ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Η ΟΙΚΟΣΦΑΙΡΑ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Διαδικτυακό συνέδριο με την παρακάτω θεματολογία, προγραμματίζει να πραγματοποιήσει η ΟικόΣφαιρα στις 19 και 20 Μαίου 2022.

Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ:

1.      Κλιματική αλλαγή και πλημμυρικά φαινόμενα

2.      Οι Ευρωπαϊκές πολιτικές για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις

3.      Αντιπλημμυρική θωράκιση του Νομού

4.      Φράγματα στις κοίτες των ποταμών, λιμνοδεξαμενές και ταμιευτήρες νερού για αρδευτικούς σκοπούς: Εμπειρία και σύγχρονες πρακτικές

5.      Ανάπλαση, εξωραϊσμός και ανάδειξη των παραποτάμιων περιοχών του Νομού

ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ: Τα πλημμυρικά φαινόμενα που πλέον πλήττουν το Νομό Καρδίτσας όλο και πιο συχνά (μεγάλες πλημμύρες υπήρξαν κατά τα έτη 1992, 1994, 1997, 2012, 2020 και μόλις πρόσφατα τον Φλεβάρη 2022), προκαλούν μεγάλες ζημιές έως καταστροφές, που επηρεάζουν αρνητικά και ανεπανόρθωτα την οικονομία της περιοχής, ενώ επιβαρύνουν τον εθνικό προϋπολογισμό. Συνεπώς, είναι σκόπιμη και επείγουσα η εκπόνηση μιας στρατηγικής για την αποτελεσματική διαχείριση των επιφανειακών νερών, λαμβάνοντας υπόψη, τις εμφανείς πλέον, συνέπειες και επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με στόχο την αντιπλημμυρική θωράκιση της Καρδίτσας, αλλά και άλλων πληττόμενων περιοχών του Νομού. Ενδεικτικά, τα κύρια βήματα για τη διαμόρφωση της στρατηγικής είναι:

·         Η καταγραφή των λεκανών απορροής. Υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία από χαρτογραφήσεις παλαιότερων μελετών.

·         Η εφαρμογή σεναρίων έντασης καιρικών φαινομένων σε κάθε μία από αυτές, λαμβάνοντας στοιχεία από τις περιπτώσεις που έχουν εμφανιστεί ιστορικά.

·         Ο υπολογισμός του όγκου νερού που προκύπτει από κάθε σενάριο.

·         Εντοπισμός επικίνδυνων σημείων στις υφιστάμενες αντιπλημμυρικές υποδομές.

·         Ανασχεδιασμός αντιπλημμυρικών υποδομών ή διαμόρφωση προτάσεων διαχείρισης μέσω της κατασκευής έργων μικρής ή μεσαίας κλίμακας, με την προϋπόθεση ότι οι προτεινόμενες λύσεις θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τον όγκο νερού του χειρότερου σεναρίου.

·         Η αρχική κοστολόγηση των προτεινομένων έργων.

·         Η ιεράρχηση – προτεραιοποίηση της κατασκευής των έργων βάσει κριτηρίων που θα προταθούν και θα συζητηθούν ευρέως.

·         Η περιγραφή της διαδικασίας για το σχεδιασμό και υλοποίηση των έργων.

·         Έργα και δράσεις ανάπλασης, εξωραϊσμού και ανάδειξης, των παραποτάμιων περιοχών του νομού Καρδίτσας

ΣΚΟΠΟΣ του συνεδρίου είναι:

·         Να προσελκύσει έγκριτους ερευνητές και εξειδικευμένους επιστήμονες, αλλά και αρμόδιους φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους εντός του πλαισίου και της θεματολογίας που παρουσιάστηκαν παραπάνω.

·         Να συμβάλλει στην εισαγωγή γνώσης σχετικής με τη θεματολογία στην τοπική κοινωνία.

·         Να ευαισθητοποιήσει τους αρμόδιους φορείς για την επεξεργασία μιας ολοκληρωμένης, βιώσιμης και εφικτής στρατηγικής.

·         Να αποτελέσουν τα πορίσματα του συνεδρίου, οδηγό για όσους θα ασχοληθούν με το θέμα, όπως κυβέρνηση, αυτοδιοικήσεις, υπηρεσίες, άλλους φορείς.

 

Τέλος, το Δ.Σ. της ΟικόΣφαιρας ολοκληρώνει τον κατάλογο ομιλητών και συνδιοργανωτών και δηλώνει ότι επιθυμεί όπως οι εργασίες του συνεδρίου κρατηθούν σε καθαρά επιστημονικό επίπεδο και να αποφευχθούν θέσεις και αντιπαραθέσεις για αναζήτηση ευθυνών και υπευθύνων για τις πλημμύρες του παρελθόντος, θεωρώντας ότι σε ένα επιστημονικό συνέδριο δεν θα ωφελήσουν τέτοιες αντιπαραθέσεις.

 

 

Η οικολογία είναι στάση ζωής - Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Γιορτή

«Η οικολογία είναι στάση ζωής». Αυτό ήταν το μήνυμα το οποίο έστειλε η 18η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας που οργάνωσε με μεγάλη επιτυχία, στο άλσος Παυσιλύπου, από 20 έως 23 Σεπτεμβρίου, η ΟικόΣφαιρα (Κίνηση για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής). Η Γιορτή έγινε σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, την Αναπτυξιακή Καρδίτσας Α.Ε., το Κέντρο Εκπαίδευσης Αειφορίας Μουζακίου, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού και τον Φυσιολατρικό Όμιλο Καρδίτσας.

Επί ένα τετραήμερο, η Καρδίτσα βρέθηκε στο επίκεντρο του πανελλαδικού ενδιαφέροντος με μία διοργάνωση υψηλού επιπέδου που άφησε πίσω της όχι μόνον τις καλύτερες των εντυπώσεων αλλά και πολλά μηνύματα.

Η φετινή της θεματολογία αφορούσε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και κατά τη διάρκεια της σχετικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, με εισηγητές καταξιωμένους επιστήμονες, αναδείχθηκαν τόσο ο ρόλος και ο τρόπος λειτουργίας τους όσο και τα πλεονεκτήματά τους.

Με επιτυχία λειτούργησε και η Πανελλαδική Εκθεσιακή Αγορά Πιστοποιημένων Βιολογικών Προϊόντων, Οικολογικών Δραστηριοτήτων και Ειδών Χειροτεχνίας στην οποία συμμετείχαν 41 εκθέτες με 45 συνολικά περίπτερα. Για άλλη μια χρονιά οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία αποδεικνύοντας τη δυναμική του θεσμού.

Το ενδιαφέρον πλήθους κόσμου προσέλκυσαν και οι παράλληλες εκδηλώσεις που περιλάμβανε το πρόγραμμα της Γιορτής. Μικροί και μεγάλοι είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε αξιόλογες δράσεις, να παρακολουθήσουν σημαντικές ομιλίες και χρήσιμα εργαστήρια, να ενημερωθούν για θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και τον τρόπο ζωής μας, αλλά και να ψυχαγωγηθούν με συναυλίες και καλλιτεχνικά δρώμενα.

Η Γιορτή ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής 23 Σεπτεμβρίου, με τους διοργανωτές να ανανεώνουν πλέον το ραντεβού τους με το κοινό για του χρόνου το Σεπτέμβρη, στην 19η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας.

Χορηγοί της 18ης Οικολογικής Γιορτής

Μεγάλος Χορηγός: Δήμος Καρδίτσας – Ενεργειακή Κάμπου Α.Ε. ΟΤΑ

Χορηγός: Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας

Χορηγοί επικοινωνίας:

ΕΡΤ3, ΕΡΤ ΒΟΛΟΥ, ΕΡΤ ΛΑΡΙΣΑΣ

 

 

Η Καρδίτσα στέλνει μήνυμα … οικολογικό

Μήνυμα … οικολογικό έστειλε (και) την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου η Καρδίτσα καθώς η 18η Οικολογική Γιορτή, που διοργανώνει η ΟικόΣφαιρα (Κίνηση για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής),  συνεχίστηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Το άλσος του Παυσιλύπου, όπου πραγματοποιείται η Γιορτή, αποτέλεσε για άλλη μια φορά σημείο αναφοράς για μικρούς και μεγάλους.

Η Πανελλαδική Εκθεσιακή Αγορά Πιστοποιημένων Βιολογικών Προϊόντων, Οικολογικών Δραστηριοτήτων και Ειδών Χειροτεχνίας, στην οποία συμμετέχουν 41 εκθέτες από όλη τη χώρα, προσέλκυσε και πάλι το ενδιαφέρον πλήθους κόσμου.

Κατά την περιήγησή του στην Αγορά, το κοινό είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί με τον πλέον υπεύθυνο τρόπο για την αξία των βιολογικών προϊόντων έναντι των συμβατικών, να τα δοκιμάσει, να εκφράσει τις απορίες του και να συνειδητοποιήσει έτσι το νόημα της οικολογίας.

Με επιτυχία συνεχίστηκαν και οι παράλληλες εκδηλώσεις της διοργάνωσης.

Το πρόγραμμα της Κυριακής ξεκίνησε με το βιωματικό εργαστήρι-παραμύθι «Ο Ντάντη φοράει δύο φτερά και πετάει μακριά» από τη  νηπιαγωγό-συγγραφέα κ. Κωνσταντίνα Μουτσέλου.

Ακολούθησε η δράση «Η ζωή μέσα στη φύση» από την Εφορεία Προσκόπων Καρδίτσας και λίγο αργότερα πραγματοποιήθηκε η θεατρική παράσταση με τίτλο «Ω!!! Φύση γιορτινή» από τη Θεατρική Σκηνή Καρδίτσας. Συμμετείχαν: Μίνα Αναστασοπούλου, Γιώργος Κούτσικος, Ντίνα Φλώρου. Κείμενα: Αντώνης Νικολάου.

Η αυλαία της 18ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας κλείνει στις 22:30 το βράδυ της Κυριακής.

Η φετινή διοργάνωση ήταν αφιερωμένη στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και έγινε σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, τον Δήμο Καρδίτσας, την Αναπτυξιακή Καρδίτσας Α.Ε., το Κέντρο Εκπαίδευσης Αειφορίας Μουζακίου, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού και τον Φυσιολατρικό Όμιλο Καρδίτσας.

 

Χορηγοί της 18ης Οικολογικής Γιορτής

Μεγάλος Χορηγός: Δήμος Καρδίτσας – Ενεργειακή Κάμπου Α.Ε. ΟΤΑ

Χορηγός: Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας

Χορηγοί επικοινωνίας:

ΕΡΤ3, ΕΡΤ ΒΟΛΟΥ, ΕΡΤ ΛΑΡΙΣΑΣ