Το ανταλλακτικό παζάρι ταξιδεύει στις γειτονιές της πόλης.

Επόμενη στάση η γειτονιά της Αγ. Παρασκευής

Με μεγάλη επιτυχία εγκαινιάστηκε ο νέος κύκλος του Ανταλλακτικού παζαριού της Οικόσφαιρας, με την υλοποίηση του 6ου παζαριούτο περασμένο Σάββατο 20Απρίλη στην συνοικία του Αγίου Νικολάου. Μια δράση που έδωσε την ευκαιρία στην γειτονιά να συναντηθεί έξω από τον φιλόξενο χώρο της παιδικής βιβλιοθήκης και να κάνει χρήσιμες ανταλλαγές συζητώντας με μέλης της Οικόσφαιρας για την επανάχρηση την ανακύκλωση και τις άλλες δράσεις για την βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη μας.

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης τα μέλη της Οικόσφαιρας και του Ιστού Αλληλεγγύης με κατοίκους και παιδιά της γειτονιάς καθάρισαν το πάρκο από τα σκουπίδια που το πάρκο το οποίο μετά το φρεσκάρισμα έδειχνε πιο φιλόξενο.
Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή των μικρών παιδιών στο εργαστήρι κατασκευής λαμπάδας, ολοκληρώνοντας πάνω από 100 πρωτότυπες συνθέσεις.Στη συνέχεια και παρέα με τον συλλογικό μπουφέ που συνόδευε την εκδήλωση, δόθηκε η ευκαιρία να θυμηθούν οι παλιότεροι και να γνωρίσουν οι νεότεροι μέσα από ένα ταξίδι στο χρόνο και την μνήμη που ανέσυραν οι παλιές φωτογραφίες Πολύτιμοι συνοδοί στο ταξίδι αυτό ήταν ο Βαγγέλη Βλάχου, γεωπόνος και κατοίκου της περιοχής και η Φένια Λέκκα, αρχαιολόγος, υπεύθυνη του μουσείου της πόλης.
Έντονη ήταν προσμονή και η συγκίνηση στα μάτια των περισσοτέρων από εικόνες από τα παιδικά τους χρόνια και γνώριμα πρόσωπα που τώρα δεν υπάρχουν. Το 4ο Δημοτικό σχολείο πυρήνας της γειτονιάς, άφησε μεγάλη παρακαταθήκη για πόλη σημαντικούς ανθρώπους και επιστήμονες που πέρασαν από τα θρανία του. Οι λάκκες στην ευρύτερη περιοχή που δημιουργήθηκαν από την αφαίρεση του χώματος για την κατασκευή των πλινθόκτιστων σπιτιών χρονικά ορόσημα λογικής και ευαισθησίας μιας άλλης εποχής. Το καφενείο του Μπαλογιάννη με εικόνες μαγικές για την κουλτούρα του ρεμπέτικου και την διασκέδαση στην περιοχή. Η εκκλησία, το Τσιφλικάκι, το παντοπωλείο του Παπαδιά, το κονάκι και τόσα άλλα.. Εικόνες και λόγια γεμάτα μνήμες και συμβολισμούς τα οποία προβεβλημένα στο παρόν μας θυμίζουν πόσο γρήγορα άλλαξε η εικόνα της πόλης μας και η ζωή μας. Ταυτόχρονα όμως αντανακλούν σε ένα σύνολο αξιών που συνθέτουν τα συνδετικά στοιχεία της γειτονιάς, στοιχεία τα οποία μπορούμε και πρέπει να αξιοποιήσουμε.
Το ανταλλακτικό παζάρι συνεχίζει το ταξίδι του επικοινωνόντας το μύνημα της ανταλλαγής και της επανάχρησης δίνοντας την ευκαιρία στις γειτονιές της πόλης να συμμετέχουν και ταυτόχρονα να κάνουν ένα ταξίδι στο χρόνο και να ανακαλύψουμε ή να ανακαλύψουμε όλοι τα στοιχεία εκείνα που θα δώσουν συνοχή και όραμα στις γειτονιές και την πόλη μας.
Επόμενη στάση η συνοικία της Αγίας Παρασκευής, 2 εβδομάδες μετά το Πάσχα στην παιδική βιβλιοθήκη. Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί αμέσως μετά το Πάσχα.
Ευχαριστούμε για τη πολύτιμη συμβολή τους : τις Παιδικές βιβλιοθήκες του Δήμου Καρδίτσας, τον Βαγγέλη Βλάχο, την Φένια Λέκκα, τους εθελοντές του Ιστού Αλληλεγγύης, την Λίτσα Νταλανίκα και τους κατοίκους της γειτονιάς που επισκέφτηκαν το ανταλλακτικό παζάρι.