεζοδρόμια της οδού Χαριλάου Φλωράκη (πρ. Κουμουνδούρου) από το 5ο δημοτικό σχολείο μέχρι τον οδικό κόμβο όπου οι προαναφερόμενες παρεμβάσεις πλακόστρωσης, στα περισσότερα σημεία είναι απροσπέραστα για τους πεζούς. Από την πλευρά του στρατοπέδου έγινε μόνιμος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων και από την άλλη στα περισσότερα σημεία άβατος από χόρτα, κλαδιά μπάζα και διάφορα άλλα. Μήπως τελικά τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την εξυγίανση των προαναφερόμενων πεζοδρομίων; Και μήπως τελικά  ο δήμος έστω και τώρα μπορεί να εξυγιάνει και να δώσει στους πεζούς τα πεζοδρόμια αυτά;

Ανοιχτή επιστολή προς: Υπουργό Αγροτικής Αν. και Τροφίμων και Πρόεδρο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (πρ. ΚΕΓΕ) ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗ 15η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ!!!

Ανακοίνωση της ΟικόΣφαιρας

 Κ. Υπουργέ, κ. πρόεδρε ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

Στην Καρδίτσα για 15η συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία η Οικολογική Γιορτή. Φέτος έγινε το 4ήμερο από 17 έως 20 Σεπτέμβρη. Την οργανώνει η ΟικόΣφαιρα με μόνιμους συνδιοργανωτές και χορηγούς την Περιφερειακή Ενότητα (παλαιότερα νομαρχία, Ν.Α.), Δήμο Καρδίτσας, Αναπτυξιακή Καρδίτσας, σχεδόν κάθε χρόνο το Υπουργείο Αγρ. Αν. και Τροφίμων και περιοδικά πολλούς άλλους φορείς, μεταξύ αυτών και ο ΕΛΓΟ.

 Η οργανωτική επιτροπή της 15ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας, με δύο αιτήσεις της (2-7-15 και 2-9-15) ζητάει από το Κέντρο Δήμητρα (πρ. ΚΕΓΕ) Καρδίτσας, την παροχή φιλοξενίας – διανυκτέρευση στους κοιτώνες του, για ένα μικρό αριθμό αγροτών βιοκαλλιεργητών εκθετών της γιορτής.

Η φιλοξενία αυτή πραγματοποιούνταν επί σειρά ετών με αγαστή συνεργασία και χωρίς κανένα πρόβλημα, ενώ φέτος απορρίφτηκε το αίτημά μας.

Καταθέτουμε τα γεγονότα με τη σειρά:    

 Στις 15-9-15, δηλαδή την παραμονή της φιλοξενίας και ενώ η πρώτη αίτησή μας υποβλήθηκε στις 2-7-15,  υπάλληλος του Κέντρου Δήμητρα Καρδίτσας, μας ενημερώνει προφορικά ότι οι κεντρικές υπηρεσίες του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ δεν μπορούν να μας εκχωρήσουν τους χώρους φιλοξενίας, «διότι το κτίριο δεν παρέχει ασφάλεια». Μπροστά στον αιφνιδιασμό και τον πανικό που μας δημιούργησε η είδηση,(ακριβώς μία ημέρα πριν τη φιλοξενία των αγροτών) δεν σκεφτήκαμε καν να ζητήσουμε το σχετικό έγγραφο για να δούμε με ποια αιτιολογία αρνούνται την φιλοξενία.

            Λίγες ημέρες μετά το τέλος της γιορτής, ζητήσαμε το σχετικό απαντητικό έγγραφο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ το οποίο, όπως με μεγάλη έκπληξη διαπιστώσαμε, δεν απευθύνεται στην οργανωτική επιτροπή της 15ης Οικολ. Γιορτής, ούτε στο Κέντρο Δήμητρα Καρδίτσας, αλλά πρόκειται για ένα Υπηρεσιακό Σημείωμα με το οποίο Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ  απευθύνεται Προς: Γεν. Δ/νση Διοικητικού και Οικονομικού, υπόψη κ. Μ. Καρκάνη. Πρόκειται δηλαδή για εσωτερική αλληλογραφία μεταξύ των κεντρικών υπηρεσιών του ΕΛΓΟ και όχι απάντηση προς τους αιτούντες.(Σας επισυνάπτουμε το σχετικό έγγραφο)

Σύμφωνα με τον κώδικα λειτουργίας των υπηρεσιών, η δεύτερη υπηρεσία, παραλήπτης του υπηρεσιακού σημειώματος, εντέλλονταν να διατυπώσει την γνώμη της και να προωθήσει την αλληλογραφία ή σε άλλη υπηρεσία του ΕΛΓΟ, για περαιτέρω γνωμοδότηση, ή στους αιτούντες που είναι η Οργανωτική Επιτροπή της 15ης Οικολογικής  Γιορτής Καρδίτσας.

Το έγγραφο αυτό -Υπηρεσιακό Σημείωμα - που στάλθηκε με φαξ αυθημερόν στο Κέντρο Καρδίτσας,  χωρίς αριθ. Πρωτοκόλλου, χωρίς υπογραφές και σφραγίδες, χωρίς όνομα αρμόδιου υπάλληλου για πληροφορίες, χωρίς τηλ. για επικοινωνία, γράφει σχετικά: «Λαμβάνοντας υπόψη την από 14-2-15 έκθεση του τεχνικού ασφαλείας, δεν διασφαλίζεται η λειτουργική κατάσταση του κτιρίου και κατά συνέπεια η ασφάλεια στους φιλοξενούμενους. Παρατηρήθηκαν προβλήματα τόσο κατασκευαστικά (ρωγμές στους εσωτερικούς τοίχους – πεσμένους σοβάδες) όσο και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης (θερμοσίφωνες κλπ) που κάνουν αδύνατη τη διαμονή στους χώρους..…Κλείνοντας η  κυριότητα του Κέντρου Δήμητρα Καρδίτσας ανήκει στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και δεν έχει εκδοθεί απόφαση παραχώρησης νομής και χρήσης στον ΕΛΓΟ. Ως εκ τούτου είμαστε αναρμόδιοι να ικανοποιήσουμε το παραπάνω αίτημα»

Εν τω μεταξύ, στους ίδιους χώρους που αποκλείστηκαν για φιλοξενία, πραγματοποιούνται τις τελευταίες εβδομάδες (Οκτώβρης 2015), εντατικά ενημερωτικά μαθήματα-σεμινάρια σε αγρότες του νομού μας, «για τη διαδικασία κατάρτισης και πιστοποίησης για τη χρήση φυτοφαρμάκων στο Νομό Καρδίτσας».

Ύστερα από τα παραπάνω εύλογα ανακύπτουν σκέψεις και ερωτήματα:

  1.  Οι ίδιες υπηρεσίες του ΕΛΓΟ  αναγνωρίζουν ότι είναι αναρμόδιες και ίσως γι΄ αυτό περιορίστηκαν στο ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ και δεν απάντησαν στο Κέντρο Καρδίτσας και στην Οργανωτική επιτροπή.
  2.  Γιατί ενώ υποβάλλαμε την πρώτη αίτησή μας στις 2-7-15 και ενώ υπήρχαν προφορικές διαβεβαιώσεις για την φιλοξενία, από τις κεντρικές υπηρεσίες προς την προϊσταμένη του Κέντρου Καρδίτσας, καθώς και επικοινωνία από τα κεντρικά του ΕΛΓΟ Δήμητρα με την οργανωτική επιτροπή για τη σύνταξη της αντίστοιχης σύμβασης,  μία ημέρα πριν τη φιλοξενία, αιφνιδιάζεται η οργανωτική επιτροπή με αυτό τον τρόπο, αφού έγγραφη απάντηση δεν πήρε ούτε το Κέντρο Δήμητρα Καρδίτσας ούτε η οργανωτική επιτροπή;
  3.  Γιατί τώρα πραγματοποιούνται  μαθήματα σε αγρότες στους ίδιους επικίνδυνους και ανασφαλείς χώρους, ενώ στους αγρότες εκθέτες δεν εκχωρήθηκαν; 
  4. Πως οι δύο υπάλληλοι του Κέντρου, συνεχίζουν να εργάζονται από τις 14-2-15 (ημερομηνία έκθεσης τεχνικού ασφαλείας) μέχρι και σήμερα σε επικίνδυνους και ανασφαλείς χώρους;
  5. Αξίζει να αναφέρουμε ότι επί σειρά ετών οι χώροι αυτοί εκχωρούνταν  από τον ΕΛΓΟ , για την ίδια φιλοξενία, χωρίς καμιά αντίρρηση και φυσικά ύστερα από θετική εισήγηση της προϊστάμενης του Κέντρου, κάτι που επαναλήφθηκε και φέτος.

Επίσης να αναφέρουμε ότι τους χώρους αυτούς κάθε χρόνο η οργανωτική επιτροπή με φροντίδα και δικές της δαπάνες, τους καθαρίζει, κάνει έλεγχο και επισκευή στις υδραυλικές και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις με συνεργεία του δήμου Καρδίτσας, αποψιλώνει τα αγριόχορτα στον  αύλειο χώρο και τόσες άλλες εξωραϊστικές και εξυγιαντικές παρεμβάσεις. Ακόμη οι χώροι αυτοί με δικές μας  δαπάνες  έχουν βαφεί από την πρώτη φορά που ζητήσαμε φιλοξενία.

Κ. Υπουργέ, κ. πρόεδρε του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ,

Για την ΟικόΣφαιρα το θέμα δεν έχει κλείσει. Παρακαλούμε, όπως προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε το κτίριο του ΕΛ.ΓΟ. Δήμητρα να εκπληρώνει εκτός των άλλων και αυτόν το σκοπό της ύπαρξής του, δηλαδή τη φιλοξενία των αγροτών συνολικά και όχι επιλεκτικά.

Περιμένουμε τις απαντήσεις σας

                          Για το Δ.Σ. της ΟικόΣφαιρας

            Η πρόεδρος                                           Ο γραμματέας

         Κρύστα Λάππα                                  Αριστοτέλης  Τσόγκας

Κάλεσμα για συμμετοχή φορέων, Συλλόγων και Εθελοντών, στις παράλληλες εκδηλώσεις της 15ης Οικολογικής Γιορτής

Η Οργανωτική Επιτροπή της 15ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας που οργανώνει η ΟικόΣφαιρα (Κίνηση για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής), το τετραήμερο από 17 έως 20 Σεπτεμβρίου 2015, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της, απευθύνει κάλεσμα προς κάθε φορέα, Σύλλογο και οποιονδήποτε άλλο ενδιαφερόμενο που επιθυμεί να λάβει μέρος στις παράλληλες εκδηλώσεις να το δηλώσει το αργότερο μέχρι τις 20 Ιουλίου.