Τι είναι το παζάρι και με ποια λογική λειτουργεί;

Είναι μια προσπάθεια να ορίσουμε την καθημερινότητά μας σε διαφορετική βάση και με άλλους όρους από αυτούς της αγοράς ,της ανάπτυξης, της εκμετάλλευσης και του κέρδους. Με όρους που θα βασίζονται στην αλληλεγγύη, την αυτοοργάνωση, την κοινωνική συνεργασία και δημιουργία. Το ανταλλακτικό παζάρι ΔΕΝ είναι απάντηση στην οικονομική κρίση του συστήματος. Είναι μια προσπάθεια να οικοδομηθεί μια οικονομία αλληλεγγύης που μαζί με άλλες ανάλογες δράσεις είναι δυνατό να οδηγήσουν σε μια δικαιότερη κοινωνία, σε μια δικαιότερη οικονομία. Το παζάρι ΔΕΝ είναι φιλανθρωπικό (με την έννοια ότι δεν παρέχονται πράγματα από τους ανώτερους -που "έχουν" - στους κατώτερους - που "δεν έχουν"). ΔΕΝ απευθύνεται στους φτωχούς ή σε άτομα με μειωμένη αγοραστική δύναμη. Η βασική μας ιδέα είναι η επαναχρησιμοποίηση και η μεταποίηση, δεν είναι ούτε η μιζέρια ούτε η μειονεξία,. Είναι ένας τρόπος αμφισβήτησης των κυρίαρχων οικονομικών σχέσεων μέσα από τις πρακτικές του μοιράσματος και της ανταλλαγής. Η επανάχρηση είναι πρόταση και στόχος μαζί. Είναι αλληλεγγύη. Σημαίνει προσφέρω, μοιράζομαι. Στην εποχή μας η φύση δεν αντέχει άλλη σπατάλη ενέργειας και οι τσέπες μας άλλη κατανάλωση. Γι’ αυτό αναζητούμε νέους τρόπους συμπεριφοράς και αλληλεπίδρασης. Που τα αντικείμενα από αναλώσιμα αποκτούν ξανά χρηστική αξία. Που η ενότητα, η ανταλλαγή και η αλληλεγγύη παίρνουν τη θέση της αδιαφορίας του ενός για τον άλλο.

Χωρίς τη διαμεσολάβηση του χρήματος, χαρίζουμε ή ανταλλάσουμε ρούχα, παιχνίδια, βιβλία, cd, μικροέπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, λευκά είδη και κάθε είδους αντικείμενα που μας είναι περιττά ή άχρηστα. Με αυτό τον τρόπο αλλάζουν χέρια και επαναχρησιμοποιούνται αντί να καταστρέφονται. Όσα, λοιπόν χρηστικά αντικείμενα διαθέτετε που δεν χρησιμοποιείτε, μπορείτε να τα χαρίσετε και να πάρετε ό,τι  χρειάζεστε. Τα πράγματα που χαρίζετε πρέπει να είναι καθαρά και σε καλή κατάσταση και μπορείτε να τα φέρνετε επί τόπου στο παζάρι και καθ΄όλη τη διάρκεια του. [Αν δεν σας είναι δυνατό να περάσετε , αλλά έχετε πράγματα που θέλετε να χαρίσετε, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της παρούσας ομάδας.]
Το παζάρι λειτουργεί ως τώρα ως μια συγκέντρωση ανταλλαγής χρηστικών αντικειμένων (ρούχων, βιβλίων, cd, ηλεκτρικών συσκευών κ.α).

 

Ελάτε στο παζάρι φέρνοντας ό,τι  δεν χρησιμοποιείτε και ... ψάξτε! Μπορεί να βρείτε κάτι που χρειάζεστε

 

Ελάτε, λοιπόν, να γίνουμε συνένοχοι στην ανταλλαγή και προσφορά αντικειμένων, χρόνου, υπηρεσιών, ιδεών και πρακτικών και όλοι μαζί να βάλουμε τις βάσεις για μια αλληλέγγυα οικονομία που δεν θα στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπων και φύσης αλλά στην κοινωνική δικαιοσύνη.